Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub zamknięty na RSS315HF-4 czy może inny.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub zamknięty na RSS315HF-4 czy może inny.

Witam szanownych forumowiczów. Jestem nowy na forum, choć od dłuższego czasu przeglądam je. Pytanie mam takie: zamówiłem u Irka panel SUB450 (trochę poczekam) i myślałem nad tym Daytonem, ale im dłuzej czytam to forum tym bardziej nie wiem jaki głośnik. Pomieszczenie ma ponad 18m2 a na głośnik wydać mogę tyle co na tego Daytona (jakieś 750pln). Sub głównie ma służyć do muzyki, a i w kinie też zamierzam go używać. Muzyka jakiej słucham to przede wszystkim elektroniczna (JMJ, Kitaro, Tangerine Dream, Franke), U2, Queen, filmowa. Czy rozwiązanie, które założyłem będzie dobre, czy może jest lepsze. Proszę o poradę, ponieważ suby sprzedawane za mniej więcej taka sama kasę (1600-1900pln) nie grają tak jak bym chciał. Słuchałem np MA RSW-12 i bardzo mi odpowiadał. Nie dawno był podobny temat i tam polecacie Mivoc HCM 12. Tylko z opisów wynika, że potrzebuje większej powierzchni. Proszę o propozycje lub utwierdzenie mnie w przekonaniu, że Dayton to dobre rozwiązanie. Z góry dziękuję.

OT. Będę jutro wieczorem dopiero miał dostęp do kompa więc proszę pisać na pewno wejdę.

Do 18m2 może TIW250, jak ma być głownie do muzyki to nawet 8' by wystarczyło, zależy co tam masz w kolumnach.

Skomentuj

funiax1, też bym wolał to rozwiązanie, 15" głośnik w takim pomieszczeniu to kupa huku i spora pralka a jakoś nie mam przekonania do tych daytonów już jakiś czas są u nas a jakoś szału nie robią, kup coś sprawdzonego co już kilka osób miało lub słuchało.
      Możesz też kupć w tej cenie XXLS , IT MDS12 DVC, wspomnianego HCM.

Skomentuj

Pomyśl nad RSS265HF-4, do 18m2 wystarczy.Buda ok.28l, dobre zejście,cena 600zł i możesz kupić tańszy panel 300W od Irka.

Skomentuj

@funiax1 dzięki za propozycję (ciekawa) jednak szukam 12" na przyszłość. Prawdopodobnie przeprowadzka za 2-3 lata jak się uda. Kolumny to Quantumy 605. Sam masz tego HCM, czyli mógłby być?
          @toma085 ten Dayton to 12", nie myślałem o większym. XXlS to większość osób na tym forum do kina poleca, a to u mnie drugorzędna sprawa, nad resztą pomyślę, muszę więcej informacji znaleźć.
          @jacky72 z danych między nimi nie wielka różnica, a ja jednak chciałbym zostać przy 12".
          Zapomniałem dodać, ma to być konstrukcja zamknięta.
          Dziękuję za porady. Muszę poczytać więcej o Waszych propozycjach. Czy są jakieś jeszcze?

Skomentuj

Zamieszczone przez Hawk75
            Zapomniałem dodać, ma to być konstrukcja zamknięta.
            To ogranicza wybór głośników i przydał by się wzmacniacz z możliwością aktywnej korekcji.
            Sam masz tego HCM, czyli mógłby być?
            Nie jest to tak szybki głośnik jak MDS ale bardzo uniwersalny zgrywa się fajnie z resztą co bym nie podłączył.
            XXlS to większość osób na tym forum do kina poleca
            Ten do zamkniętej obudowy nawet w kinie mi nie pasował,nie polecam, teraz bym go nawet kijem nie ruszył, inna wersja z MB ponoć gra lepiej.
            Dayton to 12",
            Najlepiej by było go posłuchać zanim wyda się taką kasę ale raczej nikt go tutaj nie ma, nawet o jakąś opinie ciężko.

Skomentuj

Imho nic większego niż 12', szczerze nie spotkałem pomieszczenia domowego gdzie 12 cali byłoby mało :P
              A i dobre 12 cali dobrze napędzić nie jest łątwo, więc radzę zostać przy 450w panelu.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                IT MDS12 DVC
                sorki, za ot, a gdzie go w Polsce można dostać?

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                  To ogranicza wybór głośników i przydał by się wzmacniacz z możliwością aktywnej korekcji.
                  Irek pisał, że może coś pozmieniać i dostosować panel do głośnika, ale nie wiem, czy zrobiłby korekcję.
                  Zamieszczone przez funiax1
                  Nie jest to tak szybki głośnik jak MDS ale bardzo uniwersalny zgrywa się fajnie z resztą co bym nie podłączył.
                  Chyba to czego szukam i bardzo podoba mi się tren głośnik.
                  Zamieszczone przez takero
                  Imho nic większego niż 12', szczerze nie spotkałem pomieszczenia domowego gdzie 12 cali byłoby mało
                  A i dobre 12 cali dobrze napędzić nie jest łatwo, więc radzę zostać przy 450w panelu.
                  Nie mam za bardzo gdzie go postawić a WAF już robi problemy, więc 15" nie wchodzi w grę, zostało 12" i najlepiej w małej budzie. Panel 450 nie zamierzam zmieniać na inny, choć pewnie długo na niego poczekam.
                  Co do Daytona to przeglądając forum znalazłem kilka subów na tym głośniku, wiec ludzie z forum robią na nim, a i Zaph jakiegoś suba na nim zrobił jak się nie mylę. (jutro poszukam postów i dam linki).
                  Pozdrawiam.

Skomentuj

W QBA mają je w tej cenie co chcesz kupić , ja mam 10" w wersi Multidrive ale miałem i wersię S w aucie i do muzyczki jak i kina jest kapitalny głośnik ja go polecam z czystym sumieniem u mnie gra w 20m2 wygląda to mniej więcej tak:
                    http://www.bankfotek.pl/view/437700

Skomentuj

Zamieszczone przez Święty
                      sorki, za ot, a gdzie go w Polsce można dostać?
                      najczęściej na allegro ;]

Skomentuj

A właśnie jest jeden na Alledrogo cena no troszkę za wysoka jak na używkę.

Skomentuj

I w dodatku widać że styrany nieco ...
                          Swego czasu kupiłem 12 dvc za 300zł :)

Skomentuj

Czy ktoś jeszcze pomoże? Dayton czy HCM.
                            Proszę dalej o pomoc.

Skomentuj

Sprawdź czy HCM kupisz gdzieś w przyzwoitej cenie, czy w ogóle gdzieś kupisz, LightSound je sprzedawał.

Skomentuj

A ma ktoś tego HCM na sprzedaż, nowego? Wysłałem zapytanie do LightSound.

[ Dodano: 2010-01-24, 20:27 ]
                                Mivoc kupiony, czekam na dostawę i na panel Irka. Dzięki LightSound.

Skomentuj

Czaruję...
                                X