Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MAŁO BASU W TRZECH DROGACH NA STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MAŁO BASU W TRZECH DROGACH NA STX

Witam.

Panowie mam problem.

Złożyłem swoją pierwszą konstrukcję 3 drogi na stx.
    Górne partie ok. Natomiast dolny zakres to tragedia.
    Basu jest jak na lekarstwo.
    Strojenie na 40Hz, wszystko szczelne a mój zestaw
    komputerowy 2+1 logitecha ma 3 razy więcej basu.

Proszę o jakieś rady.
    Napędzam to Pioneerem 919.
    Może jakieś inne ustawienia w ampli???

POMOCY :cry: :cry:

Może w odwrotnej fazie podłączyłeś kolumny ?
    Ew jakaś korekcja w pionku albo w kompie czy z czego tam dajesz sygnał ?

Skomentuj

Zamieszczone przez xkibelx
      komputerowy 2+1 logitecha ma 3 razy więcej basu.
      tylko pytanie jakiego basu bo tego basem nie mozna nazwac, to buczy a nie gra.

Jaki pokoj masz? Zrob zdjecie zwrotnicy jak polutowales.

Skomentuj

Po drodze do kolumny jest mnostwo rzeczy i nie ma jednej odpowiedzi.
        Nagranie, program, eq, karta, eq, wzmacniacz, (eq:P), zwrotnica.. problem moze byc wszedzie. Najprosciej podlaczyc inne kolumny zamiast tych zeby sprawdzic czy basu jest normalnie czy nie ma.

Mambrana lapie duze wychyly przy tym graniu bez basu ?

Skomentuj

Duże znaczenie ma wzmacniacz, jeżeli już wyeliminujesz złe podłączenie głośników.

Skomentuj

Panowie pokój 18m2

Zwrotnice od Pawła i raczej wszystko z nimi ok,

Co do basu z logitecha to racja że to buczy
            ale tu ledwo, coś tam słychać.

Membrana bardzo delikatnie się wychyla,
            praktycznie dopiero od 1/4 głośności.

Ile czasu głośniki muszą się wygrzewać???

Skomentuj

No jesli membrana sie malo wychyla to problem nie lezy w glosnikach tylk gdzies przed nimi.
              Jesli wychylenie byloby okolo 5mm i mialbys ciagle za malo basu to znaczy ze cos nie tak z glosnikiem. Posprawdzaj to co wypisalem.

Skomentuj

czy nie pomyliles sie przy podlaczaniu zwrotki? Skoro sie malo wychyla itp to moze jako sredniaka podpiales...

Skomentuj

xkibelx, to jest amplituner kina domowego? czy stereo?

Skomentuj

xkibelx, z jakiego osiedla jesteś?

Ten głośnik na basie jest bardzo dobry więc to na pewno nie głośnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                      xkibelx, z jakiego osiedla jesteś?
                      Marian ja jestem z czyżkówka ale jak mógłbyś do mnie wpaść (oczywiście przywiozę, odwiozę i oczywiście coś dobrego postawię :smile: ) jeżeli pasuje Ci jakoś popołudniami po 15 to podaj jakiś namiar, mój numer 693-316-119.

Paweł co do ampli to ten model:

http://www.pioneer.eu/pl/products/42...H-K/index.html.

Nie wiem może ja jakiś nieosłuchany jestem i wszystko jest gitara ale potrzebuje obiektywnej opinii kogoś z forum.

MARIAN - Liczę na CIEBIE.

Skomentuj

xkibelx, tak jak myslalem - pewnie masz ustawione fronty jako "male glosniki" wiec odcina im bas
                        ustaw wszystkie jako duze lub zestaw bez suba - powinno poprawic

marian, przywiez do niego pozadny wzmacniacz i pokaz co traci na tym ampli

Skomentuj

No i już jest dobrze.

Może jeszcze nie rewelacja ale po korekcie ustawień z małych na duże
                          i automatycznym strojeniu MCACC gra to już dużo lepiej.

Jutro będzie więcej czasu to ręcznie jeszcze na ucho ustawię.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Ps.

Patefil -zapraszam jutro na odsłuch.

marian- musisz jeszcze raz ich posłuchać i teraz ocenić.

