Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotka dla duetu Visaton w170s 4ohm + vifka d25ag-35-06

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotka dla duetu Visaton w170s 4ohm + vifka d25ag-35-06

Witam jako debiutant w dziedzinie akustycznym DIY, a zarazem mając pod biurkiem wymieniony w temacie zestawik, pytam doświadczonych o połączenie obu przetworników w sensowną całość.
    Przeglądając sieć natrafiłem na wiele rozwiązań lecz dla przetwornika 8ohm w przypadku w170s, lecz nie da się tego przełożyć wprost na mój przypadek. Może koledzy dysponują gotowymi rozwiązaniami po przejściu tych głośników przez warsztat? Jakieś sugestie?
    Proszę nie pytać dlaczego takie zestawienie produktów, takie mam i już.

Ja posiadam W170 w wersji 4 ohm bo jest lepsza niz ósemka z racji mniejszego brake-upa na skraju pasma, lepiej jest to odfiltrować tj, łatwiej więc i filtr mniej skomplikowany.

Mam go z Usherem UA025 a to Cie nie bardzo ratuje. Moge ewentualnie napisać jak to gra moim zdaniem.

Skomentuj

Ot, to, mam zboczenie w kierunku prostych rozwiązań ocierających się o pragmatyzm rolniczy, rozwiązanie oparte maksymalnie na drugim rzędzie z korekcją impedancji. Problem nie leży w kosztach lecz upodobaniach. Nie mam doświadczenia w zwrotach więc proszę o każdą wiedzę o tych przetwornikach, gdzie podział, jakie wartości elementów, w jakim stopniu redukować efektywność vifki, itd, tdi.

Skomentuj

Bez pomiarów możęsz sobie polemizować i tak nic z tego nie będzie.
        Jesli nie masz pomiarów ja Ci nic nie poradzę i nie polecę bo dla mnie to jedyna słuszna droga.

Skomentuj

No dobra, temat można potraktować jako zlecenie :cool: Reasumując pomiar zestawu ma być wykonany w docelowej obudowie czy na podstawie charakterystyki głośników w odgrodzie? Przekazując przetworniki do takich działań niezbędne jest wykonanie jakieś podstawowej zwrotki, czy "mierniczy" wykona ją sam?

Skomentuj

Jeśli miałoby to do kogoś pojechać to najlepiej w docelowej obudowie, wymiar frontu i rozmieszczenie głośników na nim jest ważne przy pomiarze. Do zaprojektowania zwrotnicy potrzebne są tylko pomiary w docelowej obudowie.

Skomentuj

Tak więc moje DIY sprowadzi się do montażu wszystkiego w całosć :sad: Biorąc powyższe pod uwagę szukam kogoś z okolic Bolesławca w dolnośląskim, który mógł by podjąć się czynności projektowych, proszę o kontakt.

Skomentuj

Czaruję...
              X