Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

strojenie obudowy - co to?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

strojenie obudowy - co to?

witam. chcę dowiedzieć się: co to w ogóle jest strojenie obudowy? o co w tym chodzi? po co to jest?
    proszę nie pisać, jak stroić obudowę, bo tego się już naczytałem, podczas szukania odpowiedzi na ww. pytania.

czarny1906, poczytaj sobie lepiej artykuły ze strony głównej. tutaj nikt ci nie będzie odpowiadał na tego typu pytania.

Skomentuj

czytałem. od tego zacząłem, ale z tego co tam przeczytałem, to jest tylko ponapisywane jak dostroić obudowę. na tamte pytania odpowiedzi nie znalazłem.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/portal.php?show=5

Skomentuj

tam też nie ma;|

to inaczej spytam:
          Fb - częstotliwość do której chcemy dostroić otwór [Hz] (rezonans obudowy)
          o co chodzi z rezonansem obudowy?

Skomentuj

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rezonans_akustyczny

Skomentuj

Zamieszczone przez czarny1906
              co to w ogóle jest strojenie obudowy? o co w tym chodzi? po co to jest?
              o co chodzi z rezonansem obudowy?
              rezonans obudowy jest w miejscu największej dobroci BR, czyli w miejscu gdzie BR współgra z głośnikiem, poniżej charakterystyka gwałtownie opada. A prościej "po co używamy BR?" żeby zwiększyć skuteczność użytecznego pasma i żeby zabezpieczyć głośnik przed najniższymi, niesłyszalnymi częstotliwościami.
              Ten wykres najlepiej to tłumaczy:

widoczny dołek to strojenie BR na 40Hz
              niższa górka to charakterystyka głośnika (30Hz 90dB)
              najwyższa górka to głośnik z BR, gdzie widać spadek niższych częstotliwości (30Hz 86dB).

Skomentuj

Myślę ze to jest bardzo dobre pytanie. Wielu początkujących trafia na tematy gotowych kolumn widzi ze są zestrojone na np 40Hz. I teraz szuka co to jest strojenie obudowy oraz co to daje. Co znajduje?? Nic konkretnego na ten temat. Owszem są tematy jak zestroić taka obudowę ale to już jest inny temat. Myślę ze powinien powstać artykuł na stronę główna pod tytułem "Stroje nie obudowy-co to takiego??"

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                  rezonans obudowy jest w miejscu największej dobroci BR, czyli w miejscu gdzie BR współgra z głośnikiem,
                  glosnik jaki wsadzisz do obudowy nie ma zadnego wplywu na strojenie.

Skomentuj

zgadzam się z kolegą maxxx222. tylko, że w nazwie niech będzie 'strojenie obudowy-co to takiego', a nie 'stroje nie obudowy-co to takiego' :P

to w takim razie co to jest 'największa dobroć BR'?

ale nadal nikt nie odpowiedział na moje pierwsze pytania;|
                    czekam dalej :wink:

Skomentuj

czarny1906 Male przejęzyczenie :mrgreen:

Skomentuj

co to w ogóle jest strojenie obudowy? o co w tym chodzi? po co to jest?
                        strojenie obudowy to dodanie do niej np tunelu ktory w zaleznosci od jego pojemnosci (ilosc powietrza/masa powietrza w tunelu) wpada w rezonans przy pewnej czestotliwosci. Po to zeby zyskac na glosnosci przy pewnych czestotliwosciach tzn przy strojeniu na 40hz bedzie glosnik w tej obudowie glosniej odtwarzal te 40hz (ale nie ze 39 i 41hz juz nie, oczywiscie tez tylko im dalej od strojenia tym slabiej).

Co to rezonans - patrz wikipedia (to juz daje odpowiedz przeciez)

Rezonans akustyczny – zjawisko rezonansu zachodzące dla fal dźwiękowych, polegające na pobieraniu energii fal akustycznych przez układ akustyczny ze źródła drgań o częstotliwościach równych lub zbliżonych do częstotliwości drgań własnych układu. W wyniku czego dochodzi do generowania, wzmacniania lub filtrowania drgań o tych częstotliwościach.

Skomentuj

Czaruję...
                        X