Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwofera zamkniętego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subwofera zamkniętego.

Witam wszsytkich na forum. Mam następujące pytanie. Chciałbym zbudować subwofer w zamkniętej obudowie. Pożyczyłem sobie ostatnio coś taiego od kolegi. Jest to MONITOR AUDIO RSW-12 ale niestety nie jest na moją kieszeń :)

Budowałem już suby na STX 27/450/4/sc 40 litrów strojony 38Hz BR, ale nie byłem zadowolony. Potem Tonsil GDN 30/120/1/8 65 litrów BR strojenie 37 Hz i ostatnio Wersja 2 razy GDN 30/120/1/8 170 litrów strojona 36Hz. Ostatnia konstrukcja jest fajna ale zajmuje za dużo miejsca i żona nie pozwala mi jej mieć w domu :).

Chciałbym zbudować coś na wzór tego MonitorAudio, bo jest mały i ma wykop, jest bardzo szybki i przyjemny dla ucha. Słychać go wszędzie równo w przeciwieństwie do tych w obudowach Bass Reflex jakie miałem.

Robiłem symulacje jakby to było z jednym tonsilem GDN 30/120/1/8 w 35 litrach obudowa zamknięta i wyszło takie coś :)

Podoba mi się opóźnienie grupowe, niestety nie podoba mi się pasmo 3dB. Jak myślicie jak to by grało ? Warto robić coś takiego na Tonsilu czy może macie jakieś przykłady głośników, które zejdą niżej w zamkniętej obudowie około 35 litrów?
    Pozdrawiam Daniel.

Zamieszczone przez daniellol
    Chciałbym zbudować coś na wzór tego MonitorAudio, bo jest mały i ma wykop, jest bardzo szybki i przyjemny dla ucha. Słychać go wszędzie równo w przeciwieństwie do tych w obudowach Bass Reflex jakie miałem.
    To nie jest kwestia tylko typu obudowy ale i klasy głośnika oraz wzmaka...

Skomentuj

Podoba mi się opóźnienie grupowe,
      chyba jednak trzeba bedzie cos napisac i opublikowac o tym bo ciagle patrzycie na te wykresy ktore tak naprawde nic nie daja :???:

daniellol, to ze sub gra lepiej to wcale nie znaczy ze to zasluga obudowy zamknietej
      nie kazdy glosnik moze zagrac w takij obudowie mimo ze na symulacjach jakos to wyglada
      niektore poprostu nie graja basem w takiej obudowie :P

Warto robić coś takiego na Tonsilu czy może macie jakieś przykłady głośników, które zejdą niżej w zamkniętej obudowie około 35 litrów?
      ten tonsil napewno nie zagra BASEM w tak malej obudowie
      najtanszy 12" jaki zagra w 30 litrach to GDN 30-500-2x4 AA ale i tak wymagana by byla aktywna korekcja dolu...
      zdecydowanie lepszy bedzie mivoc HCM 12 T bo jest przeznaczony specjalnie do takiej obudowy... no ale kosztuje odrobine wiecej i wymaga rownie mocnego wzmacniacza

Skomentuj

daniellol, jakie opóźnienie grupowe ?
        Sprawdź sobie jakie ono będzie jak dołożysz aktywną korekcję dołu,a ten sub własnie po to ma swój 500w wzmak...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          lepszy bedzie mivoc HCM 12 T
          :mrgreen: polecam, odkąd go zrobiłem nawet nie przychodzi mi do głowy żeby myśleć o czymś innym.

