Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

brak basu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bizonzwuesu, wypierdziel tą szafę koło okna za drzwi, tzn. koło dzrzwi, i postaw kolumny na ścianie gdzie masz okna i po problemie.

Tak w ogóle było sobie monitorki zrobić :roll:

A jak to nie wchodzi w grę to pokombinuj z kątem kolumn i z usatwieniem odległości od ścian, może coś pomoże. Jak by były bardziej prostopadle do lini biurka do tej sciany to może basu było by wiecej, ale za to wysokich prawie w ogole

Albo zwróć kolumny frontami do siebie, tak żeby były skierowane prosto na ciebie, troche wysun i pochyl do tyłu

Skomentuj

Ja bym całkiem przemeblował ten pokój :)

Zamieszczone przez paldo
      troche wysun i pochyl do tyłu
      I znów się zacznie ze pochylanie kolumny to trza zwrotnice zmienić .....

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
        I znów się zacznie ze pochylanie kolumny to trza zwrotnice zmienić .....
        Już chyba zostało to udowodnione że w takim przypadku absolutnie nie trzeba

Acha - kolejna rzecz jaka się nasuwa, że powineneś sprzedac te kolumny i kupic monitory, znaczy zrobić, na stendach, ale : jak byś się uparł, to i z tymi podłogówkami można taką opcje zrobić (szkoda tylko że masz te biurko zabudowane!) - weś zrób jakies mini stendy pod kolumny, czy grubaśn cokoly i długie kolce daj i ustaw je tuż przy biurku zwrucone sporym kątem w twoją stronę, tak aby wysokotonowce były mniej więcej an wysokości uszu. Dosuń je jak najbliżej tylniej ściany, ale tak aby ich fronty wyprzedzały te nieszczęsne zabudowanie biiurka, oczywiście muszą być jak najbliżej biurka, stykać się pod skosem z tym zabudowamniem.

To bez wątpienia najlepsza opcja jaką możesz zrobić bez przemeblowania (a przemeblowanie tez nie wim czy cos da w tym wypadku bo niewielkie jest pole do popisu)

Skomentuj

a ja poeksperymentował bym mniej więcej w ten sposób :
          kolumny rozstawił w odniesieniu do twojej głowy jako wierzchołka w kont równo boczny (kolumny przy samej ścianie ich tyłami)
          w jakiś (korzystny dla Ciebie szczególnie wizualnie) sposób podwyższył kolumny aby soprany były na wysokości uszu i ukierunkowywał bym je eksperymentalnie hmm... co by tu jeszcze....
          pytanie do bizonzwuesu jak bardzo uciążliwy jest pogłos w rogach pokoju ?
          pytanie do kolegów którzy zalecają wymianę na monitory brzmi "dlaczego" ?

może by tu jeszcze tak:
          znajdź i ściągnij program generator , którym następnie zbadaj jak się zachowuje twoje pomieszczenie próbuj dodać jakieś rzeczy np. kwiatek (myślę tu o dość dużym kwiecie) i jakieś elementy "miękkie" bo wykładzina i zasłony to moim zdaniem za mało na tych szafach bym coś położył choćby eksperymentalnie na czas testu jakieś chaotycznie pozawijane koce lub ubrania. (prowizoryczny bass-trap)

możesz zatkać szczelnie(ciasno) otwory BR jakimś materiałem (nawet tą czapkę wciśnij co leży na biurko :grin: ) by sprawdzić jak to będzie grało

możesz tez wyciągnąć ich wew. wytłumienie jeśli oczywiście takowe posiadają

i na koniec (bo już mi pomysły się kocza a wraz z nimi miejsce na posta :smile: taka rada:
          Nie wiem od ilu te kolumny idą i jaki jest ich litraż wew. ale jak będziesz chciał je zestroić wyżej to nie tnij czasem bezpowrotnie rury BR lub dorabiaj nowe skrzynki ze względu na to ze koledzy wspomnieli o monitorach tylko znajdź jakąś miarkę np. litrowy kubek i nasyp do nich piasku (suchego oczywiście) chodź w sumie nie nasypiesz tam zbyt wiele bo rury BR w tych kolumnach w moim mniemaniu są źle umiejscowione

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
            pochyl do tyłu
            A co pochylenia zmieni w sprawie rozkladu basu w pomieszczeniu ?

Skomentuj

To moze postaw kolumny ze siebie kolo lozka )))

Nie no raczej to ciezko cokolwiek zrobic :) mialem ten sam dylemat :) ale u mnie jest taka sytuacja ze siedze tylko na kanapie )) a tam basu jest wlasnie tak wystarczajaco, w innych miejscach nie ma wcale a jeszcze w innych jest za duzo

Skomentuj

A co pochylenia zmieni w sprawie rozkladu basu w pomieszczeniu ?

Eh, Omzys odpowiedz sobie sam na to pytanie. Czy jak kolega pyta o jeden objaw złego ustawienia kolumn, to od razu nie można zniweklować innych i podowiedziec na tym polu?

Co do pytania dla czego lepiej monitorki. Proste, dla tego że by mógł sobie słuchac w polu bliskim, ustawiając je na wysokości uszu na stendach tuż obok biurka (co zreszta wyjasniłem wyżej) oczywiście z podłogówkami tez da się pdobnie zrobic (co także wyjasniłem powyżej) ale trochę to będzie głupio wyglądać podłogówka na stendzie... no ale co zrobić

Za siebie koo łożka też myśalęłm, ale jednak to będzie kosztem innych częstotliwości, bo słuchać siedząc tyłem do kolumny to nie za bardzo...

Chyba najlepsza opcja z polem bliskim, tak jak to pisałem. Powodzenia

Skomentuj

bizonzwuesu Jak tam wymajstrowniłeś cos ?

Skomentuj

Czaruję...
                  X