Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze kolumny. Proszęo pomoc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze kolumny. Proszęo pomoc.

Witam i z góry dziękuję za pomoc.
    Obczytałem troszkę to forum i mam wielki problem z decyzją jak to zrobić. Wiem że te głośniki nie są jakieś super. Ale to dla mnie wyzwanie jak wyjdzie pierwszy raz na pewno nie będzie ostatnim.

Założenie:
    Kolumny jeśli się da podłogowe ale wysokość max 70-80cm
    lub inne mniejsze kolumny w stylu 50x30x20 ala altus.
    Preferuję budowę prostą, kanciastą - takie klocki i słupki.

Posiadam głośniki stx-gdn 17-100-8 ponoć mają ze 3m-ce - dostałem, oraz STX GDWK-10-200-8-PJ nowe kupiłem.
    Posiadam płytę wiórową 18mm - z której planuję to wykonać.
    I chcę z tego coś wykonać do wzmacniacza 2x35W.

Czego mi brak
    - doświadczenia :)
    - Potrzebuję porady dotyczącej wykonania tych skrzynek - wymiary itd.
    - A następnie pomoc w zaprojektowaniu zwrotnic do tych głośników

wojowojo jeśli dobrze rozumiem to głośniki już masz, a zatem nie ma co dywagować na temat wyboru zestawienia przetworników
    Trochę ciężko będzie "złożyć" te głośniki zwrotnicą ale na upartego wszystko można.
    To czego Ci brak to jak widzę wiedzy:
    - ściągnij sobie darmowy program WinISD - symulator będący narzędziem dla konstruktora
    - przeczytaj uważnie artykuły o obudowach closed i bass-reflex oraz tutorial do WinISD, żeby wiedzieć jak się tym programem poslugiwać.
    - Wymiary obudów wynikają bezpośrednio z objętości i Twoich upodobań dotyczących proporcji obudów i rozmieszczenia przetworników - zakładam, że wzór na objętość prostopadłościanu znasz więc wymiary dobierzesz takie, żeby na froncie zmieściły się przetworniki i żeby Tobie się podobało :)
    - co do zwrotnicy to musisz poczekać aż odezwie się ktoś kto posiadał takie zestawienie lub chętny by Ci zwrotnicę zaprojektować na podstawie własnych lub Twoich pomiarów.

Pokombinuj w WinISD i sam zaproponuj jakąś obudowę, a koledzy pomogą Ci skorygować Twoje działania i wyeliminować błędy (jeśli takowe się przydarzą).
    Gotowych projektów nikt tu za nikogo nie robi

Skomentuj

No tak z matematyką nie mam problemów ale niestety przekopałem to forum i nie znalazłem zadowalających odpowiedzi na temat wielkości obudowy kolumny.

Więc jaki litraż jest tu słuszny do tych głośników??

Czy jeśli wykonam 80x20x20cm będzie dobrze??? Czy lepiej tył zrobić dłuższy np?
      W jakiej przestrzeni mam zamknąć wysokotonowy?

Wolę popytać doświadczonych jak obudowy zrobię dobrze to może zaadoptuje je do lepszych głośników z czasem.

Skomentuj

Nie musisz robić osobnej komory dla wysokotonowca. Dajesz go razem z GDN-em

Skomentuj

Zamieszczone przez wojowojo
          stx-gdn 17-100-8
          jaka końcówka ?

Skomentuj

Stx 17/100/8sc dla niego chyba tylko buda zamknięta o objętości 14-15 litrów.Więcej nie ma co szaleć.

Skomentuj

stx-gdn 17-100-8 SC

[ Dodano: 2010-01-13, 22:29 ]
              He no to się zaczyna.
              Skoro te GDN-17-100-8-SC mam za darmo i nie za bardzo się nadają to może kupię jakieś jeszcze STX lub inne co by to brzmiało chociaż troszkę.

Skomentuj

Jeśli posiadasz już STX GDWK-10-200-8-PJ to można kupić do niego GDN-14-100-8-SCX lub jeszcze troszkę dołożyć doGDN-17-140-8-SCX i zrobić zestaw;
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16314

Skomentuj

Więc jaki litraż jest tu słuszny do tych głośników??
                  No przecież napisałem, żebyć zaprzągł do pracy WinISD. Jak się nie chce Ci czytać i kombinować to sklonuj czyjąś konstrukcję, bo czekając na gotowe nic się nie nauczysz... no chyba, że aż tak mało ambitny jesteś :???:

Skomentuj

Ten WinISD to porażka dla początkującego jak ja i niestety po 2 dniowej zabawie do mojego tematu nic nie wnosi a na pewno już danych dotyczących litrażu.

Na wprowadzałem się tylko różnych parametrów do głośników aby poćwiczyć i wyniki nie są zbyt ciekawe. Litraż czasem wychodzi wielki.
                    A program czy alfa czy beta oferuje takie same jak dla mnie możliwości czyli dla zaczynającego zabawę w budowę nic. Nie mówiąc już o ograniczeniu w ilości i rodzaju głośnikow czyli poniższego zestawu nie da się zasymulować.

Więc moje pytanie dalej brzmi jaki litraż obudowy będzie optymalny dla głośników
                    STX GDWK-10-200-8-PJ
                    GDN-17-100-8-SC
                    i jeśli ktoś podpowie gdzie to można obliczyć.
                    Jaka ma być odległość między nimi.
                    Czy lepiej podłogówki zrobić czy monitory?

Z góry dzięki za cierpliwość i pomoc.

Skomentuj

Litraż czasem wychodzi wielki.
                      Ty masz wpisywac litraz, program podaje niby optymalna bude lecz jest to nie dopracowane.

ie mówiąc już o ograniczeniu w ilości i rodzaju głośnikow czyli poniższego zestawu nie da się zasymulować.
                      wybierz opcje new speaker i wpisz dane stxa...

Skomentuj

Tak robiłem wpisywałem new speaker i tam podawałem to co producent resztę sam program uzupełniał (obliczał)

[ Dodano: 2010-01-18, 10:23 ]
                        No dobra już mi wyrysował program obudowę.
                        Wyszła 80x30x50cm wg tego programu.

Teraz mam pytanko jak to jest z tym tuning freq wyszo mi 31,8 i z volume 120.
                        Czy mam sam korygować te wartości aby było optymalnie???

Zamęczę was ale czegoś się człowiek nauczy.

Skomentuj

Czaruję...
                        X