Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Słuchawki w praktyce (poszczególne modele)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Słuchawki w praktyce (poszczególne modele)

Witam zakładam ten temat by przybliżyć mi jak i zapewne innym osobom zakup interesujących słuchawek temat związany z działem wiec myślę ze szybko nie pójdzie do kosza :) (bo nawet nie znalazłem podobnego na forum) Chciał bym żeby powstało tu coś na miarę testu , opinii , doznań z praktyki itd. w necie można znaleźć dożo opisów o interesującym nas modelu słuchawek lecz są one ocenami "nie dojrzałymi" dążę do tego by powstały opinie obiektywne , neutralne nie jak w większości przypadków że "każdy chwali to co ma"

Ja jako pierwszy z nurtującym problemem po wielu dniach czytania (nie mam możliwości odsłuchu) przeróżnych testów i opinii ułatwiając wam trochę zadanie zawiesiłem się na 3 modelach słuchawek są to Sennheiser HD 202 , AKG K512 i GameCom 377 Platronics
    miałem okazje jedynie posłuchać HD202 u kolegi na SB Live 5.1 dla inf. powiem ze moja k. dźwiękowa to ASUS Xonar DX a to już różnica
    Ale mile widziane propozycje innych modeli budżet - do 150zł (i nie będę dokładał więcej np. na AURVANE Creativa)
    Czego oczekuje od słuchawek to przede wszystkim :
    - naturalność
    - czystość
    - szczegółowość
    no po prostu jakość dźwięku na poziomie ceny lub lepszy oczywiście :)
    dodam jeszcze ze największą role mają spełniać w rozgrywkach sieciowych (MP) typu COD 4 MW / UT III czyli dochodzi pozycjonowanie dźwięku Ale i tak głównie mają to być słuchawki do wszystkiego !

Nie zależy mi tak na ich wygodzie czy jakości mikrofonu może być nawet jego brak jeśli zrekompensuje mi to wszystko ich dźwięk

Ja wiem że fanie by było dozbierać kasy na HD555 , jakieś SteelSeries , czy choćby arvany
    Ale muszę ściśle 3mać się określonego budżetu

JEŚLI KTOŚ POTRAFI MI POMOC LUB DORADZIĆ TO BARDZO PROSZĘ A ZARAZEM Z GÓRY DZIĘKUJE

Wez pod uwage Philipsy np. Philips SHP 8500.
    Mialem kiedys sluchawki SBC HP 890 , ktore sporo namieszaly na rynku. Mialbym je do tej pory ale philips zrobil je z gownolitu i sluchawki popekaly w kawalki mimo, ze dzwiekowo dalej sa sprawne.
    W kazdym razie polecam sluchawki otwarte, jesli masz w nich grac i dlugo sluchac.

Skomentuj

A to zapomniałem dodać szczegół ze nie jestem zapalonym graczem tłukącym godzinami i dniami w gry ale czasami zagram w jakąś mądrą fajna co się trafi najbardziej mi zależy na poprawie jakości grania w MP. Muzyki owszem ale jej najczęściej słucham na sprzęcie bo szkoda mi uszu Filmy tez w chodzą w grę jeśli chodzi o słuchawki ...

Skomentuj

Szczerze... Uderzaj na forum audiohobby.pl tam jest na pewno dużo więcej speców od słuchawek niż tutaj.

Skomentuj

Pierwsze: To wg mnie nie jest dobre forum do tego typu ogloszen . Bo jakby nie patrzec, wiekszosc tutaj nie miala stycznosci ze sluchawkami drozszymi niz 100 zl ;p.

Jezeli oczekujesz neutralnosci, czystosci i szczegolowosci, to zadne z ww sluchawek przez Ciebie tego nie zaoferuja. Hd202 to typowe zamkniete Djskie sluchawki ( graja glownie basem i maja wycofana gore ). Zreszta nie ma zadnych dobrych modeli sennheiser do 200zl ( biorac pod uwage cena/jakosc )

Zapewne bierzesz pod uwage tylko nowe sluchawki wiec wg mnie jesli chodzi o stosunek cena/jakosc to sluchawki philips sa bardzo dobre pod tym wzgledem do 150 zl mozna wyrwac nowe Philips shp8500.

Jezeli jestes tylko graczem, to "dowolone" sluchawki zamkniete + dobre sterowniki do karty muzycznej wystarcza. Sam posiadam HD202 oraz akg k501 i zbytnio roznicy w lokalizacji przeciwnikow w grach MP pomiedzy tymi sluchawkami nie odczuwam.....

