Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do suba 8cali do 500zł??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik do suba 8cali do 500zł??

Witam! W wakacje zrobiłem sobie suba na stx GDN22/140/8scx (był pokazany tu na forum :smile: ) lecz jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia , a diy jest wydatkiem pieniędzy w nieskończoność postanowiłem wymienić głośniczek. Oczywiście nie za raz ale myśle ,że jeszcze przed wakacjami. Teraz chce się mniej więcej zorientować co moge dostać za tą cene. Co do obudowy ma ona zaledwie 27l i strojona jest na 36Hz. Nie mam zamiaru robić nowej obudowy bo ta jest zrobiona pod zestaw na hds180exc i xt25. Myślałem nad Tiw200x , sls8, kilka z oferty Ushera. Oczywiście cena moze być niższa co by mnie nawet ucieszyło :lol:
    Co do moich upodobań to są raczej nie realistyczne bo chciałbym aby bas był szybki a zarazem miękki i nisko schodził. Na tego stx-a nie narzekam ale wiadomo o co chodzi - o jakość. Tego głównie oczekuje od przyszłego potwora. Tak więc prosze o propozycję :smile:

SLSa sobie daruj.
    Polecam MDSa 10 , optymalny rozmiar i do tego naprawdę świetnie gra i nie jest trudno go napędzić.

Skomentuj

No ale chyba mi się nie zmieści. Sprawdziłem i szerokość przedniej ścianki jest rowna 24,5cm. Tak więc musi być coś niestety mniejszego.

Skomentuj

http://www.alcone-acoustics.com/sub8asw.htm

http://www.loudspeakershop.eu/glosni...tic-p-182.html moze gdzies taniej sie kupi

Skomentuj

Właśnie zobaczyłem na stronie akustyka SS za 320zl 22W4534G00. Co mnie zaskoczyło to wysoka efektywność i niska częstotliwość rezonansowa. Jakoś się napaliłem na niego może ze względu na to ,że jest to SS :lol:

[ Dodano: 2010-01-17, 01:10 ]
          Ten Alcone wygląda ciekawie tylko nie pokoi mnie jego wysoko częstotliwość rezonansowa ,44Hz to wysoko jak na suba.

Skomentuj

Ten SS, którego wymieniasz jest z serii discovery, która powstała na fundamentach vify, także nie ma się czym podniecać :)

Może seas L22RN4X/P ? Też zostanie jeszcze trochę kasy.

Skomentuj

Polecił bym tu TIW-a ale obudowa zdecydowanie za mała może ten SEAS co nonameplum, zagra w tej budzie co raczej też wątpię Alcone wygląda nieźle i pewnie tak gra ale ten FS rzeczywiście wysoki w porównaniu do choćby TIWa.
              Na twoim miejscu zbudował bym nową obudowę i kupił Visatona , jest to głośnik typowo subwooferowy potrafi zgnieść zejściem połową swojej 10" konkuręcj ma spory Xmax i niski FS ale budo to co najmniej 35l. Seas też przystosował ten głośnik właśnie do niższych rejestrów więc może być ciekawie.

Skomentuj

Z uwagi na to, że miałem Visatona Tiw 250xs i wiem jak gra ten tiw 200 polecam ci go. Bije na głowę peerlessa sls 8 i rzeczywiście dużo 10'' także możesz się nim zainteresować i rzeczywiście jest to typowy głośnik subwooferowy i na pewno byłbyś zadowolony z niego. Co do dźwięku to powiem tak schodzi piekielnie nisko i jak trzeba potrafi zagrać miękko i jest w stanie wytworzyć takie ciśnienie akustyczne, że można się zszokować.

Skomentuj

Do Tiwa jak sami mówicie musiał bym robić nową bude natomiat znalazłem projekt na tym seasie i moja obudowa jest wręcz identyczna jak trolesa http://www.troelsgravesen.dk/Point75i.htm . A autor projektu go zachwala i mówi ,że nisko schodzi. Tak więc puki co jestem za tym seasem, chyba ,że zna ktoś lepszą alternatywe.

Skomentuj

Ktoś na forum miał tego Ushera http://www.loudspeakershop.eu/glosni...955-p-873.html i sobie chwalił.

Skomentuj

Fajnie by było jakby ten ktoś się wypowiedział na jego temat.

[ Dodano: 2010-01-17, 19:23 ]
                      Poczytałem w gazecie o tym usherze i jakoś za bardzo nie chwalili. Na myśl mi jeszcze przychodzi RS225 usher8133 usher8137A vifa PL22 Peerless 205exc . A moze zaryzykować tego SS, ma on wysoką efektywnaść i niską fs co mnie bardzo przekonuje. Ten seas l22rnx4 tez fajny ale narzekają na jego niską efektywnaść.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek90
                        Ten seas l22rnx4 tez fajny ale narzekają na jego niską efektywnaść.
                        to wystarzy mu troszkę więcej wacików dostarczyć i problem z głowy a przynajmniej masz pewność że się nie zawiedziesz.

Skomentuj

Ok. Będę go zasilał symasymem flodinsa więc myśle ,ze wystarczy. Tak więc chyba biore tego seasa. Dzięki za pomoc :lol: Jak będe miał kase i go kupie to się pochwale na forum. Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                          X