Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

L18rnx/p oraz Seas 27tbfc/g tylko jaka zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niezla dyskuje rozpetalem Niestety nie posiadam az takiej wiedzy zeby dyskutowac z wami, narazie faza poczatkowa. Zrobie tak ze na poczatek kupie czarne jatzeny ,a potem jak juz sie troche oslucham to zmienie kondy na wyzszy model, jesli tak malo osluchany czlowiek jak ja stwierdzi roznice to napewno taka roznica jest. Problem moze byc tylko przy muzyce jaka posiadam ,w wiekszosci to sa mp3 (niestety) chociaz posiadam kilka piosenek w duzo lepszej jakosci. Fakt slucham z komputera( wiem grzech) ale staram sie zeby dzwiek idacy z komputera byl przynajmniej dostateczniej jakosci.

Skomentuj

Wiesz z komputera też można słuchać i to nie grzech ale warunek jakaś dobra dźwiękowa ( nie zintegrowana) tylko coś w stylu Prodigy HD2 i można słuchać APE czy FLAC lub tych mp3 w dobrej jakości z 320.
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Ja radzę się kierować własnym słuchem. Niech każdy sam zadecyduje co dla niego lepiej brzmi. Ja się uchylam ku zdaniu Toma085, bo słuchał i porównywał.
        Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
          Ja radzę się kierować własnym słuchem. Niech każdy sam zadecyduje co dla niego lepiej brzmi. Ja się uchylam ku zdaniu Toma085, bo słuchał i porównywał.
          Pozdrawiam
          Tak jest - kieruję się WŁASNYM słuchem, dlatego sądzę, że te kolumny co KOLEGA słuchał są lepsze....

Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać.

Proponuję wydzielić dyskusję do innego wątku.

Skomentuj

Ja też nie widzę jakieś większego sensu patrzenia się w parametry. Oczywiście od strony technicznej jak i pierwsza decyzja oraz podejście do "tematu" to charakterystyka ogólna końcowego zestawu. Ale i tak odsłuch decyduje o tym czy coś dla mnie jest lepsze czy gorsze. Skąd niby takie różne opinie na tamat głośników, że jeden gra ostrzej drugi bardziej łagodnie, kiedy patrząc się na ich charakterystyki nic takiego wywnioskować się nie da.

Natomiast przypisywanie Troelsowi, że robi złe zwrotnice jest po prostu śmieszne. Co ten człowiek się zestawów na projektował i głośników nasłuchał to większość z Was za przeproszeniem "makaronu w gębie tyle nie miała".
            Co do Baffle Stepu, oczywiście, że go uwzględnia, w jednej konstrukcji bardziej w drugiej mniej, zależnie od potrzeb. Każdy konstruktor ma swoje podejście do końcowego brzmienia.
            Zresztą poruszałem ten temat kiedy naczytałem się właśnie takich opini na AS o 3W Classic.
            Np że niemożliwe jest, aby końcowy zestaw miał SPL na poziomie ~90 dB, bo głośnik średniotonowy według charki i parametrów Seasa ma: 86dB. Ładnie mi odpowiedział z załączonymi charakterystykami wypadkowymi. Głośnik w tym wypadku gra dość wąskim pasmem przez co jest wpierany w dużej mierze przez głośnik wysoko i nisko tonowy dzięki czemu całościowa charakterystyka lekko się podnosi o te 2-3 dB.

Skomentuj

Panowie z tego co wiem, to Seas 27tbfc/g jest najlepszy w tej klasie cenowej, a nawet wygrywa z trochę droższymi.
              Czy L18rnx/p jest najlepszym wyborem do nich?
              Czy na tej 18-stce warto zrobić monitory, oraz jak się ma najnowszy głośnik STX-a AWX 18cm w porównaniu z seasem?
              Czy do 1500zł to najlepszy zestaw?
              Pytam, ponieważ zastanawiam się nad jakimś DIY :-)

Jak się ten zestaw ma w porównaniu z DX25 +AKX 15?
              pzdr

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
                Zamieszczone przez toma085
                Zamieszczone przez kondrax
                Parametry to odzwierciedlenie rzeczywistości jako coś dobrze wygląda w parametrach na pewno kaszaniasto nie będzie grało, przynajmniej jak o czymś takim nie słyszałem, mowa o realnych parametrach.
                no więc jeśli troles robi złe zwrotnice jak twierdzi misimor to dlaczego moje seasy z tbfc/g na górze grały gorzej od najtańszych exceli???? To jest prosty dowód że jednak parametry nie grają a nikt nie jest w tych czasach na tyle głupi żeby kupować dwa lub trzy razy droższe głośniki nie zyskując poprawy dźwięku.

A cóż to znaczy, że lepiej grały??
                Posłuchaj ich przez pół roku w miarę regularnie, wyrównaj poziomy głośności przy testach - uważam, że po jedno/kilku razowym odsłuchu ciężko się rzetelnie wypowiadać. Inna sprawa, to, że jeśli Tobie się bardziej podobają, to nie znaczy, że są lepsze w kategoriach bezwględnych.

Człowiek, któremu sprzedalem mojej Seasy (L18+27tbfc/g) opowiadal mi później, że jego koledzy sprzedają teraz swoje hi-endy na SS i innych cudach po usłyszeniu tego zestawu.
                I komu mam teraz wierzyć - jemu czy Tobie??