Skomentuj

No widzę kolega ir0nhide poszukuje czegoś w tym samym przedziale cenowym co ja i jeszcze ten sam model rozważa- AKG K512. Myślałem jeszcze nad AKG K514.

pharoh porównując AKG K514(półotwarte) do tych Philips shp8500 to które lepsze? Tak ogólnie i w pełni subiektywnie... Jeśli oczywiście możesz je porównać. Mi osobiście Philips nie kojarzy się z mega dobrymi słuchawkami a AKG to jakiś prestiż ma....
            Ja z kolei szukam takich słuchawek, które zakładając wieczorem na uszy pozwolą cieszyć mi się muzyką, nawet przez kilka godzin także nie mogą męczyć...czyli np włączam Katie Melue i rozkoszuję się jej głosem, chce czuć że śpiewa specjalnie dla mnie

Jeszcze jedna kwestia, odnośnie mocy. Philips shp8500 niby ma 1500mW a z kolei te AKG 200mW, czy w porównaniu bezpośrednim te AKG będzie łatwiej przesterować nadmiarem mocy czy może moc Philipsów jest zawyżona a AKG zaniżona...?

Jeśli chodzi o głośność to możliwe że zagrają podobnie bo AKG-115dB a Philips-106dB....

Aha, nie ukrywam również, że chciałbym coś kupić i nie martwić się, że zaraz się zepsuje, wiem, że 150zł to "nie dużo" na dobre słuchawki ale przecież nie kupuje się czegoś żeby zaraz się popsuło....

Skomentuj

Kazde sluchawki z odpowiednim wzmacniaczem dysponuja wystarczajaca glosnoscia do uszkodzenia sluchu.
              Prawda tez jest to, ze dopoki nie poslucha sie sluchawek naprawde dobrych ( tzn drogich ), to nie bedziemy mieli swiadomosci jak mocno rozni sie jakosc dzwieku od tanich popierdulek.
              Dlatego moim zdaniem jesli sluchawki maja w wiekszosci sluzy do odsluchu muzyki to zdecydowanie warto zainwestowac wieksza kwote. Jesli nie, to mozna rozgladac sie za czyms "aby gralo" bo nie sadze aby w sluchawkach w cenie do 150 zl byly jakies wielkie roznice jakosci.

forum audiohobby bardzo dobry pomysl, tylko tam panowie zajmuja sie raczej drogim sprzetem.

Aha, no i wzmacniacz sluchawkowy. To co w kartach dzwiekowych to atrapa wzmaczniaczy, wiec lepiej tam nic nie wkladac jesli ma zagrac dobrze.

Skomentuj

jeśli mam być szczery to mi firma Philips nie za bardzo tez podchodzi choćby dlatego ze jest zbyt ogólna co mam na myśli a no mówi się np. ze "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" w żadnym wypadku nie zamierzam kluczowo 3mać się tego stwierdzenia ale coś w tym jest , także nie krytykuje firmy Philips po prostu większym zaufaniem darze firmy które trzymają się produkcji w swoim zakresie ....

Wallker AKG K512 Podobno nie są za wygodne i po 1godz. noszenia uszy zaczynają boleć tak tylko czytałem opinie osób ale dodają też ze dźwięk to rekompensuje

Poczekam jeszcze na inne wypowiedzi jak nie nasycą mnie wystarczająco to po prostu pojadę do Koszalina (bo najbliżej ale tez daleko) do MM na odsłuch

Skomentuj

Coś droższego to znaczy od jakiej kwoty?
                  AKG K530 np to już "to"?

Aha, wiem że najlepiej posłuchać ale...nie mam za bardzo gdzie a jak już bym miał to nie wszystko co mnie interesuje... :neutral: :???:

Skomentuj

Nie patrz na firme tylko sluchaj. Jak kupilem swoje Philipsy w markecie w promocji i pierwszy raz puscilem na nich muze w domu to mysalem, ze odlece. Nie wierzylem, ze jakosc dzwieku moze byc tak wysoka z tak realtywnie nieduze pieniadze.
                    Nie wiem jak to wyglada w obecnych sluchawkach Philipsa ale z tego co patrzylem to membrany dalej sa te same.

Jesli chcemy sluchac duzo muzyki to mysle, ze dopiero od kwoty 300-350 mozna cos wybierac. Choc ponizej tej kasy jest wybitny Creative, ale poza tym chyba nic ciekawego.

Skomentuj

Pogromca mitow czy Jauer to Jawor? Jeśli tak to jesteśmy z jednej "okolicy" czy znasz jakieś miejsce/sklep/salon (nawet we wrocku) gdzie można posłuchać większej ilości słuchawek żeby coś wybrać sensownego...?

Skomentuj

Wallker
                        Tak jest, to ten sam Jawor :). Kiedys w legnickim MM bylo duuzo sluchawek, teraz lipa jak cholera. Po wrocku za sluchawkami sie nie turalem, ale mozesz sprawdzic w muzyczny.pl na armi krajowej 5. Sklep typowo ze sprzetem muzycznym, studyjnym. Sporo rzeczy maja. Tam kupilem swoje obecne sluchawki Audio-technica.

