Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

L18rnx/p oraz Seas 27tbfc/g tylko jaka zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

L18rnx/p oraz Seas 27tbfc/g tylko jaka zwrotnica

Witam, przymierzam sie do zbudowania monitorow opartych na znanych i lubianych glosnikach L18rnx/p oraz Seas 27tbfc/g. Na stronie Zapha jest podana zwrotnica która jest napewno bardzo dobrze dobrana, tylko w tym problem ze ma w sobie bardzo dużo elementow, wiec koszta rosna poniewaz chce dac tam elementy typu cewki powietrzne ,rezystory mills, kondensatory jetzen z cap, a na torze wysokotonowych jetzen superior z ( z ciekawosci bardziej czy bedzie jaka kolwiek roznica pomiedzy z-cap) Wracajac do zwrotnicy zapcha nie rozumiem do konca po co niektore rezystory zaznaczone sa na czerwono. Cewki maja podane mh lecz nie maja podane ile maja miec ohm. Widzialem tez monitory z pochylym przodem na tych glosnikach, lecz ani sladu po zwrotnicy. Ogolnie na monitory mam przeznaczone 1300zl plus 100zl na obudowy ktore beda z mdf, a nastepnie malowane na wysoki polysk.Pozdrawiam

przeczytaj dobrze stronke jak znasz angielski. Juz nie pamietam a nie chce mi sie sprawdzac ktore to ktore... jednego koloru rezystory to wlasnie rezystory a drugiego koloru to podana wlasnie wartosc cewki ile powinna miec ohm...

Skomentuj

ahaa to dlatego takie dziwne wartosci rezystorow. Narazie troche za pozno na myslenie zeby czytac po angielsku ale jutro to zrobie, bo ogolnie obliczajac wyszlo mi 400zl za obydiwe zwrotni, tylko ze myslalem ze tam jest tak duzo rezystorow Pozdro

Skomentuj

i nie kupuj innych kondow niz standardowe czarne jantzeny mowie powaznie... odpusc sobie i te niebieskie...

Skomentuj

Ok. A rezystory mills ktore kosztuja okolo 20zl sztk, czy superesy 1% ktore ksoztuja duzo mniej ? Pozdro i dzieki za pomoc.

Skomentuj

Zwykłe metalizowane TyOhm z Polinku w zupełności wystarczą na początek.

Skomentuj

nie wiem czy az tak dobrze osluchany jestem ,ale czy bedzie jaka kolwiek roznica pomiedzy zwyklym rezem a milsem ,lub superiorem 1% ktory kosztuje okolo2-3zl, bo calkowicie zykle do mnie nie przemawiaja, z racji ze sa superiory nie wiele drozsze ktore ponoc sa wlasnie do audio.

Skomentuj

Wg mnie różnicy nie będzie. Mogą się tylko różnić indukcyjnością własną i tolerancją ale na pewno na dźwięk nie wpłyną.
                PS. Jak je zrobisz to możemy się spotkać i posłuchać. Chętnie posłuchał bym tych seasów :grin:

Skomentuj

W tym miesiacu jak dobrze pojdzie kupie caly zestaw. Jak sie uda skombinowac mdf to moze w tym miesiacu ,lub na poczatek drugiego uda mi sie je zrobic bo jeszcze jestem w trakcie skladania wzmacniacza do suba. Jak skoncze to nie ma problemu, mozemy sie spotkac i odsluchac. Pozdrawiam.

