Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki do suba?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki do suba?

Kierując się radą Takero,pozwoliłem sobie założyć nowy wątek.
    Otóż jestem "szczęśliwym posiadaczem"paneli do subwoofera,zakupionych na alle...tych,które były oferowane całkiem niedawno po 120zł(wtajemniczeni wiedzą które) i z tego co zdążyłem zauważyć są sprawne (tzn.grały po parę minut i nie płonęły :wink: ),moc to ok 150 w/4 ohm i 100/8...chociaż szczerze w to wątpię...Ale jednak spróbuje! Chce zrobić dwa suby(może bardziej w ramach eksperymentu).Gram na Kodzie AV600,z kompletem kolumn i subem,który jest raczej do windy lub łazienki,chociaż deklaruje 150 w RMS,12 cali,i ok 40 kg wagi :mrgreen: ...Problem jest w akustyce pomieszczenia:salon łączący się z kuchnią,jadalnią i bezpośrednią bliskością schodów na poddasze...razem ok 100m.I dźwięku po prostu nie ma!rozłazi się,gdzieś ucieka...jest płytki!Na początek chcę więcej basu(głównie KD i ciężki metal),planuję zrobić 2 suby i wiem ,że na tych wzmakach rewelacji nie będzie,ale dopóki nie zdecyduję się na coś godnego możemy poeksperymentować.Dlatego proszę o wszelakie sugestie i porady...z góry dziękuję !

Poszukałbym czegoś 2 x 10' i raczej 8R biorąc pod uwagę usterkowość wzmaków.
    Choć wpierw bym pobawił się z ustawieniem tego suba którego masz .

Ile kasy masz na to ?

Skomentuj

Mówisz o dwóch głośnikach w jednej skrzyni?...myślałem o dwóch oddzielnych,ale kto wie ?
      Z tym ,który mam to już nie chce mi się ganiać po chałupie-daremny trud !Celuje właśnie w 10 cali...sls albo Tiw ?...Jak wspomniałem w przyszłości chcę coś naprawdę mocnego.Planuję zmienić cały system,ale chcę to zrobić sam(myślę o kolumnach)...w przeszłości parę rzeczy już poczyniłem...
      Co do finansów,to na głośniki mógłbym wydać ok 1k...
      I na koniec pytanko:jaki najmocniejszy panel można kupić u Irka?pisać do niego na pw ?

Skomentuj

Myślę o 2 subach, bo skoro i głośniki i wzmacniacze będą dwa to nie ma sensu robić wspólnej budy.
        Szczególnie że dwa suby łątwiej jest ustawić niż jeden.

Zamieszczone przez freedi
        Co do finansów,to na głośniki mógłbym wydać ok 1k...
        to szkoda że zamiast kupić jeden normalny panel o konkretnej mocy kupiłeś dwa słabe i nie do końca pewne ;]

Zamieszczone przez freedi
        I na koniec pytanko:jaki najmocniejszy panel można kupić u Irka?pisać do niego na pw ?
        450w jak na razie :)

Skomentuj

na allegro jest Monacor http://allegro.pl/item897427367_subw..._vifa_rcf.html
          12 cali. Jest on 2 cewkowy 2 x 120W RMS, jeżeli go podłączysz równorzędnie otrzymasz wtedy 4 ohm, wtedy będziesz mógł wyciągnąć ze wzmaka 150W RMS - wzmak trochę za słaby, Ale to chyba średnia propozycja, w stosunku na twoje finanse ile chcesz wydać :razz: i chcesz chyba nowe... ?

Skomentuj

Myślę o 2 subach, bo skoro i głośniki i wzmacniacze będą dwa to nie ma sensu robić wspólnej budy.
            Szczególnie że dwa suby łątwiej jest ustawić niż jeden.
            i tu się zgadzam
            to szkoda że zamiast kupić jeden normalny panel o konkretnej mocy kupiłeś dwa słabe i nie do końca pewne ;]
            czegóż się nie robi dla nauki :wink: ...teraz to wiem,ale cóż , przynajmniej czegoś się nauczę.A na projekt,który chodzi mi po głowie potrzebuję duuużo więcej,ale to w przyszłości...
            długo się czeka?
            ...zaraz do niego napiszę.
            dzięki Takero za pomoc.

Skomentuj

freedi, na Twoim miejscu poszukałbym parki 10 calowców , bo nie oszukujmy się - wkładanie do tych paneli lepszych głośników z założeniem że wymieni się kiedyś same panele jest pozbawione sensu, lepiej i łatwiej całe suby sprzedać ;]
              Tym bardziej że z pewnymi umiejętnościami zdobytymi na ich budowie będzie łatwiej później wykonać coś droższego = lepiej wykończonego.

