Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy warto zastosować cewki taśmowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy warto zastosować cewki taśmowe

Witam, mam nie lada zagwostkę i tutaj pytanie do doświadczonych testerów zwrotnic:

Czy warto zastosować cewki taśmowe kiedy różnica w cenie w porównaniu do "budżetorych" wyniesie ok. 350zl? Czy może bardziej od rodzaju cewek zależy jakość kondensatorów i rezystorów? Nie wiem za bardzo w co lepiej zainwestować.

Chodzi konkretnie o projekt ER18RNX + 27 TBFCG i trochę przysiadlem jak zrobilem kosztorys na podst. polinka a budzet ograniczony, ale nie niemożliwy do zrealizowania.

Mysle ze nie warto. Chyba ze bardzo chcesz to daj tasme dla wysokotonowki.
    Prawie wszyscy ten zestaw skladaja na cewkach rdzeniowych.
    Porownaj sobie tez rezystancje tasmowej i zwyklej drucianej:)

Skomentuj

Myślę że nie warto, sam takie pytanie miałem, rozmawiałem z guru z AS czyli misiomorem i odpisał mi że nie warto. Warto natomiast i teraz też to będę robił ponieważ mam taki sam zestaw, zmienić rdzeniową cewkę na toroidalną po to by uniknąć nasycania się cewki tej na basie. Na górę kup powietrzną. Rozmawiałem także z Panem z Harpia.pl i powiedział mi że na górę powietrzna a na dół to samo czyli toroidalna z www.polink.pl. Na wysokie koniecznie kond nie łączony, czyli 12 uF nie tam jakieś 10+2, Pan z harpi twierdzi że takim łączeniem to można nawet najlepsze kondy spieprzyć pod względem dźwiękowym. Niestety w projekcie Jaya na basie musisz kupić 15+1 tego już nie unikniesz. Na rezystory polecam 10W mills do kupienia w http://www.loudspeakershop.eu

Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-01-08, 20:36 ]
      O tej cewce mówiłem
      *TZA 3.0 1.6 30 C-coil 3.00mH 5% rdc-0.07 10% wire-1.60 OD/h 82/28mm. 1500 Watt / 8 Ohm 52,42 63,95

[ Dodano: 2010-01-08, 20:38 ]
      180zł sztuka za cewkę na bass uważam mija się z celem trochę

[ Dodano: 2010-01-08, 20:39 ]
      Jak bardzo chcesz szaleć to możesz kupić kondensator 12 uF czerwonego jantzena po około 150zł za sztukę na wysokie.
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax, pozwole sie nie zgodzic :grin:
        Nasycenie cewki jest bardzo nieprawdopodobne.
        Nie pamietam kto madry to opisywal ale chyba tez misiomor.
        Poszukam i wrzuce linka.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
          Pan z harpi twierdzi że takim łączeniem to można nawet najlepsze kondy spieprzyć pod względem dźwiękowym
          Tzn. ze bredzi.

Skomentuj

Ja mówię co mi doradzili fachowcy jak zadałem im to samo pytanie, nie miałem styczności nigdy z takimi drogimi elementami jak stosuje harpia dlatego do nich napisałem i takie odpowiedzi otrzymałem a jak to jest w praktyce to już nie powiem bo nie miałem styczności. Także zapragnąłem z hiendować moją zwrotnice a zanim mówię wtopie tyle kasy to się popytam.

Skomentuj

Zamieszczone przez gerbalk
              Chodzi konkretnie o projekt ER18RNX + 27 TBFCG
              w tym przypadku nie warto

chociaz podobno roznice w brzmieniu jest
              przekonal mnie o tym XYS jak podczas spotu opowiedzial jak to bylo w jego przypadku
              pytal o to samo pana z polinka. ten mu zaproponowal ze wysle i drutowe i tasmowe a te odesle to na co sie nie zdecydowal... i zgadnijcie co odeslal? :P
              tylko ze w jego przypadku to byl scan-speak revelator :twisted:

Skomentuj

I co z tego że rewelator jak er18rnx ta sama klasa a po co przepłacać?

