Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARN116 w TL - próbował ktoś ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moja analiza dość pobieżna i pisana "na kolanie" wymaga korekty. Niestety nie masz racji Yoshi_80 co do pierwszego zwarcia akustycznego. Przy częstotliwości przy której w tunelu "ułoży się" cała fala tunel przesunie ją w fazie o 360st., wówczas tunel będzie promieniował dokładnie w przeciwfazie do promieniowania przedniej strony membrany. A zatem wracając do analizy opisanego przeze mnie przypadku przypomnijmy sobie jeszcze jeden fakt. Dla częstotliwości dla której w tunelu "ułoży się" pół fali mamy idealnie zgodne fazowo promieniowanie przedniej strony membrany głośnika i wylotu tunelu. No to teraz popatrzmy znowu na ch-kę częstotliwościową ARNa i zaryzykujmy jednak strojenie pierwszego zwarcia "w punkt" ekstremum na ch-ce. Co otrzymamy ? Ano otrzymamy tunel o długości fali ca. 130Hz. Połowa tej częstotliwości to 65Hz (czyli dokładnie rezonans głośnika), a zatem dla 65Hz otrzymamy idealne fazowe zgranie głośnika i wylotu tunelu i w tym punkcie osiągniemy największy zysk energetyczny. Szczerze mówiąc nie wiem jak rezonans półfalowy oddziałuje na zakres drgań membrany... w tym przypadku jeśli na głośniku mamy strzałkę, to na wyjściu także mamy strzałkę tylko przeciwnie skierowaną, gdy na głośniku mamy węzeł, to i na wylocie mamy węzeł... chyba pozostaje empirycznie odpowiedzieć na pytanie czy rezonans półfalowy zesztywnia membranę :)
    Kontynuując: rezonans ćwierćfalowy wystąpi przy 32,5Hz więc ponad 10dB na skali SPL niżej niż półfalowy, a zatem niewiel on już wniesie do całości. Reasumując: wygląda na to, że niezły zysk można osiągnąć przy tym przetworniku strojąc tunel dla niego na 1/2 fali miast 1/4. Niewiadomą zostaje zachowanie membrany w rezonansie. Meritum sprawy jest to, że mając do dyspozycji +6dB w rezonansie przetwornika rozciągamy dość zauważalnie jego pasmo w dół dlatego w tak strojonym tunelu widzę szansę na ciekawe efekty.
    Dla spokoju sumienia zerknijmy jeszcze na kolejne zwarcia akustyczne:
    II zwarcie: 260Hz
    III zwarcie: 390Hz
    Zerkam na ch-kę przetwornika i widzę, że z tym trafiłem w pobieżnej analizie - trzeba będzie dość ostro powalczyć z tym zwarciami :)
    Dla rozwiania wątpliwości co do słuszności tej teorii zanalizujmy analogicznie strojenie ćwierćfalowe (klasyczne):
    65Hz - rezonans ćwierćfalowy
    130Hz - rezonans półfalowy
    260Hz - I zwarcie
    520Hz - II zwarcie
    1040Hz - III zwarcie
    No i mamy jasny obraz: minimalny zysk energetyczny poniżej Fs głośnika (podejrzewam, że pomijalnie mały), ogromny zysk przy 130Hz gdzie mamy akurat ekstremum samej ch-ki przetwornika i 260Hz zwarcie w osłabieniu efektywności przetwornika - gorszego scenariusza chyba już nie da się obmyślić dla tego ARNa To dowodzi tezy, że w klasycznej linii (strojonej na 1/4 długości fali Fs) nie warto nawet próbować aplikować ARNa.

Pogromca mitow na czuja można by zatem stwierdzić, że taka linia zachowuje praktycznie wszystkie zalety klasycznej TLki będąc jednocześnie "delikatnym" transformatorem akustycznym... Pomysł megainteresujący bo w teorii powinien być lekiem na małe wychylenia objętościowe w LT - oczywiście pod warunkiem odpowiedniej efektywności tak powstałego transformatora akustycznego. Można by wysnuć wniosek, że w takiej konstrukcji mamy dodatkową zmienną "regulującą" efektywność tunelu (poza wytłumieniem) w postaci rozwarcia tunelu - im większe tym większa skuteczność transformatora akustycznego. Ostatecznie można zastanowić się także nad nieliniowym ukształtowaniem tunelu... np. 80% długości o polu constans, a 20% klasycznej tuby (wykładniczej)... trzeba by to przemyśleć na spokojnie i spróbować wyprogrnozować efekty takich zabiegów :)

