Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zabawa na ferie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zabawa na ferie

Witam
    robiłem ostatnio porządek i okazało sie że mam kilka zbędnych gł:
    -Dibeisi G8002 2X Klik -Dibeisi E124 2X Klik
    -Koppa BW80 -wyjęta z suba - był na diyaudio jako: soundAL (koppa bw80)bardzo tani sub .
    Sub był brzydki a pyzatym stał w piwnicy
    Mam zamiar cos z tego zrobić bo w końcu idom ferie , może jakieś 2.1 , na razie szykuje się do zrobienia pilotażowych pomiarów charakterystyk tych głośników
    Zakup dibeisi był przypadkowy od razu pisze , bez żadnych podejrzeń
    Po prostu zielona membrana wydała mi się fajna a wysokotonowe dostałem gratis
    Na razie jestem na etapie projektowania obudowy do fortów ,projekt paczki do suba pożyczę ze strony Klik1 Klik2 (Sub 8 *) przystosuje do bw80 ( ta obudowa prezentowana w projekcie ma 23l )
    Kolejna zabawa to zrobić zwrotke , głośniki kiepskie ale jak zrobię zwrotnice to będzie to jakoś grało na pewno lepiej niż 2.1 brata ciotecznego Klik
    co myślicie o tym i zabawie na ferie :?: :?: :?: :wink:

Kopułki jak jakoś grają to może do czegoś się i nadają, ale dibeisi to widzę jedynie w roli wibratora w kanapie , podobnie koppa :)

Skomentuj

Dibeisi g8002
      zrobiłem przybliżony pomiar charakterystyki tylko kiepski mikrofon miałem dobry pomiar będę robił w ferie mikrofonem przeznaczonym do tego i w innych warunkach bo ten robiłem w domu
      zielona to pomiar biała to przydźwięk

Skomentuj

To juz chyba lepiej poczytac ksiazki na ferie...

Skomentuj

Nie wole coś porobić nawet jak efekt audio będzie mierny robienie obudów minie uspokaja , siedzę sobie w piwnicy i powolutku coś lepie to bardzo uspakajające
          Wracając do gł on wcale niema takiej kiepskiej charakterystyki , tylko program kijowy ,mam Speaker Workshop tylko nie umiem go obsługiwać i dlatego skorzystałem z tandety

Skomentuj

Jak kijowy to uzywaj z ARTA lub HOLMImpuls chociaz RightMark wcale nie jest taki zly, o ile wie sie jak z niego korzystac.
            I w takim wypadku nadal polecam lekture.

Skomentuj

sound129, to weź sprzedaj to przed feriami, a na ferie kup coś co godne jest jakichkolwiek obudów

Skomentuj

Głośniki sprzedałem tak jak radził takero i zakupiłem inny ,chwilowo tajemnica jedyne co mogę powiedzieć ze ma 38cm=15" i panuje go umieścić w obudowie 6th order bandpass i poszukuje dobrego programu winist beta chyba coś źle liczy?

Skomentuj

jedyne co mogę powiedzieć ze ma 38cm=15"
                  Planujesz nagłośnic jakąś sale? Również radze poczytać, np Freuda (tak, to aluzja ;p )

Skomentuj

nie ten głośnik ma tylko 200 rms , i bardzo się nie nadaje :razz:
                    za to przenosi od 20 Hz do 2 kHz
                    górne zawieszenie to nie harmonijka estradowa a zwykła guma

Skomentuj

Sama moc nie świadczy o tym, czy się nadaje na estradę czy nie, tym bardziej kształt zawieszenia też o tym nie decyduje. No ale dlaczego nie chcesz ujawnic co to za głośnik? Coś się obawiam, że może się okazać, że wpadłeś z deszczu pod rynnę...

Skomentuj

nie dlatego . zaprezentuje całość jak skończę w dziale własne konstrukcje ,po prostu temat będzie świeższy , a tak to każdy będzie wiedział co to :mrgreen:
                        ale kupując ten gł postawiłem wszystko na jedną kartę ,no i się opłaciło

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item893206383_...gnes_went.html

Tylko strzelam

Skomentuj

Nie zapomnij, niestety to nie taki gł miałem ten model kiedyś ale pozbyłem się go czym prędzej !! :wink:

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item886005183_...mnie_38cm.html Pewnie ten

Skomentuj

Jaki by nie był, jest to coś tego pokroju, a więc zamiana dość bezsensowna.
                                Jedyne co można zrobić to albo zmierzyć temu TS-y, albo wrzucić w na oko zrobioną zamkniętą, ew pobawić się ze strojeniem BR.
                                W ŻADNE bp czy to 4 th czy 6th bym się nie pchał, bo zrobione na oko zagrają gorzej niż ww typy obudów.

Szkoda że nie zamieniłeś na coś w miarę choć przyzwoitego, wtedy można by się pobawić, a tak to będzie tylko brodzenie w nie powiem czym.

Skomentuj

mam zamiar umieścić go w podobnej obudowie co ta na allegro Klik tylko potrzebuje programu do symulacji takich obudów.
                                  no i stoję w miejscu z projektem paki, pomocy :sad:

[ Dodano: 2010-01-23, 00:24 ]
                                  powiem że głośnik nie jest zły, zmiana przeciwnie duża bo pozbyłem się tych głośników które leżały mi na szafie ,a ta 15” wpadła mi w ręce przez przypadek i całkowicie za darmo,
                                  głośnik : Dibeisi
                                  model: B1510
                                  tutaj zdjęcie
                                  wykres częstotliwości to straszne oszustwo . Niewinem czym oni je mierzyli ,no i chyba dokonywali pomiarów bez odgrody (mowa o dziurze pasmowej 30-80)
                                  pomiary charakterystyki zrobiłem , nie są takie złe jak pokazuje lechpol
                                  z moich wynika że głośnik kaleczy dopiero od 500 Hz
                                  idealny sub :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez sound129
                                    mam zamiar umieścić go w podobnej obudowie co ta na allegro Klik tylko potrzebuje programu do symulacji takich obudów.
                                    no i stoję w miejscu z projektem paki, pomocy :sad:
                                    dopóki nie będziesz miał prawdziwych = zmierzonych parametrów tego głośnika żadne, nawet najlepszy program, nic nie pomoże !

Skomentuj

Panowie myślałem na obudowom i stanęło na 94l plus Br , tylko nie wiem czy stroić na 40 Hz czy poniżej . ??? Może wyżej ??? :?:

Skomentuj

na 40 Hz czy poniżej . ???
                                        może być i wyżej.
                                        Może wyżej ??? :?:
                                        może być i niżej.

Nie znając parametrów to sobie można tak zgadywać, i zupełnie nie wiem skąd te 94 litry...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X