Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotka do stx z forum

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotka do stx z forum

Zrobiłem zwrotkę z forum do :
    STX GDN 14 100 8 SCX + PJ
    i ma taki efekt jeśli dam troszkę więcej na wzmacniaczu to mi zatyka jakby kanał???
    Co źle zrobiłem??
    Po podłączeniu głośników bez zwrotki grają dużo głośniej i tak jakby wysokotonowy miał dziwny lekki pierd czy to oznacza że głośnik uszkodzony???

Wygląda to na przester wzmacniacza. Co to za wzmacniacz?

Skomentuj

Wzmak sprawny bo to amplituner duala i działa z innymi kolumnami wyśmienicie.

Ale czy to możliwe że on bez zwrotki to prawie chce rozerwać te głośniki i to lekko pod 4 wyżej już się bałem?

Skomentuj

Wzmacniacz może być sprawny, ale jak każdy przy zbyt mocnym sygnale wejściowym może się przesterować.
        Ponawiam pytanie, co to za wzmacniacz?

[ Dodano: 2010-01-28, 18:08 ]
        Zamieszczone przez wojowojo
        le czy to możliwe że on bez zwrotki to prawie chce rozerwać te głośniki i to lekko pod 4 wyżej już się bałem?
        To właśnie jest przester wzmacniacza. Mocny wzmacniacz będzie "trzymał" głośnik i nie pozwoli mu na zbyt duże wychylenia pod warunkiem, że obudowa jest dobrze dobrana i nie przesadza się z mocą.

Skomentuj

Wzmak to dual cr 1730 chyba ma ze 2x35W
          Obudowy policzyłem i mają zgodny litraż z polecanym przez program WinISD z basreflexem.

rezystor zastosowałem 4,3 oma 5W
          kondensator 2,2uF 250V MKT
          kondensator 10uF 50V BP
          chyba powinna zwrotnica działać?

Skomentuj

Re: zwrotka do stx z forum

Po podłączeniu głośników bez zwrotki grają dużo głośniej i tak jakby wysokotonowy miał dziwny lekki pierd czy to oznacza że głośnik uszkodzony???
            Chyba sobie żarty robisz, że pj'kte pusciłes bez zwrotki (całe pasno) i to dość mocno wysterowane? Przecież kopułka nie wytrzyma takiego sygnału powyzej kilku wat, moze nawet nie wiecej niz 2W :|

Pozatym tylko tyle elementów? Bez cewki na midwooferze?

Skomentuj

Wzmak to dual cr 1730 chyba ma ze 2x35W
              No i masz przyczynę "zatykania" kanału. Te kolumny potrzebują wzmacniacza, który będzie miał przynajmniej 60W @ 8 ohm.
              W obecnym wzmacniaczu dajesz głośniej, podkręcasz basy a wzmacniacz i tak nie ma już siły grać tak głośno i dlatego zaczyna zniekształcać.
              rezystor zastosowałem 4,3 oma 5W
              kondensator 2,2uF 250V MKT
              kondensator 10uF 50V BP
              A gdzie cewki??

Skomentuj

Cewki też takie jak ze schematu jedna 0,4mH a druga 1,2mH

Skomentuj

No to dostałeś odpowiedź wyżej co jest nie tak.

Skomentuj

kolego to jest nie możliwe żeby ten wzmacniacz był za słaby większe kolumny pod nim latają i jest oki. Np altusy 110 i nie ma czegoś takiego.

[ Dodano: 2010-01-28, 20:32 ]
                    Naprawiłem hurrrrrrrraaaaaaa kondensator był wadliwy chyba wymieniłem i działa miodzio!!!!!!

Dzięki za pomoc i uwagi.

Skomentuj

Czaruję...
                    X