Pozdro.

Skomentuj

Ok,to jakoś w weekend,a jak nie to w następny tydzień...się zdzwonimy.

Pawel S., czy mógłbyś pokazać zdjęcie zwrotnicy z obu stron z zaznaczonymi plusami i minusami na wyjściu?

Skomentuj

marian, ale sprawdz ktora zwrotnice mu wyslalem
                              bo czasami wysylalem same zwrotnice a czasami gotowe z kablami. jak z kablami to plusy sa oznaczone czerwona izolacja na konektorze

oznaczenia wg

Skomentuj

Lutowałeś kijem do bassebala z zamkniętymi oczami ? Może gdzieś zimne luty są.

Skomentuj

no to gratuluję Iwszego postu :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez crev0x
                                    Lutowałeś kijem do bassebala z zamkniętymi oczami ?
                                    Widzę, że Kolega się sili na złośliwości... zupełnie niepotrzebnie bo to niesmaczne. Na tej pcb nie ma soldermaski, która "utrzyma" kształt lutu, a rozpływ cyny wynika właśnie z tego powodu. crev0x chyba nie za wiele w swoim życiu lutowałeś płytek diy co ?

Zamieszczone przez crev0x
                                    Może gdzieś zimne luty są.
                                    Bzdura. Przecież widać, że luty są dobrze przegrzane. Nadmiaru cyny też jakoś nie zauważam...

crev0x na Twoim miejscu byłbym ostrożny krytykując Pawła S. bo jak zapewne zauważyłeś jest on Moderatorem i jak się zdenerwuje to może Ci zrobić "psikusa" :lol: (to oczywiście tylko żart :) )

DIGIPROCOMP słuszne spostrzeżenie... pierwszy post i od razu "błyszczący" :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      marian, ale sprawdz ktora zwrotnice mu wyslalem
                                      bo czasami wysylalem same zwrotnice a czasami gotowe z kablami. jak z kablami to plusy sa oznaczone czerwona izolacja na konektorze
                                      Wysłałeś mu te z kablami,w tym rzypadku każdy będzie wiedział jak przylutować kable,i to jest w porządku bo nie ma w tedy możliwości pomyłki. Tak też zrobił kolega xkibelx,zaznaczone kable odpowiednio podłączył...i On się nie pomylił.

Po przyjściu zkibelx włączył sprzęt,od razu co zauważyłem to to że nie było basu,czyli jednak miał rację. Zacząłem się wsłuchiwać w poszczególne głośniki i nie dało się tego ukryć że średniotonówka i wysokotonówka grała głośniej od basowego...niestety ten wzmacniacz miał z basem problem,ewidentnie. Podczas wsłuchiwania się w głośniki zauważyłem pewną rzecz obok której nie mogłem przejść obojętnie bo na tym punkcie mam fioła, James i Bocian się ze mnie śmieją jednak ta sytuacja po raz kolejny dowodzi że jednak nie jestem głupi,a na pewno nie głuchy.

Paweł S.,mam zastrzeżenia co do twojej zwrotnicy. I tu pytanie: czy te zwrotnice które sprzedajesz słyszałeś?

Zastrzeżenia co do litrażu też mam,ale posłuchamy na lepszym wzmacniaczu to znów ocenię.

[ Komentarz dodany przez: Quester: 2010-01-15, 11:26 ]
                                      UWAGI MODERATORA
                                      Proszę nie używać nieparlamentarnych słów.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                                        Po przyjściu zkibelx włączył sprzęt,od razu co zauważyłem to to że nie było basu,czyli jednak miał rację. Zacząłem się wsłuchiwać w poszczególne głośniki i nie dało się tego ukryć że średniotonówka i wysokotonówka grała głośniej od basowego...niestety ten wzmacniacz miał z basem problem,ewidentnie.
                                        Trzeba podłączyć źródło do ampli przez wejście wielokanałowe5.1[dwa kable tylko do stereo] chodzi o to żeby ominąć procesor i wtedy dopiero będzie grało basem tak jak powinno, przy wszystkich innych połączeniach trzeba wspomagać kolumny subem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X