Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARN116 w TL - próbował ktoś ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ARN116 w TL - próbował ktoś ?

Jak w temacie ;]

ciekawiej byłoby zrobić dwa w Tlu :)

Skomentuj

Mam tylko parkę ;]
      I robię research czy można coś ciekawego z tego zrobić i czy warto się pchać w np TL ;]

Skomentuj

Za duza ta Tlka nie bedzie wiec mozna sie pobawic.

Skomentuj

podlogowiec czy podstawka?

Skomentuj

Podłogowiec nieco idiotycznie by wyglądał, no chyba żeby nadać mu jakiś nietypowy kształt, a podstawka to niestety - sporo załamać tunelu...
            Tak więc póki co nie jestem zdecydowany :P

Skomentuj

Mozna sprobowac podlogowca z tunelem rozszerzajacym sie. Cos takiego stosuje Audio Note. Takie polaczenie TL z Hornem. Plus jest taki, ze zwieksza sie efektywnosc na fs tunelu, minusem zwiekszona predkosc dzwieku "skraca" dlugosc tunelu.
              Jednak w przypadku tak malego glosnika jak ARN116 to moze byc zaleta, poniewaz robiac waska podlogowke i dlugosc normalnej TL bedzie za duza dla tego glosnika. Wiec mozna ja wykorzystac wlasnie w sposob rozwarcia tunelu przy koncu.
              Problem jest tylko taki, ze niebardzo wiem jak obliczyc stosunek skracania sie dlugosci TL widzianej przez glosnik, a wielkosc rozwarcia koncu tunelu.

http://www.audionote.co.uk/products/.../az-1_01.shtml
              http://www.audionote.co.uk/products/.../az-2_01.shtml

Oczywiscie przy takim strojeniu raczej nie ma mowy o wytlumieniu tunelu welna.

Skomentuj

Wygląda interesująco, szkoda że środka nie pokazali :P

Skomentuj

Daleko nie trzeba szukac:
                  http://www.troelsgravesen.dk/JA8008_DTQWT.htm Dokladnie ta sama koncepcja tyle ze tutaj rozwarcie jest spore.

Skomentuj

Stopień skomplikowania dość spory ;]

Skomentuj

To juz akurat typowe tuby lowthera back horn. Roznica polega na tym, ze za glosnikiem nie moze byc waskiego gardla jak w typowych tubach. To ma byc TL, ktora wraz z dlugoscia rozwiera sie, a nie zmniejsza i tyle :)

Skomentuj

takero, a który dokładniej ARN116 chcesz wpakować w tą TLkę ?

Skomentuj

Daje 95% na to, że to nie zadziała. Jak ma być tl to zwykłe bez udziwnień to może coś z tego wyjdzie.Wychylenie objętościowe takiego głosniczka jest przecież bardzo małe i tracenie tej energii na takim pokiełbasionym tunelu mija się z celem.

Skomentuj

Lowthery maja wychylenie niemal zerowe i po to stosuja tuby zeby wydobyc z nich jakis bas. Jesli ktos dobrze obliczy rozszerzajacy sie tunel linii transmisyjnej do fs malej tesli to zysk energetyczny bedzie wiekszy niz z jakiej kolwiek innej obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                              takero, a który dokładniej ARN116 chcesz wpakować w tą TLkę ?
                              116 60 8

Skomentuj

Moim zdaniem w klasycznej TL można całkiem sporo osiągnąć tym głosniczkiem ale kosztem ogólnej efektywności zestawu i z dość nietypowym podejściem. Uprzedzam, że założenie jest takie, iż charakterystyka z datasheet'a tego przetwornika jest zgodna z rzeczywistością.
                                Ja widzę to tak: w strojeniu linii oparłbym się nie na Fs przetwornika, a na umiejscowieniu pierwszego zwarcia akustycznego. ARN ma charakterystyczną górkę w okolicach 120-130Hz. Rzecz jasna strojenie tunelu tak by trafić tam "w punkt" jest totalnie bez sensu ale moim zdaniem można się przesunąć nieco powyżej ekstremum (na skali częstotliwości), a i tak powinno to przynieść przyzwoity efekt. Załóżmy zatem, że pierwsze zwarcie akustyczne ustawiamy na 150Hz. Cwierć fali wypada zatem na 37,5Hz gdzie przetwornik ma ok. 75dB efektywności. Pierwsze zwarcie obniży nieco górkę na ch-ce (o czym już wspomniałem), a następne wypadnie niestety w okolicach 300Hz gdzie mamy dołek na ch-ce i w związku z tym trzeba będzie o jego wytlumienie powalczyć.
                                Przy takim zestrojeniu należałoby pochylić filtrem ch-kę tak by efektywność opadała w kierunku wyższych f. Ogólną efektywność możnaby ustawić na circa 80dB.
                                Rozwiązanie takie jest bardzo kiepskie energetycznie ale pozwala na wyciśnięcie z tego małego przetwornika siódmych potów w zakresie niskich f
                                Nieco zagadkowa zostaje wytrzymałość mocowa, ponieważ niejako z premedytacją omijamy dynamiczne zesztywnienie membrany w rezonansie. Stosunek BL do Mms tego przetwornika jest całkiem przyzwoity. Jeśli do napędu stosowany będzie wzmacniacz o dużym DF to wytrzymałość mocowa powinna pozostać na przyzwoitym poziomie.
                                W klasycznym podejściu do budowy TL przetwornik ten raczej wiele nie zaoferuje

Skomentuj

Myslalem jak obliczyc tunel, ktory sie rozwiera, a nie zmniejsza jak to zwykle bywa i nagle mnie olsnilo. W karkuszu Kinga mozna wpisac wartosc wieksza niz 1, ktora sugeruje na tunel o stalym przekroju. Po wstepnej analizie oraz propozycji jaki podaje program dla dlugosci tunelu i jego zwiekszaniu wraz ze wzrostem wartosci powyzej 1 mozna powiedziec ze sie wszystko zgadza i kalkulacja dziala dobrze.

Zatem stosujac ten kalkulator mozna obliczyc dla malej tesli dokladny tunel-horn, ktory nie tylko odciazy glosnik ale rowniez da nam wiekszy zysk energetyczny dla naszego malucha.

Teraz potrzeba nam wymiary obudowy jakie ma miec nasza kolumna. Glownie wysokosc i szerokosc.

Skomentuj

Pogromca mitow popraw mnie jeśli źle Cię zrozumiałem: zwiększenie pola przekroju poprzecznego tunelu (liczonego w arkuszu Kinga) ma następować liniowo w stosunku do długości ?

Skomentuj

Tak, tylko liniowo, bo inaczej profil tuby wyjdzie ( choc to i tak w pewnym sensie jest tuba ). Poza tym roznica jest taka, ze przy back horn daje sie waskie gardlo za glosnikiem. Tutaj ma to byc typowa linia transmisyjna, tyle ze o przekroju rozwartym. Taka budowa skutkuje przyspieszeniem dzwieku.

Jest kilka konstrukcji tak wykonanych o czym wspominalem wyzej.

Skomentuj

Quester, o ile dobrze pamiętam to 1 zwarcie występuje na 3/4 fali ? W takim razie musiałbyś zestroić ARN'a na 40Hz :???: .Trzebaby liczyć na to, że rezonans półfalowy coś polepszy bas bo inaczej kiepsko to widzę. Ogólnie pomysł jest ciekawy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X