Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drogie kondensatory np. Z-cap w ER18RNX i 27TBFCG

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Drogie kondensatory np. Z-cap w ER18RNX i 27TBFCG

Czy ktoś zamienial kondenstaory w swojej zwrotnicy? Chodzi o porównanie m.in. Jantzen Audio MKP cross cap, a tymi Z-cap 10-razy droższymi.

Może ktoś ma inny typ, równie dobry lub lepszy (nie koniecznie cenowo).

Jeśli tak to jaki wplyw miala wymiana na prezentowany dźwięk?

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2010-01-09, 09:27 ]
    UWAGI MODERATORA
    a to juz nie mogles o to zapytac w temacie o cewkach? musiales specjalnie zakladac taki sam temat z pytaniem o kondensatory? no bez przesady... :???:
    jak zalozysz podobny temat z pytaniem o rezystory czy kable to dostaniesz warna :twisted:

ja bym wolał kupić droższe głośniki niż jakieś drogie części, które i tak pewnie nie wiele poprawią.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
      ja bym wolał kupić droższe głośniki niż jakieś drogie części, które i tak pewnie nie wiele poprawią.
      Dużo prawdy kolega pisze...

Co do jakości elementów zwrotnicy zależy od tego jak jest rozbudowana(z ilu elementów się składa).
      Na wysokotonowym słychać wpływ kondesatorów wyrażnie wieć ja chcesz mieć już "hi end" :) to kupił bym średnią półkę jantzena(napewno nie Z-Cap szkoda kasy uwież),
      a cewki powietrzne,nie taśmowe,ewentualnie cewki rdzeniowe dla woofera.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
        Miałeś do czynienia z takimi elementami, że tak twierdzisz?
        Nie uważam się za audiofila, ale skoro między tanimi MKP, a starymi ruskimi kondami usłyszałem różnicę, to chyba jednak takowa jest?
        Jakby ktoś chciał to mogę udostępnić wspomniane kondy i seas'y h087 do testów(tak były orginalnie cięte w Dynaco A-25)

Skomentuj

jamess8, a co zrobić jak masz już te droższe głośniki? np. iluminatory

SoundStarStudio, czemu na Z-cap szkoda kasy? porównywałeś je z innymi? Ja nie porównywałem dlatego pytam. I o których Z - cap mówisz bo jest ich 4 rodzaje.
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax, różnicy dużej nie ma w stosumku do ceny,poprostu się nie opłaca.Kiedyś czytałem test kondesatorów właśnie jantzena i innych firm,z firmowych janzenów to te niebieskie są ok jak dlamnie,choć sam stosuje standardy,bo biją inne mkp nie porównując bipolarów.....no i cena jest ok :)

Skomentuj

Czyli czytałeś test a sam nie miałeś np. czerwonego konda i nie porównywałeś np. z czarnym?

Testy to ja też czytałem.

Skomentuj

Mówimy tutaj konkretnie o tych Seasach, a nie Scanach, i chodzi mi o to, że więcej dają lepsze głośniki niż zmiana części w zwrotnicy. Pewnie części też swoje robią, ale nie w takim stopniu jak głośniki.
                W moim przypadku dużo na plus zrobiła zmiana wzmacniacza.

Skomentuj

cursor No wlaśnie o to mi też chodzilo. Gdzieś czytalem już o starych ruskich kondensatorach. Rozumiem, że różnica na korzyść ruskich dla jasności?

No i wówczas jaka różnica np. "subtelna" czy raczej duża.

Skomentuj

kondrax, Tak,czerwonego nie miałem :)

Skomentuj

jamess8, ale jesteś świadom że seasy prestige i te scany to ta sama półka jakościowa? Excele wcale nie są lepsze technologicznie od seri prestige. Dźwiękowo to już smaczki a nie zmiany drastyczne i to samo tyczy się scanów.

Skomentuj

Zamieszczone przez gerbalk
                        cursor No wlaśnie o to mi też chodzilo. Gdzieś czytalem już o starych ruskich kondensatorach. Rozumiem, że różnica na korzyść ruskich dla jasności?

No i wówczas jaka różnica np. "subtelna" czy raczej duża.
                        Jak najbardziej na korzyść ruskich olejaków. Różnica raczej suptelna. Góra złagodniała, do tego mam wrażenie, że pojawiło się odrobinę detali więcej.

Rozmawiałem kiedyś z kumplem na temat kondów. Pisał, że najtańsze jantzeny ostrzą na górze i lepszą opcją jest biały mundorf.
                        Będzie kasa to kupie parę 5uF, żeby sprawdzić z ruskimi olejakami jaka jest różnica.

Skomentuj

Był już na forum temat o kondensatrorach http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14221
                          Ja preferuje kondy firmy Clarity Cap - PWA na dół i PX na wysokie. PX niewiele ustępują drogim Jantzenom i Mundorfom, a są kilka razy tańsze. http://www.audio-video.com.pl/clarity/pdf-cennik3.pdf

Skomentuj

gerbalk, ja mam zamiar u siebie jak wybiorę ostateczną zwrotnice tak:

Tor wysokiego:
                            kondensator jantzen srebrny z polinku
                            cewka powietrzna z polinku
                            rezystory 10W mills z akkusa

Tor średnio-niskiego:
                            Cewka toroidalna z polinku
                            kondensatory jantzeny niebieskie ewentualnie białe mundorfy z niemiec

[ Dodano: 2010-01-09, 22:50 ]
                            KAPRINT, bardzo ciekawa propozycja te Clarity. Muszę w Niemczech popatrzeć gdzie sprzedają bo u nas widzę że mają mało wartości.