Skomentuj

Dzięki za cynk :) wszedłem na ich stronkę i faktycznie trochę tego mają przy najbliższej okazji odwiedzając wrocek postaram się tam podskoczyć :)

Co do tych Audio-technica, jaki masz model i jakie wrażenia?

Skomentuj

Ja mialem wlasnie Philipsy hp890, zaplacilem za nie kiedys 90 zl :razz: . I brzmieniowo mi bardziej pasuja niz Creative Aurvana Live. Pozniej szukalem czegos, co moze zastapic moje philipsy hp890 do 300 zl i dopiero akg k501 sie to udalo.... Takze najlepiej duzo sie osluchac, zanim sie cos wybierze. Oczywiscie mozna w ciemno brac dobre, sprawdzone modele, nie powinno sie na nich zawieść ale zawsze mozna cos lepszego dostac w podobnej cenie :wink:

Wallker, Jesli chodzi o bezposrednie porownanie akg 512 i philips 8500 to Ci tutaj nic nie pomoge, gdyz nie mialem stycznosci z tymi modelami. Jedynie czytalem opinie o nich.

Z uzywanych sluchawek moge polecic jeszcze sennheiser hd495/hd497 . Mialem hd495 i bardzo dobrze brzmialy. Na allegro jest wlasnie aukcja http://www.allegro.pl/item903947496_...ser_hd497.html .

Skomentuj

Wallker, moje sluchaweczki to
                              http://sklep.rms.pl/index.php?p764,s...nica-ath-m40fs

Kupilem je w czasie jak dolar stal nisko i kosztowaly mnie jedynie 250 zl wiec okazja byla.
                              Jak graja? Dziwnie. Jak je pierwszy raz zalozylem na glowe to bylem zalamany. W porownaniu do Philipsow HP890 dzwiek byl matowy, ciemny z wypchnieta srednica, z lekkim niedostatkiem. Pozniej sluchawki sie rozegraly i graja do tej pory troche lagodniej jednak charakter brzmienia pozostal.
                              Sluchawki maja fantastyczny bas, szybki z wykopem, bez zamulania. Wytrzymuja naprawde wielkie poziomy glosnosci wiec trzeba uwazac na sluch. Oczywiscie sluchawki nie maja super plaskiego pasma przenoszenia, bo to chyba malo mozliwe, jednak wydaje mi sie, ze pasmo jest bardzo bliskie plaskiemu. Wysokie tony nie dzwonia, nie cykaja, jest ich dokladnie tyle ile ma byc. Srednica bardzo wyrazna, wokale sa akcentowane wyraznie. Generalnie takie studyjne granie aby realizator mogl sprawdzic na sluchawkach co sie dzieje w miksie.
                              Glownym moim powodem zakupu byla wlasnie ich przydatnosc w domowym studio, oraz wieczorny odsluch muzyki w domowym zaciszu.

Niestety sluchawki sa wybredne i potrzebuja dobrego wzmacniacza aby pokazac klase. Chociaz niech to bedzie "dziurka" w dobrym wzmacniaczu stereofonicznym.

Skomentuj

Heh i znów mam mętlik w głowie...dzięki :razz: :wink:
                                W takim razie pozostaje słuchać, słuchać i potem jeszcze słuchać a w międzyczasie odłożyć więcej kasy w razie czego(jak odłożę za dużo to się nic nie stanie przecież :razz: )
                                Ale fajnie by było jak bym się wyrobił z tym słuchaniem dosyć szybko bo moje stare słuchawki już umarły śmiercią naturalna....

Skomentuj

Ja biorę AKG K512 i basta

Skomentuj

Strasznie licho wygladaja te AKG k512 na zdjeciu, a do tego jeszcze trzeba zaplacic za znaczek firmy... Ja bym tego nie kupil :)

Skomentuj

Daj znać jak już je kupisz i sprawdzisz organoleptycznie mnie jednak ciągnie bardziej do otwartych/półotwartych konstrukcji, chciałbym tego posłuchać bo nie miałem nigdy możliwości...oczywiście lepszej jakości a nie jakiś popierdziawek

Skomentuj

Dzwiek w sluchawkach otwartych jest jednak inny, moim zdaniem lepszy, lzejszy, bardziej przestrzenny. W philipsach moglem siedziec godzinami i uszy sie nie pocily, ani nie meczyly. Duzy dostep powietrza. Dlatego cenie sobie wygodne, dobre sluchawki, bo nie ma nic gorzego od tandety z plastiku uciskajacego uszy nawet jesli dobrze gra.
                                        Po prostu na pewnych rzeczach nie warto oszczedzac skoro maja nam te rzeczy dostarczyc przyjemnosci...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X