Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monacor SPX-32TB - jaka aplikacja.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monacor SPX-32TB - jaka aplikacja.

Udało mi się nabyć 2 sztuki Monacor SPX-32TB na wolumenie w atrakcyjnej cenie. Co można z nimi zrobić ? Jaka obudowa ? Czy musi być ten szeroki BR czy może być obudowa zamknięta lub mały okrągły BR ?

Kolejna kobieta ? :razz: Ja proponuje br 3-4litry i strojenie minimalnie wyzej niz fs glosnika

Skomentuj

Jakiej średnicy BR ?

No jedne dziewczyny lubię kłaść tapety, ja lubię audio.

Skomentuj

Idąc tropem dolphin'a i biorąc pod uwagę małą średnicę głośnika, pewnie BR HP-fi42,7 z polinka www.polink.com.pl (nr seryjny 900030) powinien wystarczyć. Dla obudowy o objętości 4 litrów i średnicy rurki BR 4 cm (na wejściu ma 3,7cm ale docięciu pewnie będzie z 4 cm) długość powinnaś dociąć na ~6cm - wtedy strojenie będzie rzędu 102 Hz - tylko czy takie jest odpowiedznie? Dosyć wysokie...

Najlepiej będzie kupić właśnie ten port w liczbie trzech sztuk. Wykonać obudowy o objętości właśnie tych 4 litrów. W jedną obudowę wstawić port docięty na około 10 cm (co da strojenie ~80Hz czyli niższe od tego polecanego przez dolphin'a) a w drugą obudowę wstawić rurkę dociętą na 8cm (wyższe strojenie). Następnie tam gdzie było 8cm docinasz ten port tak co 5mm i dalej konfrontujesz jak gra w porównaiu z tym 10-cio centymetrowym. W pewnym momencie będziesz już wiedziała, że ten docinany port jest za krótki i brzmienie się pogarsza. Wtedy docinasz dwa pozostałe porty (czyli ten 10cm i ten wcześniej nie docinany) na odpowiednią długość, instalujesz to w obudowach i cieszysz się ze swojego sprytu i przebiegłości

Nie na temat...
        Zamieszczone przez Crossna
        No jedne dziewczyny lubię kłaść tapety, ja lubię audio.
        Z tym, że jeszcze inne (pewnie jest ich większość ) wolą chodzić na zakupy więc nie dziw się, że jesteśmy zdziwieni Twoja obecnością tutaj

Skomentuj

Tylko ze nie pasuje mi 100Hz fs wg producenta.. :/ wiec pytanie jak jest naprawde... Jednak ja sprobowalbym stroic ponizej fs i zobaczyc jaki bedzie tego skutek. Skrocic tunel i stroic wyzej zawsze mozna :wink:
          Crossna pobaw sie win isd`em i dla obojetnie jakiego glosnika dobierz mu bude 4litry i pobaw sie strojeniem i zobaczysz jakie dlugosci wychodza tunelu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
            strojenie minimalnie wyzej niz fs glosnika
            Zamieszczone przez dolphin123
            sprobowalbym stroic ponizej fs
            To jak w końcu, niżej czy wyżej? :razz:

Mi też się wydaje, że strojenie na te 100Hz to trochę nie tego i lepiej zacząć sprawdzanie od niższej wartości - czyli może nawet tego pierwszego BR nie docinaj na te 10cm tylko zostaw 12cm tak jak jest oryginalnie i porównuj z właśnie takim strojeniem (czyli ~74Hz przy obudowie 4litry)

Skomentuj

nizej bo dopiero zobaczylem jakie ma fs..

Skomentuj

To czy mamy stroić nad czy pod fs nie zależy od samego fs tylko od qts. Jak jest niższe od 0,4 to stroimy nad fs, a jak qts>0,4 to stroimy pod fs. Ten Monacor ma qts na poziomie 0,58, więc sprawa jest oczywista.

Skomentuj

Czaruję...
                X