Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tania Odgroda

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tania Odgroda

Zamieszczone przez jw_amigowiec
    Uzytkownik Karpint kupil 20 sztuk tej tesli, jak je wykorzysta to moze on sie wypowie?:)
    Przy Waszej pomocy, powstają, mam nadzieję, dobrze zagrające i ciekawe stylistycznie odgrody. 8 szt. w sekcji niskotonowej i po jednym na, szeroko pojętych średnich i b. wysokich tonach. Projekt rodzi się powoli, bo mam niewiele czasu i dwa jeszcze nieskończone, ale na pewno zostanie przedstawiony na forum, jeżeli pomysłodawca założeń i formy odgrody, na to się zgodzi.

Pogromca mitow zasiał we mnie takie ziarno ciekawości, że sam musiałem spróbować chociaż namiastki OB. Na szybkiego wstawiłem stare szrokopasmowe tesle aro 4659 w jakąś płyte OSB i podłączyłem po wzmacniacz. Jestem zaskoczony bliskością wokalisty i głebokością sceny. W tej konfiguracji nie czuć było zbytnio tej zachwalanej przez wielu przestrzeni, choć dało sie wyczuć, że dżwięk rozchodzi się nieco inaczej. Wysokich i niskich tonów z oczywistych wzgledów nie było.

Konstrukcje Open Baffle biore pod uwage, pasowałaby do mojego postrzegania muzyki. M.In Karpint deklarował zamiar budowania odgród, czy mógłbyś napsiać, czy Twój projekt zosatł już ukończony i jak wrażenia?

jw_amigowiec czy mógłbyś napisać co p. Kornel mówił na temat zamiany kilkunastocalowego glośnika niskotonowego 4 mniejszymi? Że to miało jakieś logiczne uzasadnienie, to wiem, tylko jakie? Porównywałeś kiedys konstrukcje tego typu http://www.lampizator.eu/SPEAKERS/PR...252520P21.html z kolumnami wykonanymi przez Ciebie?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
      M.In Karpint deklarował zamiar budowania odgród, czy mógłbyś napsiać, czy Twój projekt zosatł już ukończony i jak wrażenia?
      Niestety nic jeszcze nie spłodziłem, z wyjątkiem kilku koncepcji w AutoCadzie. Mam zamiar, gdy skończę wreszcie dwa rozgrzebane projekty, w miesiącach letnich, gdy żona i córka wyjadą razem na wakacje i chałupa będzie wolna, wstawić zaprojektowane odgrody i przekonać się, czy rzeczywiście jest w nich zachwalana przez wielu MAGIA. Na razie, oprócz tych 20 tesli, zgromadziłem kilkanaście różnych głośników "vintage" - Sabek, Isophonów, ITT, Philipsa, Grunigów, telefunkenów, Cantonów itp., które czekają na zaaplikowanie do odgród. Na pewno podzielę się wrażeniami i pomiarami.

Skomentuj

tomq88
        Twoje tesle srednio nadaja sie do odgrody. Tzn kazdy glosnik zagra w odgrodzie ale musisz pocwiczyc na glosnikach specjalnie do tego przeznaczonych. To zupelnie inny dzwiek. Jako deski najlepiej radze uzyc sklejki lub litego drewna jesli masz dostep do takowego. Jesli nie trzeba walczyc z innymi materialami.

KAPRINT
        Gratuluje kolekcji, szczegolnie Grundigow, swietne brzmienie. Masz z czym walczyc, zabieraj sie do tematu jak najszybciej! :)

Skomentuj

Pogromca mitow, Wiem, że one są niezbyt dobre do tego celu, jak kiedyś będe robił odgrody to oczywiścei na innych przetwornikach. tesle wziąłem na próbe, bo miały papierowe membrany i dość sztywne zawieszenie.

Interesuje mnie jeszcze różnica między basem przetwarzanym z estradowego woofera, a z z kilku małych głosników. Wolałbym zaaplikowac więcej głośników a mniejszych.

KAPRINT, czekam na efekt finalny.

Skomentuj

Mozna aplikowac mniejsze ale nie powinn byc zbyt male. Mysle, ze 20-25cm to minimum. Wszystko zalezy od tego jaka efektywnosc chcemy uzyskac. Plusem duzych glosnikow jest to, ze nie musza byc dobrej jakosci aby bas byl dobry. Co innego wycisnac dobry bas z glosnikow wielkosci 13-18 cm. W takim przypadku aby pogodzic ilosc basu z jakoscia trzeba zastosowac inne materialy, drozsze konstrukcje. Dlatego odpowiednio zaaplikowany tani glosnik 15 calowy papierowy, nie bedzie mial zadnych problemow z graniem lepszego basu od 18 calowego scanspeaka.
            Jesli chcemy wykonac odgrode o przecietnej efektywnosci, to mozna zrobic cos na wzor nowej konstrukcji akustyka.

http://www.akustyk.com.pl/projekty/D3.html

Tutaj na basie zasuwaja trzy 26cm basowce polaczone rownolegle. Z uwagi na dosc pokazna cewke, ktora filtruje nisko ogolna impedancja zestawu bedzie podobna do 4 ohmowych rozwiazan.

