Zamieszczone przez Pawel S.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer na stx 22 scx?
Collapse
X
-
Witam ponownie.
Scx 140 już został zamówiony i teraz pozostaje kwestia obudowy.
Założenie było aby obudowa była mała więc w winisd zasymulowałem obudowę na 25l z strojeniem 37Hz. Potrzebny br został zamówiony i teraz mam pytanie co do objętości obudowy:
Przy rozmiarach zewnętrznych 38x28x38 ( wxsxg) i grubości ścian 25mm wychodzi idealna pojemność 25l.
Czy muszę zwiększyć (a jeśli to o ile) objętość obudowy uwzględniając objętość rury br oraz głośnika?
Pozdrawiam
Paweł
Skomentuj
-
Panowie,pytanie za 100pkt:
czy ten wzmacniacz poradził by sobie z GDN-22-140 lub GDN-22-300?
http://stx.sote.pl/wzmacniacz-a-150.html
Te jego 100W to do jakiej impedancji jest przypisane? no i na czym on jest zbudowany skoro pisze że to wzmacniacz cyfrowy? ktoś go widział lub słyszał? A czy ktoś zna jakiś inny panel w tej samej cenie lub tańszy a lepszy?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez rafal20Ja bym wolał kupić VK
Zastanawiam się też nad tym:
http://www.allegro.pl/item903305858_...owy_panel.html
Jest z Bydgoszczy więc mogę podjechać i zobaczyć.
A tu ten sam tyle że z jako takim opisem:
http://www.allegro.pl/item907790470_..._domowego.html
Skomentuj
-
Nie wiedziałem gdzie to wkleić więc wklejam tutaj,plik na który niektórzy czekali:
Porównanie,dźwięk:
Oba głośniki różnią się brzmieniem lecz oba są szybkie (niektórzy mówią że 22-300 muli,jednak Ja osobiście tego nie zauważyłem). Były testowane w obudowach zamkniętych 20L,obudowie br 35L i lini transmisyjnej o długości 210cm.
Obudowa zamknięta:
Pierw był testowany 22-140,po włączeniu zdziwiłem się że w tej obudowie zagrał i nawet nisko schodzi pod wzmacniaczem 70W,nie spodziewałem si tego...jednak litraż ciut za mały. Po podłączeniu 22-300 totalna klapa,po prostu zero basu,głośnik się ruszał i nic więcej,nawet podłączenie pod wzmacniacz 150W nic nie dało.
Obudowa br:
22-140 za dużo więcej w tej obudowie nie pokazał,myślałem że będzie zdecydowanie lepiej bo w taką aplikację jest pakowany zazwyczaj,ale jakiegoś szału tu nie było. Oczywiście głośnik zszedł niżej jednak bardziej dynamiczniej grał w closed. 22-300 nadal nic :mrgreen: myślałem że coś z nim nie tak jest bo ten co mam ma lekki defekt,jednak to nie to. Po podłączeniu wzmaka 150W było ciut lepiej ale bałem się go rozkręcać zbyt głośno bo głośnik miał już dość,przy maksymalnym wychyle membrany tego basu było za mało więc zaprzestałem katowania go :smile:
Linia transmisyjna,210cm:
Tutaj było odwrotnie,najpierw testowałem 22-300 gdyż pod niego obliczyłem tą obudowę (linia powinna mieć 245cm,jednak uwzględniłem skrócenie linii o 15. Jak go pierwszy raz włączyłem (150W) to mało co mi kapcie nie spadły :grin: ta obudowa chyba jest dla niego stworzona,po prostu miażdżył wszystkie głośniki pod względem niskiego basu jakie miałem dotychczas. Nie mulił,był szybki i grał wtedy kiedy musiał,jednocześnie nie przeciągał,gdy bas się kończył to go nie było,jak by ktoś go ciął siekierą (takie porównanie).
22-140 (linia powinna mieć 230cm). Na początku podłączyłem pod 70W,od razu było słychać że ten głośnik łatwiej napędzić,jednak ta linia mu nie przypasowała,i uwydatniła jego charakter brzmienia który mi się nie podoba (czyli natarczywe "wpierdzielanie" dźwięku pomiędzy 30-38Hz,lub jak by to określić,uwydatnianie tego zakresu dźwiękiem porównywającym go do "pierdzenia"). Niestety,ta linia mu nie przypasowała,nie dość że gorzej grał to jeszcze mulił i tak jak by nie mógł się zdecydować czy teraz ma grać czy nie (inni opisują ten dźwięk jako "duszenie się głośnika w danej obudowie").
Reasumując,oba głośniki są dobre ale trzeba znaleźć do nich najlepszą aplikację. Myślę że 22-140 warto potestować w większych obudowach zamkniętych lub mniejszych obudowach br (niż 35L) z ciut wyższym strojeniem niż w "oblatanym" projekcie 3way na STX-ach. 22-300 sprawia większe problemy w aplikacji gdyż ani w closed ani w br za dużo nie pokazuje nawet z mocnym wzmacniaczem,jednak warto popróbować bo to dobry głośnik.
Skomentuj
Skomentuj