Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Złożenie sensownego głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Złożenie sensownego głośnika

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
    Jest to mój pierwszy post na forum.
    Mam następujący problem. Posiadam stare i już wysłużone głośniki unitra/tonsil zg 30c114 30w 4ohm.
    Wymiary to 29cm x 19cm x54cm. Obudowa zamknięta
    Zastanawiam się czy da się na ich podstawie skonstruować jakieś fajnie grające kolumny głośnikowe.
    Z ich obecnego brzmienia nie jestem zadowolony.

Który wariant będzie lepszy dla osiągnięcia fajnego brzmienia.

Pytania:

1. Czy zostawic wszystko tak jak jest i dokupić oryginalne głośniki tonsila. Jak tak to które będą najlepsze.

2. Czy zostawić tylko obudowy a i na ich podstawie zamontować resztę, tj. zwrotnicę i inne głośniki

3. Jeśli inne głośniki to jakie będą dobrze wspołpracowały z tymi wymiarami obudow. Jak to obliczyć. A może znacie jakieś ciekawe modele do obudów zamkniętych.

Teraz posiadam wzmacniacz sony ta-fe 310r oraz głośniki magnat monitor 220. Niby wszystko ok ale jednak czuję że to nie to. Nie wiem jak to określić, poprostu poszukuję dobrego dźwięku jednak bez wydawania xx tyś złotych. Niewykluczam zmiany wzmacniacza, może to on ogranicza.

Pozdrawiam Piotr

Zamieszczone przez PiotrW
    Mam następujący problem. Posiadam stare i już wysłużone głośniki unitra/tonsil zg 30c114 30w 4ohm.
    Wymiary to 29cm x 19cm x54cm. Obudowa zamknięta
    Zastanawiam się czy da się na ich podstawie skonstruować jakieś fajnie grające kolumny głośnikowe.
    Z ich obecnego brzmienia nie jestem zadowolony.
    Nie opłaca się wprowadzać żadnych modyfikacji, szczególnie jeśli są na oryginalnych głośnikach - wystaw je na allegro.
    A za zarobioną kasę + to co chciałeś przeznaczyć na głośniki coś sensownego pewnie da radę już złożyć.

Skomentuj

PiotrW, potwierdzam - nie oplaca sie z nimi czegokolwiek robic

napisz nam ile masz na wydanie?

Skomentuj

Chyba rzeczywiście sobie odpuszczę naprawę tych starych głośników.
        Jeśli chodzi o to ile mam na wydanie. to generalnie 1000 zł za dwie kolumny
        bym nie chciał przekroczyć.

Skomentuj

Za 1000zł spokojnie złożysz duuużo lepsze kolumny od tych, które teraz masz. Przejrzyj dział z własnymi konstrukcjami no i napisz w jakim pomieszczeniu mają grać i jaki typ muzyki preferujesz.

Skomentuj

Pokój mam 2.5m x 5,5m.
            Co sądzicie o głośnikach tonsil. Czy są dobre do konstruowania diy. Czy może inny producent.
            Co do obudów to przyznam szczerze że najbardziej by mi pasowało zamówienie gotowych na wymiar.
            A muzyka w sumie zróżnicowana ale najczęściej : hip - hop, house, d'n'b, rock

Skomentuj

Co sądzicie o głośnikach tonsil. Czy są dobre do konstruowania diy
              tylko i wylacznie tonsila odradzam. maja kilka dobrych wooferow ale sredniotonowki i wysokotonowki maja mocno przestazale :???:
              Co do obudów to przyznam szczerze że najbardziej by mi pasowało zamówienie gotowych na wymiar.
              hmm... a to nie lepiej kupic gotowe kolumny?
              np to http://www.stx.pl/mx-140.html
              troche drozej wyjdzie ale masz gotowca na dobrym poziomie za rozsadne pieniadze

za te pieniadze mozesz spokojnie zrobic sam te kolumny i dokupic jeszcze tani wzmacniacz. ale jak ci sie nie chce... :P

Skomentuj

Czaruję...
              X