Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer 11m2, 10 czy 12 cali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer 11m2, 10 czy 12 cali

Witam

Stoję przed wyborem kupna głośnika na subwoofer do 11m2.
    Drogą eliminacji i 100 pytań do msiomora zostały mi 2 modele do wybrania:
    Dayton RSS265 lub Dayton RSS315
    czyli 10 lub 12 cali i problem polega na tym który do uzupełnienia monitorów na 18 cm głośnikach wybrać w tak małym pokoju. Sub ma robić za uzupełnienie, plumkać w tle a nie dominować, minął mi okres fascynacji bassem. Zależy mi raczej na niedużym subwooferze ale boję się że ten RSS265 będzie za cichy lub za mały do tego pokoju. Co doradzacie 10 czy 12 cali. Dawno nie miałem do czynienia z subami 10calowymi i nie pamiętam czy dawały radę w tak małych pokojach.

Drogą eliminacji odrzuciłem:
    - wszystkie samochodówki
    - XXLS i XLS bo t0 muły według opinii innych i tylko do KD się nadają
    - Visatona TIW250XS z racji wysokiego F3 jak i głupiego strojenia EBS
    - Seasa L26ROY z racji stosowania 2xMB a co za tym idzie koszty
    - Scan-speaka tego z MB z aluminiowymi membranami z racji małej efektywności mocowej i niskiego SPL

Wzmacniacz będzie to panel od Irka SUB 300

Dziękuje za odpowiedzi.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Ja do takiego pokoju wybrał bym dobre 8"...sam mam 12mk i wiem że spokojnie styka,jak dasz 10" to już będziesz miał pogrom...przynajmniej u mnie tak by było.

Skomentuj

potwierdzam zdanie marian, -a 10 cali ci w zupełności wystarczy, ja myślę dać takiego do 25m2 ...

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
        Sub ma robić za uzupełnienie, plumkać w tle a nie dominować, minął mi okres fascynacji bassem.
        czy aby na pewno minął skoro chcesz wstawiać suba ? Dla mnie to się mija z celem bo sub będzie dominował wszystko w tym pomieszczeniu, a druga sprawa że same ER18RNX nie zdziwiłbym się jakby się dusiły w takim pomieszczeniu i dlatego brakuje dołu... 8cali potrafi robić sieczkę w takim pokoju... No ale to nie mój wybór :)

Skomentuj

dolphin123, czy ja powiedziałem że brakuje mi basu? Nie brakuje.
          Subwoofer obsługuje najniższe częstotliwości czyli od 25-50hz przeciętnie taki lepszy i właśnie tu jest ta potrzeba moja. ER18RNX ma sporo basu ale fizycznie nie jest możliwe żeby 18cm głośnik osiągał 30hz czy niżej bez zniekształceń itp. ER sięga gdzieś na około 45-50hz według symulacji, w pomieszczeniu może troszkę niżej z racji odbić ale brak jemu najniższych częstotliwości. Sub będzie raczej używany do filmów i konsoli czasem muzyki. 8 cali raczej nie osiąga 30hz i niżej.

Skomentuj

Ja ma 10" w 20m2 i robi sieczkę bez problemu a do uzupełniania dołu to i 8" tiw sprawował się rewelacyjnie ale troszkę brakowało spl , tak czy siak w 11m2 to 10" to już grubo na wyrost.

Skomentuj

Ja mam 10" w 9m2 i powiem wam, ze smialo 8'' styka, ale z 10'' to ten bas jest mimo wszystko inny :))
              No i ja uzywam go przewaznie do kina domowego.

Za pewne jakosc glosnika ma tu duzo do gadania, GDN 20/80/2 vs TIW250XS.

Jezeli masz w tym pomieszczeniu troche miejsca, ja bym poszedl w 10''.
              Ale 12'' to juz lekka przesada ))

Skomentuj

Sprawa wygląda tak że 8 cali odpada, raz że mały dwa że 8 cali fizycznie niskiej f3 nie osiąga.

Problem mam między tym 10 a 12 cali głównie dla tego że 10 cali ma efektywność 84dB czyli nisko , 12 nie wiele więcej bo 86 dB tylko z tym, że te daytony mają pełną wytrzymałość na moc czyli mogą do samego dołu przyjąć te 300-350W i nie przesterować się i nie sieją zniekształceniami jak większość subwooferów z niskiej półki.