[ Dodano: 2010-01-09, 22:53 ]
                            Kurcze z SA seri nie ma 12uF jest 12.6, a z PX jest 10 i 15 brak 12.

Skomentuj

kondrax, te millsy po 22zl mają 12W (a 4 to już trochę jest), może wytarczylyby 5W. Któryś wariant na pewno wybiorę, ale z ciekawości zamówię kilka metalizowanych o różnych wartościach z polinka dla porównania. Co do kondów po dyskusji forumowej wybiorę chyba Jantzeny MKP.

Jaką cewkę powietrzną proponujesz na wysokie?

Na razie poprzestaje na tym:
                              *1163 CEWKA Cewka 0.30 mH 0.157 Ohm dr-1.40
                              *TZA 3.0 1.6 30 C-coil 3.00mH 5% rdc-0.07 10% wire-1.60 toroidalna
                              *1454 CEWKA Cewka 0.30 mH 0.500 Ohm dr-0.63
                              H1212-06 27 TBFC/G
                              H1456-08 ER18RNX

400/1.00 Konden MKP cross cap Jantzen Audio
                              400/12.00 Konden MKP cross cap Jantzen Audio
                              400/15.00 Konden MKP cross cap Jantzen Audio

MET-TY 5/ 3.60 rezystor ty-ohm RSS 5wat 3.6 Ohm
                              MET-TY 5/ 3.90 rezystor ty-ohm RSS 5wat 3.90 Ohm
                              MET-TY 5/ 4.30 rezystor ty-ohm RSS 5wat 4.30 Ohm
                              MET-TY 5/ 9.10 rezystor ty-ohm RSS 5wat 9.10 Ohm
                              MET-TY 5/ 10.00 rezystor ty-ohm RSS 5wat 10.00 Ohm
                              MET-TY 5/ 12.00 rezystor ty-ohm RSS 5wat 12.00 Ohm

Skomentuj

Ja tam mam te 12W za radą misiomora.

*1313 CEWKA |Cewka 0.30 mH 0.260 Ohm dr-1.00 tą poleca Jay pisałem z nim

Czarne jantzeny są w dobre jak się osłuchasz to sobie może kupić lepsze.

Generalnie mam rezystory ale nie sprawdzałem wariantów innych jak 3.9 ohma bo na tym gra super - oczywiście mam mills i tego 10 ohm też.

Gniazda mufy wbijane z OBI chyba że w polinku też mają coś takiego jak tu:
                                http://kondrax.mayhem.net.pl/moje_au...nty/duze/1.JPG M4 minimum 8 sztuk i M5 minimum 12 sztuk lepiej kupić więcej bo z 1 zawsze gwint może mieć zepsuty ja tak miałem i tyle samo śrub pod to imbusowych M4 i M5 łeb grzybkowy z polinku.

Zastanów się czy ci potrzeby terminal czy może jednak takie gniazda metalowe czy plastikowe kwestia gustu.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                                  Gniazda mufy wbijane z OBI chyba że w polinku też mają coś takiego jak tu:
                                  http://kondrax.mayhem.net...enty/duze/1.JPG M4 minimum 8 sztuk i M5 minimum 12 sztuk
                                  maja w polinku ale drogo - ja na miescie kupuje ponad polwe taniej
                                  sruby + nakretki na cale 2 kolumny to jakies 5zl :P

Skomentuj

a czy to nie jest przypadkiem tak że tylko esr i indukcyjność się liczy? czy nie taniej kupić kondensatory z niskim esr i niską indukcyjnością zamiast jakieś super specjalne do audio?

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                                      a czy to nie jest przypadkiem tak że tylko esr i indukcyjność się liczy? czy nie taniej kupić kondensatory z niskim esr i niską indukcyjnością zamiast jakieś super specjalne do audio?
                                      Problem w tym że wpływ tych parametrów jest pomijalny (jest też wiele innych istotniejszych), i tak naprawdę nikt chyba nie wie co odpowiedzialne jest za różnice w brzmieniu kondensatorów (i przeważnie te audiofilskie mają najgorsze parametry, szczególnie indukcyjność)

Moim skromnym zdaniem za te różnice może odpowiadać... pojemność... Tańsze kondensatory mają przeważnie tolerancję +-10% (elektrolity czy ruskie stare olejaki jeszcze większą) te dużo droższe 2% a nawet lepszą, przy porównaniach nikt nie bierze tego pod uwagę. A nasze uszy są wstanie wychwycić różnice w głośności rzędu 0.1dB. Są to tylko moje przemyślenia, trzeba by sprawdzić jak zmiana pojemności o kilka % wpływa na charakterystykę zwrotki i czy w ogóle może to być słyszalne ? (może ktoś ma na ten temat jakieś dane ?).
                                      Kolejna sprawa to zniekształcenia. Pomiary THD widziałem tylko dla elektrolitów (i ceramików ale tych w zwrotkach się nie stosuje). Zniekształcenia nagle pojawiały się po przekroczeniu pewnego napięcia na kondensatorze i były to tylko zniekształcenia dla niskich częstotliwości 100Hz i mniej, z tego co wiem mechanizm ich powstawania nie był znany. Ciekawe jak jest z foliowcami i czy da się dla nich cokolwiek zmierzyć.

Skomentuj

bardzo ciekawy artykuł na temat kondensatorów:
                                        http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=14847
                                        Jeżeli było to sorka za duplikat.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X