Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1way - pomoc w wyborze przetworników.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

1way - pomoc w wyborze przetworników.

Siemka. Chcę zrobić kolumienki 1-way. Będą pracować początkowo z wzmacniaczem 2x20WAT 4Ω? (~ 2x10WAT 8Ω) później może jakaś lampa. Budżet to ~ 50-60PLN na 1 głośnik. To co mam na oku:
    - ARX 165-22/4 (42PLN)
    - ARX 130-46/4 (30PLN)
    - Tonsil GD 10/20/3 4 (30PLN)
    - Monacor SP-30 (40PLN)
    - Monacor SP-50X (65PLN)
    - Monacor SP-130X/8 (60PLN)

Czy do 1way trzeba zwrotnicy ? Widziałem ze dwie konstrukcje Tonsila na szerokopasmowych i w żadnej nie było zwrotnicy. Na TB nie mam obecnie funduszy.

Dołączam się do pytania,kasa ta sama ale Ja celuje w 8".

Skomentuj

Witam

Polecam zwiększyć budżet 2x i zainwestować w Monacor SPH-68X, na początek można je wsadzić w obudowę zamkniętą bez zwrotnicy, docelowo (albo od razu gdy są fundusze) robi się z nich monitory według projektu CT-139, jak najbardziej nadają się pod lampę. Bardzo ładnie brzmią na nich kobiece wokale i muzyka instrumentalna, zwolennicy dużego basu raczej się zawiodą.

Skomentuj

Coś google świeci pustkami pod frazą CT-139 :/

[ Dodano: 2010-01-18, 12:47 ]
        Co powiecie o Monacor SPX-32TB - ten kołeczek w środku miażdży wyglądem (jak się fachowo nazywa ten element) ? Cena spora w porównaniu do obecnego budżetu, ale zawsze można trochę poczekać :)

Skomentuj

Na moje to już nie jest korektor tylko jakiś rozpraszacz skoro to jest szerokopasmówka.

[ Dodano: 2010-01-18, 12:58 ]
          Ja poszukuję taniej szerokopasmówki do kolumny 3way z dołem aktywnym do lampy. myślałem nad ARZ-tce bo tania i ponoć dobra.

Skomentuj

Projekt CT-139 wrzuciłem na http://rapidshare.com/files/33718276...audio.doc.html

Skomentuj

Dopłacając do tego głosniczka, należy pamiętać o koszcie magnesów co w sumie daje koszt ponad 300zł (w tej cenie można też znaleźć na aukcjach fostex fe 127. :wink: )
              Projekt na monacorze nazywa się CT 193 a nie 139 i pewnie nie mogłeś nic na ten temat znaleźć. :wink: (Czasem spotyka się nazwę "one way ticket").
              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16215&start=0

Skomentuj

Czy do tych wymienionych w 1 poście też trzeba dodatkowy magnes ? I w jakim celu się go stosuje ?

Skomentuj

Zamieszczone przez sephirek
                  Budżet to ~ 50-60PLN na 1 głośnik.
                  Na twoim miejscu dołożył bym jeszcze parę złotych i szarpnął się na Monacora SPH60X. Głośnik ten ma wystarczająco dobre wysokie tony jak na szerokopasmowca, a i zagra basem.

Zamieszczone przez przemo-lukas
                  Dopłacając do tego głosniczka, należy pamiętać o koszcie magnesów co w sumie daje koszt ponad 300zł
                  W takim razie darował bym sobie te magnesy, bo w przypadku projektu ct-193 to w sumie pogaraszaja one parametry podnosząc qts głośnika bo dokleja sie je zgodnie

Jeśli konstrukcja ma być tania to wsadził bym tego monacora do obudowy BR 8-10l nawet 14l (trzeba posymulować i poeksperymentować) strojone na 60Hz + prosty filtr RLC, który jest jednak konieczny i mamy fajne i dobrze grające monitorki w cenie ok. 300zł. Ewentualnie można złożyć CT193 jak ktoś bardzo chce mieć konstrukcje opisywana w czasopismach Audio

Skomentuj

Wg mnie zaden tani szerokopasmowiec nie zagra dobrze na "gorze". Dlatego wolalbym kupic duzego szerokopasmowca 20 cm i uzupelnic go stozkowym papierowcem na jednym kondensatorze.
                    Szerokopasmowiec z dobrymi wysokimi za 50 zl to tylko w erze, chociaz nawet tego nie jestem pewien...