Pytanie jakich uzyc glosnikow aby zrobic cos na wzor D3? Mysle, ze takie glosniki STX spisalyby sie doskonale:

http://stx.sote.pl/gdn-30-100-8-sc.html

Tak wiem, ze jest to glosnik niskiej jakosci ale jesli wierzyc pomiarom i danym na stronie bedzie doskonale pasowac do dipola. Oczywiscie nawet trzy takie glosniki nie dogonia wysokosprawnych starych szerokopasmowcow ale dadza nam mozliwosc wykonania odgrody o sprawnosci przecietnych konstrukcji klasycznych.
            Nie chce wrozyc z fusow ale mysle, ze dipol na tych 30stkach da lepszy jakosciowo bas niz 18 STX w basrefleksie czy lini transmisyjnej. Wszystko pod warunkiem, ze pomiar STX jest prawdziwy i mozna jemu ufac.

Gdyby ktos chcial sie uprzec to mozna zlozyc caly taki dipol na przetwornikach STX w ramach treningu z odgrodami ale to juz zadanie dla bardziej doswiadczonych uzytkownikow forum :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
              Gdyby ktos chcial sie uprzec to mozna zlozyc caly taki dipol na przetwornikach STX w ramach treningu z odgrodami ale to juz zadanie dla bardziej doswiadczonych uzytkownikow forum :)
              U mnie jest już w planach podobny zestaw na teslach i teslopodobnych głośnikach
              Tyle że niestety - na dół dysponuję tylko po 2 x 8 cali na kolumnę...

Skomentuj

2x8cali bedzie niestety malutko, chyba ze odgroda bedzie szeroka. Efektywnosc Tesli jest slabiutka. Pewnym rozwiazaniem bylby aktywny dol, z korekcja spadku 6db/oct ale fajnie, ze decydujecie sie na mniej konwencjonalne konstrukcje :)

Skomentuj

Planowałem obudowę ze skrzydłami, tak więc "szerokość" nie jest parametrem estetyczno - krytycznym :) Oczywiście w granicach rozsądku
                  Myślałem żeby zamknąć się w mniej więcej wymiarach D3 Akustyka...
                  Efektywności ogromnej nie potrzebuję , 80 parę dB byłoby zupełnie wystarczające.

Skomentuj

takero, mam identyczne założenia Tzn na razie to u mnie plany, a nie jakieś konkretne założenia.

Powiedzcie mi jeszcze, skoro obudowy I-kształtne musza być bardzo szerokie (na 1/3 długości fali od której zaczyna się znaczny spadek), to dlaczego obudowy U-kształtne ("ze skrzydełkami" ) nie są popularniejsze? Przecież dżwiek z tyłu membrany musi pokonać taką samą droge przy ok. 3 razy mniejszej szerokości przedniej ścianki. Dlaczego więc Te dipole są robione jak najszersze, a nie głebokie, skoro estetyczniej wyglądają takie jak D3 z akusa, niż np http://boozhoundlabs.com/audionerdz1...pen-baffle.jpg

Mała dygresja - tak sobie pomyślałem, po kiego mam się piąć w tej drabinie kosztownych konstrukcji robiąc coraz droższe kolumny, skoro wiem, że koniec końców będę słuchał OB.

Może poprosimy o wydzielenie tego wątku?

Skomentuj

U mnie już konkrety bo głośniki leżą i się kurzą

Może poprosimy o wydzielenie tego wątku?
                      Właśnie to robię :)

Skomentuj

Generalnie chodzi o to, ze skrzydla wprowadzaja pewne rezonanse, a duza plaska decha nie. Jesli na jednej duzej desce zamontujesz basowca i szerokopasmowca to wszystko bedzie ok ale jesli bedzie to mialo waskie skrzydla rownolegle do siebie i glebokie to bedzie duzy problem.

W konstrukcji D3 jest to ladnie opisane. Skrzydla sie zwezaja, charakterystyka filtrow jest dak dobrana aby wycinac rezonanse. Poza tym dodane sa wzmocnienia.