Skomentuj

Dziękuje teraz już jestem mądrzejszy, przynajmniej wiem po co ten RSW-12 ma dwa guziczki koło pokrętła głośności na nim, to właśnie ta korekcja o której piszecie. Akustyka mojego pokoju jest kiepska bo i jest dywan, dużo mebli ale narazie nic nie mogę zmienić. Interesuje mnie Ten mivoc HCM 12 T. Napiszcie proszę gdzie go kupić i ile on kosztuje? Jeżeli możecie to jakieś szczegóły dotyczące obudowy do niego? Do napędu użył bym mostka IRKA MOSFET, dałbym mocniejsze trafo. Narazie mam 2*35V 150W , dla Tonsila to wystarczało. Budżet jakiś na niego by się znalazł nie ma problemu. Zawsze mogę sprzedać te GDN 30/120/1/8 :). Może jeszcze jakaś inna propozycja co do głośnika. Mój subwofer powinien być szybki nie mulić, supernisko schodzić nie musi, osiągnięcia GDN 30/120/1/8 w kwestii zejścia zadowalały mnie całkowicie. Pozdrawaim Daniel.

Skomentuj

Akustyka mojego pokoju jest kiepska bo i jest dywan, dużo mebli
              lepiej dywan i troche mebli niż panele i fotel w którym siedzisz.

Skomentuj

ktos na forum je sprzedawal za 500zl - zobacz dzial ogloszen
                Narazie mam 2*35V 150W
                :lol:
                jak bedziesz mial 300w wzmacniacz to powinno wtedy wystarczyc :P

Skomentuj

Przy budowie suba w closed, najważniejsza jest aktywna korekcja najniższego dołu.
                  Taki panel siedzi w subie ESY z Peerlessami http://www.intertechnik.de/Lautsprec...l?detail=47339 ma mnogo regulacji ale i swoje kosztuje. Może czas pomęczyć Irka o taki pre do suba :roll:

[ Dodano: 2010-01-12, 20:02 ]
                  http://audio.com.pl/testy/esa-profondo:24

Skomentuj

W tym temacie masz info o HCM12T i kto je sprzedawał.
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...ghlight=hcm12t

Skomentuj

Z tego co wywnioskowałem masz dwa te gdny tonsilka jesli tak to może w ramach prób daj je razem do izobaryka-zejście lepsze i pojemnością mniejszą się zadowolą... Od razu mówię ze specem nie jestem ale jak ma jakąś starą szafę na płyty to warto trochę innych konstrukcji posłuchać i się pobawić

Skomentuj

Wysłałem zpytanie o głośnik. Jeżeli będzie dostępny to zabiorę się do dzieła :) Jak nie to będe dalej denerwował was pytaniami, albo kupię sobie JBL ES150 który też sprawował się nieźle u mnie w domu. Narazie dziękuje bardzo i pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-01-13, 20:38 ]
                        Co myślicie o TIW 200 XS 8 ohm nadałby się ? Pozdrawiam Daniel.

[ Dodano: 2010-02-10, 22:12 ]
                        Po długiej przerwie i przeprowadzeniu doświadczeń złożyłem coś co powiedzmy zaspokaja moje potrzeby w 75%. Głośnik TIW200XS obudowa bassreflex wykonana na wzór tej, którą visaton ma jako przykładową dla tego głośnika.
                        http://www.visaton.com/en/bauvorschl...039/index.html
                        Wyszło coś takiego :)

Robiłem też obudowę zamkniętą ale troszeczkę za ciche to było.
                        Teraz testuje sobie dwa wzmacniacze do niego. Na drugim zdjęciu widać taką czarna płytę z radiatorem. Jest to 2 razy MOSFET IRKA na IRFP250 pracuje to w mostku, zasilane 2 * 32V AC 250VA, filtrowane 15000uF na biegun zasilania. Filtr aktywny to sub4 z Cartonaudio.

