Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Słuchawki w praktyce (poszczególne modele)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

- naturalność
    - czystość
    - szczegółowość

w słuchawkach do 150zł jest raczej niemożliwa :)

Absolutne minimum to Sennheiser HD438 lub HD485 lub HD555.
    Ewentualnie Fostex T-7 lub Grado SR-60.

Skomentuj

pisałem już ze fajnie by było mieć słuchawki takie jak HD555 ale nie zamierzam wywalać tyle kasy na słuchawki które będę miał max 2 godziny w ciągu całego dnia / max 3 razy w tygodniu . Co z tego że k512 są brzydkie skoro nie patrze na nie (uważam ze nie tędy droga jeśli kupujemy słuchawki ) wygoda oczywiście jest ważna i zdaje sobie sprawę z tego że K512 po krótkim czasie dają znać o sobie ale to tez mi nie przeszkadza bo nie żyje w nich...
      Philipsy graja tak zwyczajnie nie mowie że brzydko ale nie chylę się w ich str.
      To będą moje pierwsze słuchawki które kupie ja jak poczuje nie dosyt to sprzedam i kupie coś lepszego ale puki co nie zamierzam wywalać tyle kasy w słuchawki które będę używał sporadycznie. Miałem wczesnej jakieś popirerdółki tracery / a4techy i Philipsy też kiedyś dostałem od brata przywiózł z rajchu nie pamiętam modelu ale kupił je po znajomości używane za 50 marek podpierdzielili mi je na dyskotece
      Słuchawki otwarte były by leprze w moim przypadku ale tylko w jednym rzeczywiście są bardziej przestrzenne a to w grach też ważne. Naprawdę to bym poszedł do sklepu i kupił pierwsze leprze tanie słuchawki ale bym się wqrwiał ich jakością dźwięku wiec pomyślałem o hd202 ale ostatecznie zawiesiłem się na AKG K512 i ni chucha nie zamierzam wydawać więcej kasy a model ten z tego co zauważyłem to oferuje idealny stosunek ceny do jakości dźwięku no chyba żę polecicie mi coś co ma jeszcze lepszy dźwięk niż K512 a nie kosztują więcej

PS Co do tych Philipsów SHP8500 to jak patrzyłem w komputronik.pl kosztują 240zł a na allegro 150zł podejrzliwie rozbieżna cena wiec z allegro bał bym się kupić natomiast inne cenny słuchawek pokrywają się z cenami ze sklepów do cen na allegro

[ Dodano: 2010-02-04, 12:01 ]
      Jutro powinny być słuchawki to napisze coś o nich wezmę też od kumpla Senki HD 202 do porównania.

Skomentuj

kup sobie senheisery HD 201, są dużo lepsze od swoich następców 202... sam miałem 202 i są potworne, nawet pół godziny słuchania powoduje ból głowy od tego, że są takie ciasne i wogóle blee... 201 są większe od 202 i bodajże wchodzą na całe uszy więc są o niebo wygodniejsze, podobno grają również o niebo lepiej, czytałem porównanie tych dwóch modeli w którejś gazecie audio

po 202 miałem HD555 i mogę powiedzieć ci tylko tyle: olbrzymia przepaść jeżeli chodzi o dźwięk, zupełnie inna półka, słuchawki otwarte, wielkie przetworniki, taki dźwięk jest wart każde pieniądze

obecnie mam Beyerdynamic DT770 Pro i o nich wypowiadać się już nie będę bo nie skończę do rana :)

reasumując jak już bierzesz pod uwagę HD202 to wybierz HD 201

pozdrawiam

Skomentuj

150 zł za słuchawki to naprawdę duże kompromisy i nijak nie da się tu mówić o "neutralności". Problem polega na tym, że dla każdego inny kompromis będzie tym odpowiednim.

Żeby osiągnąć dźwięk jaki dają np KEPy z XT19 trzeba kupić coś klasy Denonów AH-D 5000, a to już spore pieniądze. Piszę to tylko po to, żeby uświadomić że słuchawki wcale tańsze od kolumn nie są (oczywiście biorąc pod uwagę DIY ).
          Wszelkie HD 555 czy nawet HD 595 to wciąż nie to brzmienie (obydwa modele łączy "subwooferowy" w tym negatywnym znaczeniu bas, tylko w wyższym modelu jest on dość dobrze maskowany przez niezłą górę).

HD 202 nad którymi się zastanawiałeś to jeden z najgorszych możliwych wyborów - dominuje praktycznie sam bas, no chyba że tak definiujesz pojęcie naturalności.

Ze swojej strony polecam bardzo niepozorne Koss KSC 75. To jak dla mnie killer wszelkich możliwych słuchawek do 150 zł, a nawet 200 zł. Miażdżą one PX 100, Porta Pro, AKG K518DJ i w pewnych kwestiach bardziej mi się podobają niż Aurvana Live!. Oczywiście piszę to z pełną odpowiedzialnością - wszystkie wymienione modele znam bardzo dobrze.
          Dość dobrze mi się grało w UR-40, są też bardzo wygodne. Problem mogą mieć tylko dużo-głowi (mi ledwo na czerep wchodzą). Niestety do muzyki się IMO średnio nadają - mają bardzo matowy środek.

Skomentuj

Czaruję...
          X