Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 x Tonsil gtc 16/40/1 (16/50/6) i Visaton sc10n

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 x Tonsil gtc 16/40/1 (16/50/6) i Visaton sc10n

Witam
    Chciałbym zbudować monitorki na 2 X GTC 16/40/1 i Visatonie sc10n lub jakims innym wysokotonowym ale nigdzie nie znalazłem zwrotnicy do 2 x gdn i visatona (oprócz 1x gdn i wysokotonówka) i wlasnie chciałbym zapytać czy taka konstrukcja jest dobra?? Czy jest gotowa zwrotnica do tego zestawu??

Pozdrawiam Patryk.

Jesli to głośniki 4 ohmowe to możesz wykorzystać scheamt do wersji z 1 gdnem, ale musisz zmniejszyć tłumienie wysokotnowego (dobrac wartosc tych dwoch rezystorow na sluch z pomoca tzw L-padu: http://www.sengpielaudio.com/calculator-Lpad.htm )

Jesli to glosniki 8 ohm, to niedawno byla dyskusja nad "przerobka" schematu pod wersje 4 ohm, poszukaj w ostanich tematach.

Skomentuj

Jeśli połącze 2 Gdny szeregowo to ich efektywnosc wzrosnie o 3db i da nam 8ohm impedancji na 2 głosniki,
      Wtedy wysokotonowy bedzie grał tak jakby 3db ciszej w stosunku do gdnów i trzeba bedzie cos zmienić w jego zwrotnicy. tylko teraz pytanie czy jak podlącze 2 gdny szeregowo to tez bede musiał zmieniać cos w zwrotnicy??

Skomentuj

Jesli to głośniki 4 ohmowe to możesz wykorzystać scheamt do wersji z 1 gdnem, ale musisz zmniejszyć tłumienie wysokotnowego

Skomentuj

teoretycznie bedzie to dzialalo. w praktyce te wersje 4ohm moga byc inne niz 8ohm i bedzie wymagana nowa zwrotnica...
          ale ogolnie te tonsile to fajne glosniki i polecam je
          no chyba ze ktos ma zamiar sluchac z podbitym basem i wycofana srenica to wtedy niech poszuka czegos innego :P

Skomentuj

Bez przesady, od odtwarzania niskich tonów bede miał subwoofer, czyli jednak oprócz zmiejszenia tłumienia visatona bedzie trzeba przeprojektować zwrotnice...

Skomentuj

Zamieszczone przez kosztel
              Bez przesady, od odtwarzania niskich tonów bede miał subwoofer
              no to w takim razie po co ci 2 woofery?

Skomentuj

Słucham electro, house i rap wiec dobrego bassu nigdy za malo... Sub będzie pordukował najnizsze tony a monitorki wyzszy bass i myślę ze to własnie będzie najlepsze rozwiązanie, ale oczywiscie jesli uważasz inaczej to proszę wyraź swoją opinie.

Skomentuj

no to w takim razie nie wiecej jak 15 litrow na jednego GDNa

Skomentuj

wszystko pewnie przez to, że ciężko znaleźć tego gdn-a w wersji 8r :cry:
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a ja mam :twisted:

Skomentuj

To też ale również cena przetwornika zachęca... i jak już wcześniej pisałem basu nigdy za wiele;D Czyli obudowa około 25-27l będzie odpowiednia na 2 gdny??

Skomentuj

Zamieszczone przez kosztel
                          Czyli obudowa około 25-27l będzie odpowiednia na 2 gdny??
                          tak
                          bedzie niezle kopalo :twisted:

Skomentuj

Dziekuje wszystkim za pomoc;D Czyli teraz pozostalo mi rozebrać starą szafe, odzyskać z niej sklejkę zamówić elementy na zwrotnice i głosniki i do roboty;D

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              a ja mam :twisted:
                              tak bo kupiłeś na tej aukcji co ci pokazałem :evil:
                              a sam już się nie załapałem :evil:
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                              X