Skomentuj

Strojenie na polowke fali brzmi obiecujaco ale, no wlasnie ale, zapominamy tutaj o pewnej rzeczy, ktora jest room gain. Moim zdaniem linia strojona na 1/4 z tunelem na dole z tylu + room gain da bardzo duzy zysk.
      Ta gorka na 150hz specjalnie bym sie nie przejmowal, nie powinno byc problemow. Te pomiary Tesli to wogole jakies dziwne sa. U nich kazdy glosnik ma gorke na zakresie 150hz. Czy to 4 cale czy 12 cali.
      Male konstrukcje podstawkowe PMC byly strojone na 70hz, a zadnego problemu z rezonansem polfalowym w nich nie ma.
      http://www.pmc-speakers.com/docs/147d54fb7aecd4_tb1.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
        zapominamy tutaj o pewnej rzeczy, ktora jest room gain
        Nie zapominajmy jednak, że room gain dotyczy przede wszystkim efektywnie przetwarzanych częstotliwości - pokój sam z siebie nie gra :)

Ta gorka na 150hz specjalnie bym sie nie przejmowal, nie powinno byc problemow. Te pomiary Tesli to wogole jakies dziwne sa. U nich kazdy glosnik ma gorke na zakresie 150hz. Czy to 4 cale czy 12 cali.
        Dlatego w pierwszym swoim poście z rozważaniami z dużym naciskiem zaznaczyłem, że moje wnioski dotyczą założenia, że ch-ka jest rzeczywiście taka jak w dataszicie :)

Male konstrukcje podstawkowe PMC byly strojone na 70hz, a zadnego problemu z rezonansem polfalowym w nich nie ma.
        Nie widzę ch-ki (primo) i schematu zwroty w tym pdf'ie - nie wiadomo tak naprawdę jaka jest wyjściowa ch-ka przetwornika (do tego już wspólnie doszliśmy) i jak koryguje go zwrotka (a to jest arcyważne).

Reasumując: punktem wyjścia do dalszych rozważań na temat ARN w TLu powinien być pomiar NF tego głośnika.

Tak czy siak mocno intryguje mnie TL z rozszerzającym się tunelem

Skomentuj

Quester, aha już rozumiem twój elaborat. TO teraz moja kolej na sprostowania :).
          Gwoli ścisłości na 3/4 też jest zwarcie ale mniejsze. To analogiczna sytuacja do "dobrego" 1/4 falowego rezonansu na który zawsze tak liczmy. TYm razem 3/4 jest tym złym, chociaż powiedzmy to taki filmowy czarny charakter 2 kategorii bo najgroźniejszy jest ten pełnofalowy.

Druga sprawa, to moze sobie przypominasz, że identyczną teorię - strojenia na rezonans półfalowy - wysunąłem na audiomanii gdy ja sie bawiłem TB w linii. Otórz wykonałem też taką linie, z regulowanym przekrojem i niestety nie wiedzieć czemu była klapa! Po prostu to nie działało. W linii 1/4 falowej miałem swietne rezultaty a z pół falową pomimo kombinacji z prekrojem głosnik stracił zupełnie życie i prawie nic sie z tej linii nie wydobywało, a w teorii miało być tak pięknie.

Nie wiem czy dobrą odpowiedzią na to pytanie jest podstwa ze szkoły średniej ale to ma chyba coś wspólnego ze strzałkami i węzłami fali :mrgreen: . Pół fali ma węzeł na końcu linii wiec 0 ciśnienie i nic nie wypromieniuje. 1/4 falowy tunel ma trzałke i podaje aż miło.

[ Dodano: 2010-01-30, 08:59 ]
          Hmm tak sobie teraz pomyślałem co by było gdyby zrobić tunel półfalowy zakmnięty obustronnie z ujściem w połowie długości ? :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
            Hmm tak sobie teraz pomyślałem co by było gdyby zrobić tunel półfalowy zakmnięty obustronnie z ujściem w połowie długości ? :twisted:
            Tego jeszcze chyba nie widziałem

Skomentuj

Czaruję...
            X