Skomentuj

To będzie 1sza konstrukcja, więc nie chcę się rzucać z motyką na słońce. Jak coś mi nie wyjdzie, nie podoba się to utopię mniej $ :) nie oczekuję też cudów dlatego mam taki budżet i taki chcę wykorzystać.

Skomentuj

IMO, niżej Monacora SPH60X nie ma co schodzić, bo możesz się tylko zniechęcić I nie zakładaj od razu ze możesz wtopić kasę, w sumie im lepsze głośniki kupisz tym większe prawdopodobieństwo ze będziesz bardziej zadowolony, bo jakoś rośnie wraz z cena

Ewentualnie mozesz złożyć jakieś 2 way. Np Tonsil GDN13/40/2 http://www.allegro.pl/item876564984_..._vat_raty.html + wysokotonówka z mission która kosztuje 10zł i czasami pojawia sie na allegro, z tym ze trzeba dorobić do niej front lub przełożyć z innego głośnika no i chyba nie ma do tego jeszcze zwrotnicy

Skomentuj

W grę wchodzi tylko 1 way z kołeczkiem / stożkiem. Chyba odłożę na Monacor SPX-32TB i zrobię obudowy w stylu retro. Jaką obudowę zalecacie do niego ? Oraz czy trzeba zwrotnicę / filtr RLC do niego czy bezpośrednio podłączyć ?

Skomentuj

Chyba odłożę na Monacor SPX-32TB
                            A czemu nie chcesz odłożyć na SPH-60X, który jest tańszy i lepszy?? http://monacor.djshop.pl/_monacor/pr...2,monacor.html

Skomentuj

Oldskulowy wygląd. Mam już całą wizję (wygląd ala radia z lat 50 z taką kratownicą z listewek )

Skomentuj

Jeżeli chcesz się na początek "wdrożyć" w budowę skrzynek to moim bardzo skromnym zdaniem powinieneś polecieć "po budżecie". Ja kupiłem http://allegro.pl/item884412228_tons..._30_4_ohm.html i wsadziłem go (za radą dolphina123) w budę projektu fostexa 127E (z tą różnicą, że z pojedynczym BR). Powiem tak, nie spodziewałem się takiego grania po tak tanim głośniku. Tym bardziej, że za bardzo nawet nie mam czym tego napędzić i ampli jest w planach dopiero (bo to 4Ohm). Testowałem je pod mikroplastikiem LG (2x20W/6Ohm) i Unitrze AT9100. Na pierdziawce LG szału nie było (wygrzewały się na tym), pod Unitrą przy zachowaniu zdrowego rozsądku mocno się zdziwiłem, pojawił się jakiś basik nawet, zyskało to głębię i przestrzeń. Gra dużo lepiej od komputerowych T20 ze stajni Creative'a (które mają dobre opinie i sam jestem/byłem z nich zadowolony). Jak masz wzmak, który wytrzyma te 4Ohm i rozbuja tego Tonsilka to IMHO warto się nim zainteresować. Jak chcesz kolumny na dłużej to lepiej dopłacić do Monacora czy Fostexa. Tyle ode mnie, nieosłuchanego miłośnika muzyki :)

Skomentuj

Oldskulowy wygląd. Mam już całą wizję (wygląd ala radia z lat 50 z taką kratownicą z listewek )
                                  Jak Tobie wygląd jest ważniejszy od walorów odsłuchowych to ja juz podziękuję za dyskusje

Skomentuj

Zamieszczone przez Łyszka
                                    Ja kupiłem http://allegro.pl/item884...3_30_4_ohm.html i wsadziłem go (za radą dolphina123) w budę projektu fostexa 127E (z tą różnicą, że z pojedynczym BR)
                                    I tu zrobiłeś błąd bo ten tunel w środku też ma swoje uzasadnienie i nie uzyskałeś tego co można było :wink: Przy dokładnej kopii obudowy fostexa można z tego tonsilka wyciągnąć naprawdę sporo dołu

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez dolphin123
                                      I tu zrobiłeś błąd bo ten tunel w środku też ma swoje uzasadnienie i nie uzyskałeś tego co można było
                                      Kajam się Ale nic nie stoi na przeszkodzie, abym jeszcze zrobił taką obudowę. Deski to akurat najtańszy półprodukt z tego wszystkiego. Poza tym najpierw ampli, który pociągnie bez strachu 4Ohm, potem muszą mi się te znudzić, a potem zobaczymy

Skomentuj

Ka co się ? :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X