Skomentuj

bezindukcyjne superesy 1% to nie wydatek i nie zaszkodzą ;p
                    kondensatory ... czarne jantzeny wystarczają, wyzej nie ma za bardzo sensu sie pchać, ale niżej tez bym nie schodził ...
                    (chyba ze będziesz robil konstrukcje pokroju seas excel albo scan-speak to wtedy dla samego "zachowania harmonii" dałbym lepsze kondensatory i cewki, (natomiast audifilskie rezystorki w stylu Mils to glupota)
                    co do cewek i kondensatorow po... prostu nie wypada do przetworników z takiego budzetu (excele scany itp).. dawać cos niskiego lotu ....a czy to cos da w odsłuchu szczerze wątpię na pewno lepiej wpłynie na autosugestie i spokojnosc sumienia ;p )

Skomentuj

Bo opisy tych lepszych kondow jatzena byly ciekawe, szlo by uwierzyc ze moze jest roznica w dzwieku, ale duzo osob pisze ze nie ma. Mam pytanei ejszcze co do ustawienia glosnikow, czy one musza byc tak nie rowno, czy moge je dac w prostej lini, byle zeby byla zachowana odleglosc.

Skomentuj

Możesz dać w prostej lini. Ważne jest żeby głośniki były zbliżone do siebie jak najbardziej. U mnie odległość głośnika wysokotonowego od niskotonowego wynosi 1cm.

Skomentuj

Zamieszczone przez bmxmen
                          Bo opisy tych lepszych kondow jatzena byly ciekawe, szlo by uwierzyc ze moze jest roznica w dzwieku, ale duzo osob pisze ze nie ma. Mam pytanei ejszcze co do ustawienia glosnikow, czy one musza byc tak nie rowno, czy moge je dac w prostej lini, byle zeby byla zachowana odleglosc.
                          Dla dobrego samopoczucia kup sobie niebieskie Jantzeny i już.

Skomentuj

Dobre samopoczucie daja mi juz nawet czarne jetzeny:) Skoro koledzy pisza ze nie ma roznicy to po co przeplacac.Pozdrawiam.

Skomentuj

Wicie co mnie śmieszy? To że piszecie, że wydawanie kasy na drogie kondy, cewki, rezystory to głupota a nie macie żadnego porównania. Jak w innym wątku inny kolega o to samo zapytał nikt się nie przyznał że ma np.czerwonego jantzena i porównywał z czarnym itp. a jedynie że testy w necie czytaliście. Także nie gadajcie, że jest bezsens tego kupowania jak nie macie porównania i nie mieliście z tym styczności.

Zgodzę się że na początek najtańsze elementy wytaczają ale nie są one ostateczne i najlepsze. Z biegiem czasu można sobie np. kupić lepszy kond na wysokie i samemu stwierdzić czy słyszy się różnice.

A pisanie, że dobre elementy to się daje tylko do exceli i scanów to trochę przesada, bo jest wiele głośników z średniej półki co bije na głowę te excele i scany. Trochę poczytaj bawolek wpisy na AS misiomora co sądzi o excelach czy scanach, żaden hi-end, są modele rewelacyjne a inne gorsze niż seria prestige jak np. magnezowy średniak seasa. To że leżą na najwyższej półce i kosztują sporo nie oznacza, że są najlepsze.
                              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                                jest wiele głośników z średniej półki co bije na głowę te excele i scany
                                :shock: no to powiedz jakie to na nich będziemy robić , ale czy miałeś porównanie czegoś ze średniej półki z SS czy Excel-ami bo właśnie zaczynasz siać wielką poplinę.

AS misiomora co sądzi o excelach czy scanach
                                misimor to konkretny gość i ma ogromną wiedzę ale patrzenie tylko w parametry bez odsłuchów to jak wróżenie z fusów można tylko przypuszczać że w praktyce będzie to tak wyglądało a życie nas nauczyło że efekty końcowe mogą zaskakiwać.

Powiem jeszcze od siebie że sam byłem sceptycznie nastawiony do w/w głośników ale po bezpośrednim porównaniu moich oraz wielu innych głośników klasy średniej z SS i excelami zrozumiałem za co bulimy kupę kasy i uwierz mi że nawet na mojej słabej elektronice pokazały mi inny obraz muzyki.

