Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kolumny diy? - obudowa do 10L

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie kolumny diy? - obudowa do 10L

Witam
    Od dłuższego czasu zmagam się z tematem nagłośnienia mojego pokoju, miałem kupić kolumny podłogowe, ale okazało się że po zakupie nowych mebli po prostu nie ma na nie miejsca więc padło na podstawkowe umocowane do ściany ok 2m od słuchacza.

Założenia:
    Maksymalna objętość to 10L ze względu na gabaryty obudowy.
    Słucham hiphopu techno rocka reggae popu czasem jazzu itd... czyli wszystkiego po kolei.
    Chcę nisko schodzącego i bardzo dobrego jakościowo dołu na głośniku 16-18cm + detalicznej i nienatarczywej góry, dobrej stereofonii. Kolumienki najlepiej jakby były 8ohm i mocy co najmniej 70w.
    Mam subwoofer na stx 27-150-4sc ale sami wiecie jak to gra więc wolałbym się go pozbyć i mieć odpowiedni jakościowo dół z samych kolumn.

Jaką konstrukcję polecicie?

Myślę że na same głośniki mogę przeznaczyć do 400zł ale niekoniecznie aż tyle

Wsadzanie 18cm w 10l jest pozbawione sensu, to po prostu za mały litraż.
    Różnica gabarytowa między 10, a 15 litrami w któych 18 mogłaby już sensownie zagrać jest minimalna - żeby to jakoś orientacyjnie przedstawić - jest to 15% większy każdy wymiar kolumny.
    Wtedy jak ma być tanio - te 400zł , można by dać nową 18 stxa -> awx.

Skomentuj

Jeżeli chodzi o monitorki to tak jak takero radzi. Odnośnie twojego suba na 150-4-SC - pewno masz go w dużej obudowie B-R. Ja mam 2 te głośniki w closed 40l (Qtc=0,7) i niejedena osoba słuchająca była pod dużym wrażeniem. W B-R nisko strojonym było strasznie...

Skomentuj

Jesli bym się zdecydował na taki wariant czy nie lepiej by było kiedy kopułka znajdowałaby się poniżej głośnika niskotonowego i powyżej otworu br. a'la Mission?
        Ponieważ będą one wisiały ok metr nad uszami słuchacza na ścianie przy której mam biurko. Wtedy bym zrobił je nieco bardziej smukłe i wysokie, rozmiary wew byłyby to ok. 20x20x40cm

AWX już oglądałem i bardzo mi się podoba ten głośnik zarówno wizualnie jak i pod względem technicznym - jak on wypada na tle zagranicznych producentów np. vifa, seas, visaton? Dodam że mogę mieć bardzo tanio wszelkie przetworniki monacora.

Może jakaś alternatywa na 16cm przetworniku? 15-100-8-AKX + kopułka akx? Widziałem kiedyś na nim projekt, i jak wypadnie on na tle AWX?

Skomentuj

Zamieszczone przez mskojon
          Widziałem kiedyś na nim projekt, i jak wypadnie on na tle AWX?
          AWX ma więcej basu. O AWX możesz poczytać:

Skomentuj

A może jednak istnieje jakaś inna godna polecenia alternatywa - tańsza, tak żebym mógł sobie wybrać ;]

Skomentuj

Dayton da175( w obudowie zamknietrej 10-12L ) + do tego jakas kopulka

Skomentuj

Może popularny projekt na przetwornikach STXa 14SCX + PJ

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
                  Dayton da175( w obudowie zamknietrej 10-12L ) + do tego jakas kopulka
                  ciekawy ten glosniczek moze byc za ta kase... zaph pozytywnie sie o nim wypowiada

Skomentuj

Ale basem to on zachwycał nie będzie tak czy inaczej.
                    Nie wiem czy nie wolałbym zejść o jeden rozmiar w dół i zastosować br niż na siłe tkwić przy tych 18cm nie bardzo wiedząc czemu.

Skomentuj

Czaruję...
                    X