Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino Domowe - Dylemat

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino Domowe - Dylemat

Witam!

Nie dawno stałem się posiadaczem kolumn frontowych Quadral Platin X z których jestem bardzo zadowolony (myślę, że jak na mój początek z AUDIO - nie jest nie najgorzej) :wink: Teraz pytanie, czy jest sens stawiać 5.1 w pokoju o powierzchni 10m2 ? Filmy oglądam co raz częściej więc chciałbym rozbudować to moje kino domowe ;-)

Jeśli jest sens to może macie propozycje DIY , głównie chodzi mi o głośnik centralny, tyły i subwoofer . Cena jaką chciałbym na to przeznaczyć to coś w granicach 1000-1200zł , może to nie jest zbyt dużo (wiadomo , audio to skarbonka bez dna) , ale na początek musi wystarczyć :wink: Wszystko ma być napędzane Amplitunerem Yamaha RX-V440RDS.

Czekam na propozycje i odpowiedź czy jest w ogóle sens ?

Pozdrawiam, Krzysiek191022.

Ja mam pokój 12mk i w moim to już nie ma sensu. A jeśli bardzo chcesz to zrób małe kolumienki na małym i tanim szerokopasmowcu...jak będzie kicha to przynajmniej dużo nie stracisz.

Skomentuj

Witaj!
      Zamieszczone przez marian
      Ja mam pokój 12mk i w moim to już nie ma sensu. A jeśli bardzo chcesz to zrób małe kolumienki na małym i tanim szerokopasmowcu...jak będzie kicha to przynajmniej dużo nie stracisz.
      Aha, rozumiem. Poczekam jeszcze na wypowiedzi innych użytkowników, ale pewnie sprawa się nie zmieni ;-) To już zamiast inwestować w marne szerokopasmowe głośniki, wolę kupić wzmacniacz lub dobry kompakt .

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
        To już zamiast inwestować w marne szerokopasmowe głośniki, wolę kupić wzmacniacz lub dobry kompakt .
        Dobrze prawi chłopak, wódki mu polać!!! Ja mam 18m2 i chyba mniej więcej od tej powierzchni jest możliwość zabawy kinem domowym. Mając mniejszy pokój chyba bym przy dobrym stereo pozostał. Zresztą dobre stereo,wykorzystywanie czasem też jako jako fronty w kinie domowym zawsze dobrze jest mieć:) Czego na Nowy Rok 2010 sobie i wszystkim na forum życzę, choć pewnie każdy sobie co innego wizualizuje pod tym pojęciem dobrego stereo. :)

Skomentuj

Ja zostawilbym sobie stereo ktore masz, a do KD wyrwał jakies używane Logitechy Z-5500 w 10m dadza troche frajdy w KD.
          Pzdr

Skomentuj

Witam! ;-)
            Zamieszczone przez marjano82
            Dobrze prawi chłopak, wódki mu polać!!!
            A dziękuję ;-)

Zamieszczone przez HeatheN
            a do KD wyrwał jakies używane Logitechy Z-5500 w 10m dadza troche frajdy w KD.
            Niestety, wielu moich kolegów może i by zainwestowała w tego typu sprzęt, ja niestety (a może stety?) nie marnuję pieniążków na takie KD ;-)

Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi ;-)

Skomentuj

jak chcesz koniecznie kino to kup najtansze kolumie nki na 10cm glosnikach (lub zrob )

Skomentuj

Witam! ;-)

Zamieszczone przez Pawel S.
                jak chcesz koniecznie kino
                Nie to , że koniecznie, wpadł mi taki pomysł do głowy, więc napisałem ;-)
                No cóż, trzeba się z tym wstrzymać do póki nie pójdę na swoje :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek191022
                  Witam! ;-)
                  Niestety, wielu moich kolegów może i by zainwestowała w tego typu sprzęt, ja niestety (a może stety?) nie marnuję pieniążków na takie KD ;-)
                  Widocznie nie slyszales Z5500, ktore nawet na audiostereo ma swoich zwolennikow jaki zestaw do KD...w tej cenie nie zlozysz zadnego DIY 5.1 z dekoderem DTS (mowie o 600-700zł za uzywany z5500)

Skomentuj

Jeśli masz na zbyciu troszkę pieniędzy to na Twoim miejscu zrobiłbym jednak centrala i ewentualnie surroundy. Mogą być na szerokopasmowcu bądź jakaś dwudrożna, tania aplikacja (jeśli maz miejsce aby postawić kolumnę z pionowo umieszczonymi głośnikami to spokojnie rób klasyczne monitorki). Obecność centrala daje się dość wyraźnie odczuć podczas seansów filmowych. Swego czasu spaliłem wysokotonowy w swoim centralu i oglądałem filmy jedynie na frontach... porażka. Owszem, DSP amplitunera potrafi wyczarować to i owo ale prawdziwego centrala nic nie zastąpi.

Skomentuj

jeśli będziesz oglądał filmy w dolby digilital albo dts'ie to oczywiście że warto!
                      Po za tym muzyka nagrana w DTS'ie mi się osobiście podoba.

10 m2 faktycznie mało ale jeśli tylko masz możliwość rozsądnego ustawienia kolumien, to warto zainwestować parę groszy w dwie kolumny efektowe i centralny.
                      Jeśli nie chcesz wydawać duzo kasy albo tylko sprawdzić czy ci pasuje, to ja proponuje arx 165, szerokopasmowe. U mnie grają jako prowizorki już parę miesięcy i jest całkiem dobrze. Na tyle dobrze że nie zamierzam zmieniać. Centralny też bym spróbował na arx, choć powinien być z takich głośników jak fronty.