Skomentuj

Chociażby 27tbfc/g mimo spadku na charakterystyce na skraju pasma bije pod względem parametrów wszsytkie inne także i excele a i gra też super. Nie słyszałem exceli ale parametrami nie przewyższają serii prestige drastycznie, według misiomora różnią się sposobem aplikacji. Czemu harpia tylko 27tbc/g daje w swoich konstrukcjach zapytaj na PW na AS. Przecież mogli by excele w najlepszej konstrukcji swojej dać.

Parametry to odzwierciedlenie rzeczywistości jako coś dobrze wygląda w parametrach na pewno kaszaniasto nie będzie grało, przynajmniej jak o czymś takim nie słyszałem, mowa o realnych parametrach.

Popeline to według misiomora robi troels w swoich projektach bo nie uwzględnia kompensacji BSC. A z tego co wiem słuchałeś projektu troelsa i może być on nie do końca idealnie zaprojektowany, można by pewnie lepiej.

Nie twierdze że excele i scany to złe głośniki tylko że są inne tańsze co im dorównują i nie oznacza to że jak mam średnią półkę bezsensem jest kupowanie droższego rezystora czy kondensatora.

Skomentuj

Parametry to odzwierciedlenie rzeczywistości jako coś dobrze wygląda w parametrach na pewno kaszaniasto nie będzie grało, przynajmniej jak o czymś takim nie słyszałem, mowa o realnych parametrach.
                                    no więc jeśli troles robi złe zwrotnice jak twierdzi misimor to dlaczego moje seasy z tbfc/g na górze grały gorzej od najtańszych exceli???? To jest prosty dowód że jednak parametry nie grają a nikt nie jest w tych czasach na tyle głupi żeby kupować dwa lub trzy razy droższe głośniki nie zyskując poprawy dźwięku.

Skomentuj

toma085, w swojej konstrukcji jaką masz zwrotnicę? misiomora czy zapha?

[ Dodano: 2010-02-06, 11:47 ]
                                      a i jeszcze jedno czy masz pochyloną ściankę z przodu?

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                                        no więc jeśli troles robi złe zwrotnice jak twierdzi misimor to dlaczego moje seasy z tbfc/g na górze grały gorzej od najtańszych exceli???? To jest prosty dowód że jednak parametry nie grają a nikt nie jest w tych czasach na tyle głupi żeby kupować dwa lub trzy razy droższe głośniki nie zyskując poprawy dźwięku.

A cóż to znaczy, że lepiej grały??
                                        Posłuchaj ich przez pół roku w miarę regularnie, wyrównaj poziomy głośności przy testach - uważam, że po jedno/kilku razowym odsłuchu ciężko się rzetelnie wypowiadać. Inna sprawa, to, że jeśli Tobie się bardziej podobają, to nie znaczy, że są lepsze w kategoriach bezwględnych.

Człowiek, któremu sprzedalem mojej Seasy (L18+27tbfc/g) opowiadal mi później, że jego koledzy sprzedają teraz swoje hi-endy na SS i innych cudach po usłyszeniu tego zestawu.
                                        I komu mam teraz wierzyć - jemu czy Tobie??

Bez obrazy, ale takie opiniowanie jest mało miarodajne.

ja osobiście słucham teraz na używanych wzmacniaczu za 100 zł i starych szerokopsamowcach włożonych w odgrode ze sztywnej okładki od zeszytu i mam najwiekszy fun z muzyki jak do tej pory. Przygrywa mi Primal Scream - We're gonna boogie z MP3 i nie czuję absolutnie żadnego niedostu brzmieniowego.

Jak chcemy porównywać sprzęt i udzielać rad na forum, to tylko i wyłącznie standaryzowane pomiary lub próby odsłuchowe w stałych warunkach na dużej (80-120) grupie ludzi, żeby podchodziło to pod warunki dla rozkładu normalnego w populacji.

Cała reszta to tylko nasza własna zabawa:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X