Udało mi się nabyć 2 sztuki Monacor SPX-32TB na wolumenie w atrakcyjnej cenie. Co można z nimi zrobić ? Jaka obudowa ? Czy musi być ten szeroki BR czy może być obudowa zamknięta lub mały okrągły BR ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Monacor SPX-32TB - jaka aplikacja.
Collapse
X
-
Idąc tropem dolphin'a i biorąc pod uwagę małą średnicę głośnika, pewnie BR HP-fi42,7 z polinka www.polink.com.pl (nr seryjny 900030) powinien wystarczyć. Dla obudowy o objętości 4 litrów i średnicy rurki BR 4 cm (na wejściu ma 3,7cm ale docięciu pewnie będzie z 4 cm) długość powinnaś dociąć na ~6cm - wtedy strojenie będzie rzędu 102 Hz - tylko czy takie jest odpowiedznie? Dosyć wysokie...
Najlepiej będzie kupić właśnie ten port w liczbie trzech sztuk. Wykonać obudowy o objętości właśnie tych 4 litrów. W jedną obudowę wstawić port docięty na około 10 cm (co da strojenie ~80Hz czyli niższe od tego polecanego przez dolphin'a) a w drugą obudowę wstawić rurkę dociętą na 8cm (wyższe strojenie). Następnie tam gdzie było 8cm docinasz ten port tak co 5mm i dalej konfrontujesz jak gra w porównaiu z tym 10-cio centymetrowym. W pewnym momencie będziesz już wiedziała, że ten docinany port jest za krótki i brzmienie się pogarsza. Wtedy docinasz dwa pozostałe porty (czyli ten 10cm i ten wcześniej nie docinany) na odpowiednią długość, instalujesz to w obudowach i cieszysz się ze swojego sprytu i przebiegłości
Nie na temat...Zamieszczone przez CrossnaNo jedne dziewczyny lubię kłaść tapety, ja lubię audio.) wolą chodzić na zakupy więc nie dziw się, że jesteśmy zdziwieni Twoja obecnością tutaj
Skomentuj
-
Tylko ze nie pasuje mi 100Hz fs wg producenta.. :/ wiec pytanie jak jest naprawde... Jednak ja sprobowalbym stroic ponizej fs i zobaczyc jaki bedzie tego skutek. Skrocic tunel i stroic wyzej zawsze mozna :wink:
Crossna pobaw sie win isd`em i dla obojetnie jakiego glosnika dobierz mu bude 4litry i pobaw sie strojeniem i zobaczysz jakie dlugosci wychodza tunelu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123strojenie minimalnie wyzej niz fs glosnikaZamieszczone przez dolphin123sprobowalbym stroic ponizej fs
Mi też się wydaje, że strojenie na te 100Hz to trochę nie tego i lepiej zacząć sprawdzanie od niższej wartości - czyli może nawet tego pierwszego BR nie docinaj na te 10cm tylko zostaw 12cm tak jak jest oryginalnie i porównuj z właśnie takim strojeniem (czyli ~74Hz przy obudowie 4litry)
Skomentuj
Skomentuj