Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Celestion : Rocket 50 czy Seventy 80 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Celestion : Rocket 50 czy Seventy 80 ?

Witam , mam dylemacik jeśli chodzi o wybór głośnika do mojej paczki z końcówką 50 Watt /4 Ω (głośnik ma być 8 Ω to nie przeszkadza :)

Głośnik przede wszystkim bardziej uniwersalny , nadający się do ciężkiego walenia jak i luźnego pogrywania , dobrze przenoszący , i nie pierdzący , i żeby było go naprawdę ciężko czymś zaskoczyć (wytrzymałość).

Proszę o pomoc w wyborze między tymi dwoma - argumenty za i przeciw.

[ Dodano: 2010-01-24, 22:00 ]
    Może jakiś inny celestion - do 200 zł , np Super 65 ?

Co to za paczka? Ile ma litrów? Do gitary?
    Jakie pomieszczenia chcesz tym nagłośnić?
    Zamieszczone przez Macck
    dobrze przenoszący
    Co przez to rozumiesz?

Skomentuj

Paki nie mam zamiaru liczyć... Ma pasować głośnik i ma zmieścić elektronikę..

Co chcę nagłośnić ? Do domu , na próby ,czasem coś więcej "może"
      Nie chcę się rozczulać poprostu najlepszy z tych trzech :
      Seventy
      Rocket
      Super

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
        Do gitary?
        Na to wygląda :)
        Powiedz jeszcze co to za gitara... Podejrzewam że elektryk, ale nie mam zamiaru bawić się we wróżkę...

Zamieszczone przez Macck
        Paki nie mam zamiaru liczyć...
        Masz paczkę? Czy bedziesz robić? Jak masz to jaką? (zamknięta, otwarta, półotwarta) I powiedz jaką ma objętość (ile litrów) a jak nie masz zamiaru zrobić tej prostej czynności bo to dla ciebie zbyt przyziemne, albo co gorzej za trudne, to zamilknij.

Skomentuj

Elektryk ,
          paczka będzie zrobiona tylko w celu wyglądania i trzymania tego w kupie, najpewniej ją zamknę... a na wielkość myślę zrobić coś ala vox vt50

[ Dodano: 2010-01-25, 17:12 ]
          Może się źle wyraziłem , ma to wyglądać jak zwykłe combo gitarowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez Macck
            Elektryk
            Coś więcej?
            Zamieszczone przez Macck
            paczka będzie zrobiona tylko w celu wyglądania i trzymania tego w kupie
            Kupa to może z tego wyjść... Może kup gotową konstrukcję?

Skomentuj

Cena ...

Ale Janek z elki zrobił to z płyt (półek meblowych) i grało to nieźle ...
              Myślałem o wykorzystaniu jakiegoś materiału , tzn żeby dać znajomemu stolarzowi , wyrżnął by elegancko budę ja bym ją tylko skleil i skręcił...

Nie wiem , coś taniego.

Gitara elektryczna jest tania , nie ukrywam , ma układ HSS , ale na marshallu czy na Voxie VT brzmi bardzo ładnie , ogółem jak na total chinszczyznę to nawet dobrze!
              Często używam przesteru ....

W tym momencie najbardziej skłonny jestem wziąć celestiona Super 65 , gdyż mam zapasik mocy , i nie muszę się bać że się coś spali , ani martwić o skuteczność.
              Wszystko myślę obić kocykiem kolumnowym i wykończyć narożnikami.

Skomentuj

Więc rocket albo super. zapasu mocy nie masz, bo masz 25W. Skłaniał bym się do rocket, tanszy a różnicy i tak nie zauważysz :)
                Zamieszczone przez Macck
                tzn żeby dać znajomemu stolarzowi ,
                Jak masz to korzystaj. Tylko uważaj bo ci znajomi stolarze to często potrafią ostro to spierniczyć, najlepiej było by przejechac sie do jakiegoś marketu budowlanego gdzie docinają za darmo, sam materiał wtedy wyniósł by koło 30zł i dobrze docięty...

Skomentuj

Jak nie mam zapasu mocy , skoro te rocket ma 50 watt a super ma 65 ?
                  Stolarz jest w porządku , ale materiału i tak na razie na budę nie mam.

Co będzie dość tanie? Płyta jakaśtam? Sklejka?

Skomentuj

Zapas mocy to możesz mieć we wzmacniaczu. Glośnik mocy nie wytwarza a jedynie przyjmuje :) Nie zrozumiałem cię... Skąd to będziesz brał? Jaka różnica jest w cenie tych gł?
                    Tanio? To goła płyta wiórowa...

Skomentuj

Wiem wiem , chodzi mi o zapas względem wzmacniacza - takie zabezpieczenie żeby nie dostał za dużo i nie poszedł z dymem :) Różnica w cenie? jakieś 20 zł (super 65 droższy ale ma 1 db więcej i 15 watt więcej)

Goła płyta wiórowa? Jak z wytrzymałością? Potem i tak to jakoś wykończę więc no problem.

Skomentuj

Czaruję...
                      X