Jesli chcecie stosowac duze skrzydla to musza byc one rozwarte mniej wiecej tak:

http://www.eliteaudio.eu/Pictures/PHY%20Fin.JPG

Najlepiej zrobic takie skrzydla na zawiasach co daje nam mozliwosc regulacji i dopasowania brzmienia.

http://www.phy-hp.com/English/Images...le_plan_nb.jpg tutaj wymiary

http://www.phy-hp.com/English/Products/Drive_Units.html no i piekne PHY HP
                        Zobaczcie na pomiary jak nisko potrafi zejsc glosnik w "desce". A ktos nam wmowil, ze do basu potrzeba bude z dziurka...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                          http://www.phy-hp.com/Eng...rive_Units.html no i piekne PHY HP
                          Potwierdzam...
                          Piękne.

Przydałby się pomiar charki w zależności od stopnia rozłożenia skrzydeł.

Skomentuj

To raczej niewiele zmienia na pomiarze. Bardziej jest to slyszalne w odsluchu jako zmiany w przestrzeni, stereofonii, rozlozenia planow etc. Rozciagniecie basu jest raczej takie samo.

Skomentuj

Może to głupi pomysł, ale jakby spróbowac wytłumić te skrzydła? Np grubą warstwą filcu, zresztą obok różnych głośników możnaby stosowac różne wytłumeinie. Co o tym myslicie?

BTW, myślałem jeszcze o konstrukcji w stylu jamo R 909, chociaz jak narazie najbardziej podobaja mi sie odgrody JwAmigowca. Szkoda ze nei napsial wiecej o basie, bo jego konstrukcja scianke ma dosyc waska, przetworniki raczej niewielkie i nie sat znowu tak nisko ciete (czytałem ze niektorzy daja cewki 6-12 mH).. I chyab w tym kierunku trzeba isc - waska scianka, nisko ciety GDN i niska efektywnosc zestawu. Pod lampe niesty sie to nie nada, ale wzgledy estetyczne sa tu wazniejsze.

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?v=gh9n9v4bNhY a to jeszcze polecam filmik :) choc to z tania odgroda maja malo wspolnego...

Skomentuj

jak narazie najbardziej podobaja mi sie odgrody JwAmigowca. Szkoda ze nei napsial wiecej o basie, bo jego konstrukcja scianke ma dosyc waska,
                                  Wspominał, że będą docelowo stały blisko narożników pomieszczenia.

Skomentuj

Jak ma byc pod lampe to niskie ciecia nie sa wskazane. Tylko wysoka efektywnosc, duze dechy, papierowe glosniki, spore basowce :)

[ Dodano: 2010-01-23, 18:55 ]
                                    A moze macie ochote na tania odgrode bez odgrody? Na alphardzie i tesli ARZ?

http://www.youtube.com/watch?v=jOBFswdZx4E
                                    http://www.youtube.com/watch?v=zS8_UIWZt5s
                                    http://www.youtube.com/watch?v=ekeOMrHNS8I

Skomentuj

Pogromca mitow, Ale ja właśnie nie bede tego robił pod lampe.

Na tym filmiku jest ta słynna Arz 6608? Jest tam jakas aktywna korekcja dołu pasma, czy po prostu poniżej kilkuset hz efektywność leci na łeb? Słabo widać ten "pomiar".

na razie chodzi mi po głowie takie coś:

Oczywiscie nie z takim pochyleniem, zle mi sie narysowalo. Scianka bylaby odchylona pod niewielkiem katem - 5-7 stopni.

Niski podział, niska efektywnosc, baerdzo możliwe że bez wysokotonowego (jako średniak byłaby szerokopasmówka która ciągnełaby wysoko, jesli juz to supertweeter wysoko cięty).

Mozliwe ze zamiast dwóch niskotonowych 4 mniejsze papierzaki.

[ Dodano: 2010-01-23, 22:36 ]
                                      Edit:

Sposóbem na zwiększenie basu może być umieszczenie 4 ohm GDNa, lub dwóch 8 ohmowych połączonych równolegle. W przypadku gdy pozostałe głośniki sa 8 ohm mamy zysk + 3 dB, a więc oszczedzamy na zakupie jeszcze jednego GDNa.

4 ohm równiez nie kłóci sie z moimi założeniami

Skomentuj

To z filmika jest najprawdopodobniej filtrowane aktywnie z korekcja...

http://kaim.com.pl/viewtopic.php?t=306 moze takie cos? ;]
                                        Przy duzych glosnikach i niskim podziale to ostatnia rzecza o jaka bym sie martwil to ilosc basu.
                                        Mialem w domu 18calowego alpharda, ktorego testowalem w dipolu i to co robil na basie przekraczalo ludzkie pojecie. Kwestia tylko odpowiedniego ciecia, a co za tym idzie straty efektywnosci. Jednak duze SD glosnika swoje robi, a jakosc basu jest fantastyczna.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X