[ Dodano: 2010-01-27, 23:45 ]
                Obecnie mam w 12m2, 12 cali ale to za duża buda jest. Szkoda pokoju na taką pralkę.

Skomentuj

Jasne ze 8'' styknie w takich 11m2, ale wlasnie do czego by go uzywac, do muzyki no to problemu nie ma bo nie przesadzajmy taki subwoofer nie moze dominowac, wiec troche uzupelni to co nie uda sie stereo. Ale jak juz ogladac film, hmmm no nie wiem jak wy ale ja lubie poczuc uderzenie :)) dlatego ciesze sie ze skusilem sie na 10''.

Mozna tez pomyslec troche w przyszlosc i zrobic cos konkretnego, jezeli ma byc to panel IRKA SUB300 (na ktorego tez poluje od roku ) to dobrze by bylo by gralo to z dobrym glosnikiem.

Ktos kiedys powiedzial, ze w tak malym pomieszczeniu i tak nie uslyszymy takiego zejscia, no i nastepne hmmmm, jasne ze lepiej bedzie to gralo w wiekszym pomieszczeniu ale mimo wszystko slysze wiecej niz z 8'' glosnika :)

Wiec chyba temat powinien brzmiec 'SUBWOOFER 8'' czy 10'' bo mozna sie tu zastanawiac nawet nad tymi 10'' a dopiero co nad 12''

Skomentuj

raffal81, Pokaż mi taką 8" co zejdzie do 25-30 hz z pełną mocą i bez zniekształceń, fizycznie nie możliwe, dlatego jest scan http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1121.html co ma 25 cm i tak niską efektywność 82dB a żeby to całość nisko zestroić stosuje się MB lub 2 MB bo rurka była by porostu nie dość ze 10 cm średnicy to by miała z 60cm lub więcej i by się w obudowie nie mieściła, scan ma tak niską efektywność ale za to można zrobić do niego małą obudowę. Fizycznie nie jest możliwe 8 cali i mała obudowa i niskie F3. Jak już ktoś chce niskie częstotliwości jak ja to albo wielka buda wielki głośnik albo closed z korekcją albo MB lub 2MB ale akurat te daytony sięgają z filtracją do tych 30hz z MB by mogły do samego doły po 15-20hz ale to mi nie potrzebne.

A panel od irka mam 300 i 450 werjsie. Na te 11m2 idzie sub300 a do dużego pokoju ten 450.

Teraz mam 12 cali i gra to ale za dużo mi miejsca zajmuje i trochę się dusi a czas na zmiany.

Skomentuj

A czy w utworach sa takie zejscia rzedu 25hz ??? szczerze ja nie wiem, ktos mi odpowie ? :)

Kondrax to kup sobie tego SS co podales wyzej ) i nie bedziesz mial klopotu ))

Ja zrobilem glownie suba pod kino domowe wiadomo dlaczego, ale muzyki slucha mi sie lepiej bez suba

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
                        A czy w utworach sa takie zejscia rzedu 25hz ??? szczerze ja nie wiem, ktos mi odpowie ? :)
                        Oczywiscie, ze sa w muzyce organowej. Nie ma lepszego bas testu od takiej muzyki. Porzadne organy zejda nawet ponizej 20hz, a to juz wrazenia niemal cielesne.
                        Tak ze zalezy co kto lubi ale faktem jest, ze bardzo trudno osiagnac niski, dobry bas w malym pomieszczeniu.
                        Dobrej jakosci 35-40hz jest zupelnie wystarczajace.

Skomentuj

raffal81, sub mi jest potrzebny głównie: filmy i konsola dlatego mi te 25-30hz się przyda.
                          Nie kupie SS z 3 powodów, małego SPL, niskiej efektywności mocowej, ceny.

Skomentuj

No ja swojego suba uzywam do filmow i do konsoli no i jestem bardzo zadowolony ale przyznam ze dopiero w 25m2 jak go dalem to dopiero uslyszalem zejscie :))

Nie ma co w malym pomieszczeniu, nie wazne co bys robil to nie bedzie to ))

Skomentuj

Czaruję...
                            X