Skomentuj

Witam! ;-)
                        Zamieszczone przez vxam
                        10 m2 faktycznie mało ale jeśli tylko masz możliwość rozsądnego ustawienia kolumien, to warto zainwestować parę groszy w dwie kolumny efektowe i centralny.
                        Niestety, u mnie pokój to kompletna porażka jeśli chodzi o rozstaw kolumn.

Zamieszczone przez bazookie
                        Jeśli masz na zbyciu troszkę pieniędzy to na Twoim miejscu zrobiłbym jednak centrala i ewentualnie surroundy.
                        Na to pieniądze zawsze się znajdą ;-)
                        Co polecasz ? Powiedzmy, że mam na to koło 700-800zł.

Widocznie nie slyszales Z5500, ktore nawet na audiostereo ma swoich zwolennikow jaki zestaw do KD...w tej cenie nie zlozysz zadnego DIY 5.1 z dekoderem DTS (mowie o 600-700zł za uzywany z5500)
                        Masz racje , nie słyszałem i osobiście mi się nie spieszy :mrgreen: Już mówiłem, jeśli nie uda się zrobić czego fajnego DIY, to kasa pójdzie na kompakt lub wzmacniacz.

Pozdrawiam, Krzysiek191022 ;-)

Skomentuj

Jeżeli słuchasz obecnie swoich kolumn na amplitunerze KD to lepiej wydać tą kasę na wzmacniacz stereo, zwłaszcza w takim pomieszczeniu.

Skomentuj

Widocznie nie slyszales Z5500
                            to sa te na tangbandach?
                            Na to pieniądze zawsze się znajdą
                            Co polecasz ? Powiedzmy, że mam na to koło 700-800zł.
                            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16953

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              HeatheN napisał/a
                              Widocznie nie slyszales Z5500
                              to sa te na tangbandach?
                              tak

Skomentuj

Jako zestaw do kina to rzeczywiście ciężko jest w tej cenie nawet zrobić porównywalnego, łupie nieźle, a to w kinie liczy się najbardziej ;]

Teraz pytanie, czy jest sens stawiać 5.1 w pokoju o powierzchni 10m2 ? Filmy oglądam co raz częściej więc chciałbym rozbudować to moje kino domowe ;-)
                                A jest sens mieć stereo w 8mkw, może jedna kolumna starczy ?
                                Jeśli rzeczywiście oglądasz filmy to 5.1 zawsze ma sens.

Nie bardzo rozumiem po co komuś kto chce kino pisać o stereo ? ;]
                                Szczerz powiem że film , każdy , przyjemniej obejrzy się na przeciętnym 5.1 niż naprawdę bardzo dobrym stereo!
                                Specyfika oglądania filmu jest zupełnie inna niż słuchanie muzyki.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                  Nie bardzo rozumiem po co komuś kto chce kino pisać o stereo
                                  Ale widać że się jeszcze waha co zrobić , sam napisał o wzmacniaczu. Skoro chce coś zmieniać to widocznie nie pasuje mu jak to gra teraz, dołoży centrala i satelity i dalej nie będzie wiedział jak te kolumny mogły by zagrać z normalnym wzmacniaczem, tylko filmy w DD,dts będzie się dało oglądać bo na pro-logic,ach to się nie da niczego słuchać.
                                  Ja bym kupował wzmacniacz, albo chociaż pożyczył i sprawdził jak to zagra, a w następnej kolejności satelity i central, takie jest moje zdanie a krzysiek191022 zrobi jak zechce.

Skomentuj

Witam!

Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi.

Zamieszczone przez takero
                                    Nie bardzo rozumiem po co komuś kto chce kino pisać o stereo ? ;]
                                    Chciałbym Kino nie powiem, że nie - dlatego powstał ten temat. Miałem dylemat czy jest sens pakować 5.1 do 10m2, chyba lepiej spytać się bardziej doświadczonych ludzi (od tego są podobno fora, takie jak to) ?. Ale jeśli Wszyscy radzili by mi darować sobie Kino do tego metrażu, to jestem w stanie zrezygnować z kina na rzecz w miarę dobrego wzmacniacza STEREO, dlatego o tym pisałem.
                                    Oki , poprzeglądam tematy, może znajdę jakieś ciekawe kino w dziale DIY za rozsądne pieniądze.

Skomentuj

Co za różnica jaki metraż ?
                                      Mniejszy ma swoje zalety nawet - wystarczy 5 sztuk małych monitorków na równie małym głośniku i można szaleć, szczególnie że teraz Tang Bandy takie popularne są.
                                      Do tego 8 calowy sub i masz tanie i naprawdę nieźle grające nawet w stereo kino.
                                      Bo po tym co niektórzy piszą można wywnioskować że na ampli to po prostu NIE DA SIĘ słuchać muzyki ;]

Skomentuj

Witam! ;-)

Słuchał ktoś takiego kina domowego ? http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15198
                                        Warto je robić jak na pierwszą konstrukcję ?
                                        I tak mam zamiar robić takie monitory (GDN 14 SCX + GDWK PJ) ;-)
                                        Mam rozumieć , że przednie Monitory jak i tylne satelity są takie same wymiarowo ?
                                        I do całości sub na STX 22 SCX + mostek tda7294, będzie to miało wszystko ręce i nogi ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X