Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka to zwrotnica?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka to zwrotnica?

Witam wszystkich.
    Mam pytanie dotyczące zwrotnicy do popularnych niegdyś kolumn Tonsila ""Mazurek 110".
    Piszą, że to układ 2-drożny. Zastanawia mnie jednak połączenie midwooferów. Czy to jest klasyczne 2-way? Czy może 2,5?

Mam gdzieś głośniki to tego zestawu. Zastanawiam się, czy złożyć oryginalną zwrotnicę, czy może pokusić się o jakąś inna 2-way.
    Proszę o rady doświadczonych w temacie :)
    Pozdrawiam.

Zwrotnica przedstawiona na schemacie to 2,5way.

Skomentuj

OK. Dzięki. Tak myślałem.
      Czy jest sens w takim razie odtwarzać oryginalną konfigurację, czy lepiej budować 2-way od podstaw? Zna ktoś tego Mazurka i potrafi coś powiedzieć o brzmieniu?

Skomentuj

jak masz glosniki na stanie to rob
        jak masz je kupic to odpusc i zrob cos nowszego

Skomentuj

Nie, no... Jakbym miał kupować, to wiem że coś lepszego. Mam komplet takich leżaków i knuję, co tu z nich wydłubać żeby się nie marnowały :)

Skomentuj

jak je masz to smialo buduj
            nawet cewki na drutach 0,3mm zeby bylo tanio :P
            a 3,3uF foliowy spokojnie kupisz tanio w kazdym sklepie elektronicznym

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              nawet cewki na drutach 0,3mm zeby bylo tanio
              a 3,3uF foliowy spokojnie kupisz tanio w kazdym sklepie elektronicznym
              Uuuuuu.... Aż tak kiepsko z tymi głośnikami?

Skomentuj

jak chcesz to mozesz wydac 150zl na "normalne" zwrotnice
                ale wg mnie to nie ma najmniejszego sensu :P

Skomentuj

Zaraz, zaraz.... Jeśli ludzie pakują dobre podzespoły do zwrotnic pracujących z STX czy TVM, to dlaczego miałbym oszczędzić przy budowie zwrotnic do Tonsili?
                  No chyba, że te przetworniki to totalny szmelc, wtedy jak najbardziej po taniości :)

Skomentuj

ale nikt ci nie zabrania robic drogich zwrotnic
                    ale pisze ze to nie ma sensu do takich glosnikow a na taniej zwrotnicy zagraja tak samo :P

akurat do STXow i TVMow daje to co tanie a dobre :P

Skomentuj

I oto mi chodziło :) Teraz przynajmniej wiem, że głośniki nie są warte drogich komponentów zwrotnicy.

Skomentuj

przy tanich glosnikach slychac wyraznie roznice miedzy kondem elektrolitycznym a foliowym na wysokotonowce. na reszcie elementow mozna oszczedzic. ale bez przesady :P

Skomentuj

No ale przecież stosuje się foliowe, więc po co mi elektrolit...? Aż tak oszczędzać nie muszę, a i tak pewnie nie usłyszałbym róznicy. Nie uważam się za audiofila Może i dobrze, choć nie miałem możliwości porównywania różnych zestawów grających, więc do końca nie wiem...

Skomentuj

Zamieszczone przez ekd
                            No ale przecież stosuje się foliowe, więc po co mi elektrolit...?
                            jak zobaczysz cene to zrozumiesz :P
                            tutaj akurat masz male pojemnosci wiec koszt nie az tak duzy. ale porownaj sobie od 10uFw gore

Zamieszczone przez ekd
                            Aż tak oszczędzać nie muszę, a i tak pewnie nie usłyszałbym róznicy
                            gwarantuje ze na wysokotonowce bys uslyszal

Skomentuj

Czaruję...
                            X