Skomentuj

na allegro jest Monacor http://allegro.pl/item897...l_vifa_rcf.html
                12 cali. Jest on 2 cewkowy 2 x 120W RMS, jeżeli go podłączysz równorzędnie otrzymasz wtedy 4 ohm, wtedy będziesz mógł wyciągnąć ze wzmaka 150W RMS - wzmak trochę za słaby, Ale to chyba średnia propozycja, w stosunku na twoje finanse ile chcesz wydać :razz: i chcesz chyba nowe... ?
                Ciekawa propozycja,chociaż nie znam marki(ale licytuję na razie Monarcha sp 320PA-500W) i raczej średni wybór...te głośniki mają po 12 cali i dużą moc,co przy tym napędzie nie zagra nawet przeciętnie...
                Głośniki niekoniecznie muszą być nowe.

Skomentuj

do tych Moncorów to może niech się wypowie kto je mial, ale wydaje mi się, że głośnik jest uwagi, a w sklepie kosztuje ok 360 zł

Skomentuj

Żeby napęd był inny poleciłbym Subwoofer na http://www.stx.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html
                    Pozdrawiam

Skomentuj

ten głośnik STX jest podobno bardzo dobry w stosunku jakość/cena - Paweł go dla kogos testował i był sam zaskoczony jego parametrami, ale jak do tego Panela to też jest za mocny ;]
                      A i możesz pomyśleć nad tym monacorem, ale dlatego, że jest to 12 cali, to może on byc troszkę wolny - dobry do filmów

Skomentuj

Dzięki za podpowiedzi,wszystkie sugestie są mile widziane.
                        A co sądzicie o tych?
                        http://www.visaton.de/en/chassis_zub...n/w250s_4.html
                        http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830668.html
                        http://www.allegro.pl/item894448303.html
                        http://www.allegro.pl/item893219373.html

Skomentuj

haha wszystkie te co pokazałeś oprócz tego jamo, to sam o nich myślałem...
                          ten visaton i peerless, są oby dwa dobre, jeden woli tego,a drugi tego...
                          ten http://www.allegro.pl/item894448303.html sam go miałem brać, już sie dogadywałem z gościem, ale zobacz jego komentarze, to zwątpiłem, tak to już by dawno siedział u mnie w jakiejś obudowie, którą bym "sklekotał" i bym się nim cieszył :razz: :wink:

wydaję mi się że ten allegrowicz, o swoje komentarze, nie może go sprzedać, i juz obniżył po miesiącu cenę o 10 zł :razz:

Ten ostatni jamo co pokazałęś, to nie wiem czy to jest takie dobre rozwiązanie...

[ Dodano: 2010-01-24, 23:08 ]
                          kiedyś założyłem temat właśnie o głośniku do suba, popatrz trochę archiwum :wink:
                          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17373

Skomentuj

Mam także ten panel z Allegro- wersja 300W jak reklamował ja sprzedawca- sprawdzona i działająca.
                            Co myślicie o zapodaniu pod ten panel takiego ustrojstwa-http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=897427367 ?
                            Czy panel ten to uciągnie? Zastanawiam się też, czy GDN-30-500-4-AP lub GDN-30-500-2x4-AA nie udało by się tym panelem napędzić. Zawsze w odwodzie pozostaje zakup GDN-22-140-8-SCX jako wyjście awaryjne, ten przetwornik napewno nie będzie problemem dla tego wzmaka. Co zatem radzicie?

Skomentuj

Ten MONACOR SPH-300TC jest za mocny na tego wzmaka

Skomentuj

Co zatem na tego wzmaka będzie "w sam raz", bo wypłata już jest, panel na półce leży i wypadałoby coś zacząć robić. Czy MDS08 tez byłby za mocny? Może te nowe STX ? Czy też za mocne?

Skomentuj

jak to za mocny? pobije go? to że głośnik wytrzyma ileś tam wat nie znaczy że tyle trzeba mu obowiązkowo dać dla satysfakcjonującego poziomu głośności.

Skomentuj

Nosmaster ma racje :)))

Moj TIW250 ma duze zapotrzebowanie, a wystarczy dac mu 50-60w i jest wesolo, lepiej miec lepszy glosnik i slabszy wzmacniacz(bez przesady oczywiscie).

Skomentuj

To pytanie jakie zadam brzmi:
                                      Czy na tym panelu lepiej "zagra" MDS08, GDN-30-500-4-AP lub GDN-30-500-2x4-AA czy tez słabszy GDN-22-140-8-SCX? Czy lepiej użyć głośnika nieco gorszego ale którego zapotrzebowanie na prąd panel pokrywa w 100% czy te z głośnika lepszego, ale którego apetyt na prąd nie zostaje w 100% wykorzystany?

Która z w/w propozycji wydaje się najbardziej sensowna do suba, którego zadaniem byłoby wspomożenie mojego zestawu w bas w muzyce (rock, reggae, blues, hip hop) oraz kinie. Wiadomo że cudów nie będzie, ale może któryś z w/w przetworników plus ten panel stworzą ciekawe zestawienie.

Skomentuj

trzeba wybrać ten który da najlepszą jakość basu a nie tan który wytrzyma moc wzmacniacza i nic więcej, scxa słyszałem, gra fajnie, nie męczy bas szybki a zejść też trochę potrafi można powiedzieć że kompromis między wykopem a zejściem (jak dla mnie) co do reszty to niestety nie słyszałem.

Skomentuj

Czaruję...