Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

podłogówki diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

podłogówki diy

Witam
    Jestem na etapie wyboru przetwornikow do nowych podłogówek do 12m^2, i nie mogę się zdecydować. Będzie to grało z NADem c315bee i cd NAD cd315, muzyka różna, z przewagą rocka. Budżet to ok. 1000zł. nie więcej na wszystko bez skrzynek ( glosniki, zwrotnice, terminale, br, elementy do wygłuszenia, kolce itd. ). Od razu mówię, nie proponujcie mi 2way na seasach (er18 i 27cos tam) poniewaz za drogie jak dla mnie, chciałbym się wyrobić z budżetem, żeby nie było na styk do wydania, poniewaz chce dokupić jeszcze przysłowiowe pierdoły ( kolce, podstawki, maskownice itd.) i to też kosztuje. Moje typy to:
    - 3SM ( wersja podłogowa)
    - dayton rs180 z seasem 27alu
    - usher 8935 + cos na górę ( tanszego od 9950)
    - visaton w170s + kopułka jakas seasa
    - MTM na 13/50/12+ seas alu ( widzialem na elektrodzie chyba schemat zwrotki, więc biore pod uwagę)

To tyle moich pomysłow, chciałbym poznać wasze zdanie no i wybrać coś najlepszego.

ja też się zastanawiam na podłogówką do 1000zł
    myślałem o 2x HDS 164 Nomex + XT25TG

Skomentuj

Witam.Z mojej strony proponuje MTM na TVM ARn 150-04-04 i wysokotońwce SC10N.Ze wszystkimi pierdułkami powinieneś sie wyrobić w 500-600zł. :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez czarekp9
        - usher 8935 + cos na górę ( tanszego od 9950)
        ja bym jednak proponował to rozwiązanie
        słuchałem ich na AS u akkusa i byłem pod wielkim wrażeniem.
        Moim zdaniem były lepsze nawet od ss u xawiana

[ Dodano: 2010-02-02, 22:26 ]
        Zamieszczone przez scythe1123
        ja też się zastanawiam na podłogówką do 1000zł
        myślałem o 2x HDS 164 Nomex + XT25TG
        no to na pewno się nie wyrobisz w 1kzł
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

z czym moglbym połaczyc tego USHERA 8935? Chchaiłbym jakąś kopułkę do 150zł max, szokda ze nie ma zwrotki z seasem jakims, najlepiej by bylo.

Skomentuj

czarekp9, no to prawda. Szkoda, że nie ma zwrotni.
            Ale lepiej jest jak łączysz słabszy nisko-średni z lepszym wysokotonowym.
            Na twoim miejscu zainwestował bym w wysokotonówkę a woofer do tego dobrał tańszy. Nie odwrotnie.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

chyba że jakoś dam radę dozbierać do zestawu: 8935 i 9930, w sumie koszta nie sa takie straszne, tylko że wchodząc w taki przedział cenowy rodzi sie pytanie, czy moze jednak 2 way na seasach?

Skomentuj

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no to teraz pytanie:
                  lepiej klonować te ushery czy 2 way na seasach?

Skomentuj

czemu przy zamówieniu z akustyka chyba by dało radę się wyrobić w 1000zł chodzi o same przetworniki

Skomentuj

Akustyk chyba nie ma usherów tylko akkus.

Masz jeszcze takie rozwiązanie: http://www.geocities.com/woove99/Spk...Usher_2way.htm

Usher 8945P + Perless HDS

Ale cenowo chyba podobnie do Usher 8945P + Usher 9950.
                      W 1k zł nie ma szans się zmieścić z tym Usherem.
                      Tak szczerze to ten ten zestaw na usherach mnie zawsze bardzo ciekawił i myślałem, że po KEP + Vifa, to będzie mój kolejny krok, ale że coś mnie pokusiło do 3way to zrobiłem 3W Classic Troelsa. Tyle, że nadal chciałbym skonfrontować brzmienie np moich obecnych 3way do tych usherów. Efektywnością pewnie nie miały by szans, ale w domu z drugiej strony to nie jest takie ważne, wysokie mogły być lepsze od 27TFFC czy TDFC , jeśli patrząc na samą cenę (różnica 100 zł na głośniku na niekorzyść ushera) Jeśli ktoś porównywał seasy z tymi usherami to proszę wyrazić opinię.
                      Sam woofer to "ponoć" (z dużym naciskiem na to słowo- bo wyczytane z neta) to coś podobnego do ss revelator tyle, że może nie aż z tak super schodzącym basem, ale też nieźle sobie radzi, ale z drugiej strony nie jest opiniują, taki bezbarwny na średnicy (tutaj trochę ciepełka). Ogólnie bardziej misiowaty. Ale jeszcze raz mówię, że to tyle co zaczerpnięte opinie z netu, a sam go nie słyszałem także...