Polecam stronę Marka K. Revelator i ER18RNX porównanie
                http://www.audioheuristics.org/measu...ers_test_9.htm

Skomentuj

Ufff dzięki za rewelacyjne wypowiedzi - szczególnie tobie Kondrax, 300 mniej na liczniku.

Czy móglbyś się pofatygować i podać rozmiar BR i litraż twoich glaśniów na seasach?
                  :thx: :lol:

Skomentuj

Ja mam 15,5 litra około monitory. A rurkę b-r mam z intertechnik.de 5 cm średnica na 15 cm długa, regulowana, ale nie polecam. Mimo wyliczeń winisd rurka i tak jest za długa, robiłem pomiar impedancji i na dosyć dobrze wytłumionym monitorze przy takiej rurce mam 41hz strojenie czyli dość nisko a regulacja pozwala na wydłużenie jej a nie skrócenie. Na dniach będę otwierał monitory przykracał rurkę i trochę wyjmę wytłumienia celem uzyskania gdzieś 45hz stronienia. Według pomiaru impedancji mam teraz dwa piki równe czyli strojenie na "płasko" bez podbicia a minimum napięciowe jest równo na 41hz.

Lepiej kupić w polinku RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen. 2,99 3,65 z 4 sztuki 2 na testy i 2 już ostatecznie

Link do moich monitorów:
                    http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=46710&p=1#k

[ Dodano: 2010-01-08, 22:11 ]
                    Dodam jeszcze że podział u jaya jest na 1.55kHz dla tbfc/g tak samo dla tdfc, zaph dla tdfc ma 1.75kHz. Ponieważ kolumny grają super a ja nie mam co z czasem robić jak mam wolną chwilę z pomocą misiomora przemodelowałem zwrotnicę zapha na tbfc/g i na dniach kupuje elementy celem sprawdzenia jak to zagra te 200 hz wyżej podział.

Skomentuj

kondrax, ale chodzilo o glosnik wysokotonowy a nie niskotonowy

Skomentuj

kondrax, jak będziesz po odsłuchu to napisz co i jak- może też spróbuję.

Skomentuj

Ok. Napisze. Na pewno będzie inaczej ale czy lepiej się okaże.

Skomentuj

A ja jeszcze tylko dodam ze mozna by zrobic troche wieksza obudowe, kilka osob pisalo ze bardziej pasowal im ER18 w 18-19 litrach. Ja tez takie wlasnie buduje ale podlogowki bo monitorki o takiej pojemnosci sa juz dla mnie za duze.

Skomentuj

te 15,5 co mam to już spore są a 19 do już by odpadało. Zdecydowanie lepiej wtedy zrobić stojące.

Skomentuj

ja robie 20 litrow (bez odejmowania magnesu i tunelu) i troche sie tym pobawie
                                a monitory 20 litrow da sie zrobic :P
                                oczywiscie beda duze ale nie musza na takie wygladac

Skomentuj

Robisz Paweł dla siebie taki zestaw? Czy mówisz przykładowo? 20 litrów nawet jak optycznie będzie miał skosy itp to i tak mikrofalówka spora jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                                    I co z tego że rewelator jak er18rnx ta sama klasa a po co przepłacać?
                                    no tu bym polenizował bo parametrami już wiele razy nic nie udowodniono a rzeczywistość pokazuje jak jest na prawdę i mogę się założyć że jak usiądziesz w bezpośrednim porównaniu przed SS i swoimi to i tak szczęka ci opadnie.

Skomentuj

Słuchałem SS węglowych w konstrukcjach ESA i łał nie zrobiły na mnie tak samo i ich podróby ushery, dla mnie to nie mój dźwięk jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        a monitory 20 litrow da sie zrobic :P
                                        oczywiscie beda duze ale nie musza na takie wygladac
                                        pewnie że się da :mrgreen: 19,5L

Skomentuj

Czaruję...
                                        X