Witam Wszystkich.Jestem nowy i całkowicie ogłupiały po przewertowaniu forum.Za dużo wiadomości na moją siwą głowę.Do rzeczy-chcę zbudować kolumny do dość dużego pokoju-40mkw.Podłogowe,miejsca dużo to i paczki też mogą,3-drożne.Montował ktoś coś podobnego?Będe potrzebował Waszej pomocy.Projekt rozciągnie się w czasie z racji funduszy więc nie ma pośpiechu.Jakieś sugestie odnośnie przetworników bardzo proszę na poczatek,mógłbym zacząć liczyć obudowę.Podoba mi się kol.Biganta.Jakoś nie mam przekonania do STX-ów czy im podobnych.Może się mylę...Na Rewelatory też mnie nie stać.Więc coś pomiędzy.Mogę liczyć na pomoc?Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumny do salonu 40mkw
Collapse
X
-
Jedyne co przychodzi mi do głowy za niewielkie pieniądze to STX, ale skoro kolega nie ma przekonania do tej firmy to trzeba szukać dalej. Problem może być ze zwrotnicą bo opracowanych zestawów 3-drożnych jest bardzo mało. Wydaje mi się, że zestaw 2-drożny nie będzie się nadawał do tak dużego pomieszczenia. Chyba, że w grę wchodzi system 2.1. Tutaj wybór jest większy, ale i koszta wyższe.
Ewentualnie można się rozejrzeć w ofercie akustyka (http://www.akustyk.com.pl/projekty.html), jednakże ceny również nie należą do najniższych.
Skomentuj
-
Akustyka też brałem pod uwagę,a konkretnie HNX3.Co do kasy to trudno określić jednoznacznie-jak mówiłem będzie to trochę w czasie rozłożone a i o stówę czy dwie nie będe sie targował.Chyba jedynie o to by zagrały w tak dużym pomieszczeniu.STX ów nie przekreślam,zawsze mógłbym wymienić na coś lepszego.Choć nie chciałbym w nieskończoność eksperymentować.Muzyka to coś koło bleusa i energetycznego rocka,ale również dla odmiany coś spokojnego.W sumie kolumny uniwersalne jeśli tak można powiedzieć.Czasami żeby wcisneło w fotel a innymi razy uspokoiło.Biorę pod uwagę również rozbudowę do 5 kanałów.W przyszłości gdyby sie sprawdziły.Wzmacniacz-proszę się nie śmiać-jest w planach.Temat otwarty.Wiem, że nie tędy droga ale cóż.
Skomentuj
-
Orientacyjnie powiedzmy że chciałbym się zmieścić w 1,5k za przetworniki.Wzmacniacz przeglądam temat Uniampa-wygląda ciekawie.Myślałem też o GC.Jednak czas pokaże.Gdybym miał mniej wiosen na karku to bym sie więcej tym bawił.Teraz wolałbym słuchać.Więc pewnie skończy się na kupnie czegoś gotowego i sprawdzonego.Powiem szczerze-dawno nie używałem głośnikow,więc nie mam osłuchania jak Wy,Ale nie powala mnie dżwięk z Maestro i Tannoy F4,bo tych posłuxhałem u znajomych.Wiem jedno-po długim czasie używania marnych słuchawek,zafundowałem sobie HD555.I czegoś takiego chciałbym doznać jak po ich pierwszym odsłuchu.Kawałki których od wielu lat słuchałem ujrzałem w nowym świetle.I dżwięki których tam wcześniej nie słyszałem.Nie jestem audiofilem,ale coś mi odpowiada lub nie.Każdy inaczej odbiera te same dżwięki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123Zamieszczone przez takeroOczywiście na korzyść uni :)
I wcale nie pisze tego zlosliwie :)
Skomentuj
-
Mnie już chyba nic nie zdziwi,skoro na badziewnych-jak ktos je określił-STX za parę złotych można stworzyć kolumny o brzmieniu zbliżonym do firmowych za 2kz.To i ze wzm.jest podobnie.I chyba na początek-jednak-spróbuję coś tańszego http://stx.sote.pl/fx-200-diy-calvados.html-chodzi mi o wnętrzności.Jak się nie powiedzie to przynajmniej strata niewielka.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitowW swietle tego co piszecie, to Uniamp musi byc jakims ultra hiendem, skoro dobry GC kasuje wzmaki za 10tys.
GC gra, gra całkiem fajnie , nie mogę powiedzieć że nie, ale czymś wspaniałym to on nie jest.
Skomentuj
-
Nie do końca zgodzę się że ciężko znaleźć gotowe konstrukcje 3way. Może na polskich forach tak, ale wystarczy poszukać na zagranicznych, lub np. jakiś projekt visatona zrobić, czy coś w ten deseń, sporo jest tego. A i nawet projekty wspomnianego akustyka można wykorzystać. Kiedyś akkus też udostępniał fajne projekty, ale nie wiem jak to jest teraz.
Co do stxa to raczej będzie ciężko - z prostej przyczyny - nikt na nich 3way chyba jeszcze nie robił, więc musiał byś kogoś poprosić aby ci pomierzyl zrobił zwrotę itd, a to juz chyba lepiej zrobić gotowca np. visatona
Skomentuj
-
co kolega za brednie wypisuje... sa konstrukcje 3way na stx... tutaj np jedna:
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16331
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69co kolega za brednie wypisuje... sa konstrukcje 3way na stx... tutaj np jedna:
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16331
Chodziło mi rzecz jasna o nowa serię, bo na tą stara to nawet nie patrzeSorry że nie doprecyzowałem swojej wypowiedzi, myślałem że to jest jasne...
Skomentuj
Skomentuj