Drugi kandydat to :

Jest to mostek IRKA na TDA 7294.
                        Różnica w brzmieniu jest. Wzmacniacz na TDA7294 gra jak dla mnie za wysoko. Troszkę braknie mu tych niskich częstotliwości ale to wina chyba filtra. Zmieniłem mu czułość wejściową. Pozatym jest to super konstrukcja wyposażona we wszystkie potrzebne rzeczy i niezłego Powera :). Na MOSFECIE TIW200XS gra pięknie. Jest dobry impuls o dziwo nisko schodzi, nie jest mułowaty. Natomiast troszkę brakuje jeszcze chyba efektywności. Czekam cierpliwie aż się wygrzeje, trochę rozrusza. Wtedy opiszę dokładniej wrażenia odsłuchowe. Planuje też zwiększyć filtracje napięcia w mostku TDA, zmienić dolną częstotliwość filtra na 50Hz i wtedy zobaczyć jaki będzie z niego bass. Chciałbym wykorzystać tego TDA bo łatwiej będzie go w środku zaaplikować. Na razie tyle. Dam znać na co ostatecznie się zdecydowałem i po oklejeniu fornirem zaprezentuje efekt końcowy. Pozdrawiam Daniel Lewandowski.

[ Dodano: 2010-02-25, 07:51 ]
                        Potestowałem jeszcze torchę tego TIWa. Oryginalny tunel Bassreflex od Visatona jest zagięty pod kontem 90 stopni, strasznie to furkotało. Wymieniłem go na 36 cm rury rynnowej pcv 80mm, strojenie wypada na 31 Hz (zmierzone na amperomierz prąd w funkci częstotliwości). Najpierw sub miał basreflex od spodu bo wzmocnienia przeszkadzały na frontowej ścianie go umieścić, był to kiepski pomysł. Teraz w docelowej wersji przerobiłem wzmocnienia wewnątrz i basreflex jest z przodu, rura jest bez zagięć. Gra to ładnie, nisko schodzi. Napędzane jest mostkiem TDA IRKA ze zwiększonymi kondenstatorami w układzie filtra. Pozdrawiam Daniel.

Skomentuj

Potestowałem jeszcze torchę tego TIWa. Oryginalny tunel Bassreflex od Visatona jest zagięty pod kontem 90 stopni, strasznie to furkotało. Wymieniłem go na 36 cm rury rynnowej pcv 80mm, strojenie wypada na 31 Hz (zmierzone na amperomierz prąd w funkci częstotliwości). Najpierw sub miał basreflex od spodu bo wzmocnienia przeszkadzały na frontowej ścianie go umieścić, był to kiepski pomysł. Teraz w docelowej wersji przerobiłem wzmocnienia wewnątrz i basreflex jest z przodu, rura jest bez zagięć. Gra to ładnie, nisko schodzi. Napędzane jest mostkiem TDA IRKA ze zwiększonymi kondenstatorami w układzie filtra. Pozdrawiam Daniel.
                          Możesz coś więcej napisać o tej "przeróbce" filtra ?

Skomentuj

C2 na 330nF, C4 na 150nF, C14 na 33nF daje to przesunięcie dolnej częstotliwości granicznej do około 40Hz. Ta przeróbka jest opisana gdzieś tu na forum. Zmieniłem też wzmocnienie stopnia wejściowego żeby zwiększyć czułość. Pozdrawiam

Skomentuj

Zmieniłem też wzmocnienie stopnia wejściowego żeby zwiększyć czułość
                              Jak możesz to podaj które elementy wymieniłeś i na jakie :)

Po wymianie kondensatorów mój subwoofer gra inaczej, lepiej :)

Skomentuj

Przepraszam, że tak długo ale synek mi się urodził i jakoś nie było czasu. Wymieniłem R34 na 47K R14 na 11K. W moim przypadku jest akurat. Panel pracuje bardzo ładnie.

Skomentuj

Przepraszam, że tak długo ale synek mi się urodził i jakoś nie było czasu
                                  gratulacje

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    Przepraszam, że tak długo ale synek mi się urodził i jakoś nie było czasu
                                    gratulacje
                                    Również przyłączam się do gratulacji :)

Dzięki za wskazówki-teraz mój subwoofer gra jak powinien :)

Skomentuj

Przepraszam, że tak długo ale synek mi się urodził i jakoś nie było czasu.
                                      Również Gratuluje :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                      X