Seasy wyjdą Cie taniej jeśli chodzi o 2way. Woofer od seasa to max 350 zł i kopułka max 200 zł. Gdzie usher (opierając się na cenach w akkusie) kosztuje ~430 zł za woofer i ~230 zł za tweeter.
                      Także najlepiej żebyś nie kombinował tylko dozbierał do tej kopułki, do której masz pewną zwrotkę. Bo jeśli nigdzie nie znalazłeś innej to raczej nikt taką się nie podzielił i musiał byś tworzyć nową (co zapewne odpada) - a wysyłanie do kogoś kto zaprojektuje - to same koszty przesyłek wyniosą Cie tyle, że praktycznie wyjdzie na to, że jednak lepiej było dołożyć do 9950.

Skomentuj

Ładny ten usher jest on godny polecenia? ma bardzo niskie FS i trochę pofalowaną charakterystykę od 1.5khz pewnie zwrotka nie łatwa do zrobienia
                        Jak on wypada w porównaniu do 164 Nomex bądź HDS-180 Exclusive?
                        Mam ochotę na podłogówki i nie wiem czy jeden wyrobi z basem.

Skomentuj

scythe1123,
                          słuchałem obu i ja bez namysłu wybrał bym ushera.
                          HDS-180 Exclusive
                          tego nie słyszałem, albo nie zrobił na mnie wrażenia dlatego nie pamiętam
                          a jaki wzmak i jaki pokój?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

adny ten usher jest on godny polecenia? ma bardzo niskie FS i trochę pofalowaną charakterystykę od 1.5khz pewnie zwrotka nie łatwa do zrobienia
                            Jak on wypada w porównaniu do 164 Nomex bądź HDS-180 Exclusive?
                            Mi tam te ushery bardzo odpowiadają. Fajny mają bas, w ogóle fajne głosniki. Według mnie lepszy od hds, ale nie mam dobrego porównania, jednak z tego co słyszałem bardziej mi Usher odpowiada. Słyszałem też ta konstrukce akkusa, i jak weług mnie jest super jak za taką kasę. Bas, dynaimka, neutralnośc, generalnie fajne "papierowe" brzmienie Głównie zapamietałem bas, bo naprawdę z tych głośników można sporo wydobyć (np. konstrukcja ushera 3way, czy tam 2,5, jak dla mnie jest mistrzostwem)

I w ogóle wydaje mi się ze ludzie z akkus znaja się na rzeczy, bardziej niż akustyk na pewno )

Skomentuj

wszystko fajnie Panowie tylko nie ma zwrotki
                              co oczywiście dla mnie mnie nie jest problemem...
                              ale są tacy co mają...
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

pokój mały koło 9mkw ale chciałbym żeby dawały radę w 20 mkw
                                wzmacniacz Denon PMA-860

w ogóle się zastanawiam czy nie zrobić TL ludzie zachwalają TL ostatnio popularna obudowa się robi
                                w akkusie maja tego ushera za 250zl wiec w 1000zł z obudową i zwrotką da radę się zmieścić
                                8935A to jest to samo tak?

[ Dodano: 2010-02-03, 01:34 ]
                                jest jakaś zwrotka do połączenia z 9930 ale czy jest dobra?

[ Dodano: 2010-02-03, 01:41 ]
                                btw w cenie 140 zł jest XT25TG (te forum chyba nie lubi tego głośnika) jest sporo konstrukcji z nim dużo ludzi ma pozytywne opinie o nim a wykres też ładnie wygląda górki nie przekraczają 1 db :) więc jest ładnie
                                ale jak wiadomo wykresy nie grają a osobiście praktycznie niczego nie słyszałem

Skomentuj

btw w cenie 140 zł jest XT25TG (te forum chyba nie lubi tego głośnika) jest sporo konstrukcji z nim dużo ludzi ma pozytywne opinie o nim a wykres też ładnie wygląda górki nie przekraczają 1 db :) więc jest ładnie
                                  ale jak wiadomo wykresy nie grają a osobiście praktycznie niczego nie słyszałem
                                  Bez przesady że nie lubi, bardzo dobry głosnik. A niepozytywne opinie sa powodem z tego co wiem przeniesienia produkcji do chin, mimom to nie jest to jakaś tandeta. Jeszcze 2 lata temu wszystkie fora się nim zachwycały. Nie wiem czy to rzeczywiście powodem jest przeniesienie produkcji i osłabienie jakości głośnika, czy po prostu to chwilowa forumowa moda , albo jedno i drugie po trochu

Skomentuj

Możesz Ushera 8945P połączyć z Seasem 27TDFC lub 27BFC/G

i przeróbki do Seasów

Skomentuj

Usher 8945P odpada, jest za drogi

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                        w ogóle wydaje mi się ze ludzie z akkus znaja się na rzeczy, bardziej niż akustyk na pewno )
                                        Ja bym obstawiał odwrotnie. Żeby nie było całkiem OT, to do 2way wybrał bym Seasa CA 18 RNX i 27 tbfc, wcale nie drogie głośniki, łatwe do rozruszania i bardzo uniwersalne.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X