Bez obrazy, ale takie opiniowanie jest mało miarodajne.

ja osobiście słucham teraz na używanych wzmacniaczu za 100 zł i starych szerokopsamowcach włożonych w odgrode ze sztywnej okładki od zeszytu i mam najwiekszy fun z muzyki jak do tej pory. Przygrywa mi Primal Scream - We're gonna boogie z MP3 i nie czuję absolutnie żadnego niedostu brzmieniowego.

Jak chcemy porównywać sprzęt i udzielać rad na forum, to tylko i wyłącznie standaryzowane pomiary lub próby odsłuchowe w stałych warunkach na dużej (80-120) grupie ludzi, żeby podchodziło to pod warunki dla rozkładu normalnego w populacji.

Cała reszta to tylko nasza własna zabawa:)
                Podchodząc w ten sposób do dyskusji zaraz ktoś powie że jego plastikowe kino za 600zł co ma 1000W też mu lepiej się podoba od scanów a my mu musimy uwierzyć bo nie było miarodajnego odsłuchu i nie było przy tym 100 osób???

Słuchaj nie jestem gościem który słuchał tylko swoich głośników bo zdążyłem w bardzo niewielkim odstępie czasu przejść przez Tonsile , Vify, Visatony ,swoje Seasy i odsłuchy magnezowych jak i zwykłych Exceli oraz ww SS i wiem jak rozróżnić i wydać opinię która najlepiej by wam oddała obraz tego co ja usłyszałem. Sam kiedyś miałem sceptyczne podejście dopóki moje kolumny nie zaczeły stawać twarzą w twarz z lepszym towarzystwem ukazując za co płacimy za HI-END , ale widocznie nie wszyscy mieli miarodajne porównanie dlatego ciężko przełknąć niektóre prawdy i niektóre mity.

Skomentuj

Wazna jest karta muzyczna i jakis wmiare logiczny kabel idacy z kompa do wzmacniacza.
                  Ogolnie moje zestawienia to karta muzyczna audigy zs 2 gold 350sb, kabel prolink do amplitunera yamaha rsv1400 posiadma jeszcze subwoofer ale o tym wpsomne jak bede pokazywal konstukcje na forum. Wkazdbym badz razie ciekawe czy te seasy beda pasowaly do takiego zestawienia, fakt nie mam odtwarzaca cd ale komputer jak narazie starcza. Teraz mam dylemat jaki kabel glosnikowy uzyc do polaczenia seas-ow z yamaha, czy 1.5 mm starczy ? czy warto inwestowac w jakis kabel za 10zl 1m? Mam pytanie jeszcze co do wylotu, czy wylot o srednicy 4cm starczy na 18cm glosnik ? Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez bmxmen
                    czy wylot o srednicy 4cm starczy na 18cm glosnik
                    ja mam taki u siebie w monitorkach i nic nie furkocze to jest ten z polinka.

Skomentuj

Mi w winiSd przy obudowie 14 zastrojonej na 42hz wyszedl wylot 4cm o dlugosci 12,5cm , a Ty jaki masz ? Teraz posiadam monitorki kef cresta 1, wymienilem kopulki na wstegowe wysokotonowe infinity emit -k i drobne poprawki w zwrotnicy, niestety tylko na sluch. Po przesiadnieciu sie z kefa na seas zdziwie sie czy to bedzie roznica wyczuwalna na sile ? (wiem glupie pytanie) Pozdrwiam.

Skomentuj

teoretycznie rzecz biorac, przy takim strojeniu i glosniku 18cm to trzeba srednicy najmniej 55mm.....

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                          Parametry to odzwierciedlenie rzeczywistości jako coś dobrze wygląda w parametrach na pewno kaszaniasto nie będzie grało, przynajmniej jak o czymś takim nie słyszałem, mowa o realnych parametrach.
                          no więc jeśli troles robi złe zwrotnice jak twierdzi misimor to dlaczego moje seasy z tbfc/g na górze grały gorzej od najtańszych exceli???? To jest prosty dowód że jednak parametry nie grają a nikt nie jest w tych czasach na tyle głupi żeby kupować dwa lub trzy razy droższe głośniki nie zyskując poprawy dźwięku.

A cóż to znaczy, że lepiej grały??
                          Posłuchaj ich przez pół roku w miarę regularnie, wyrównaj poziomy głośności przy testach - uważam, że po jedno/kilku razowym odsłuchu ciężko się rzetelnie wypowiadać. Inna sprawa, to, że jeśli Tobie się bardziej podobają, to nie znaczy, że są lepsze w kategoriach bezwględnych.

Człowiek, któremu sprzedalem mojej Seasy (L18+27tbfc/g) opowiadal mi później, że jego koledzy sprzedają teraz swoje hi-endy na SS i innych cudach po usłyszeniu tego zestawu.
                          I komu mam teraz wierzyć - jemu czy Tobie??

Bez obrazy, ale takie opiniowanie jest mało miarodajne.

ja osobiście słucham teraz na używanych wzmacniaczu za 100 zł i starych szerokopsamowcach włożonych w odgrode ze sztywnej okładki od zeszytu i mam najwiekszy fun z muzyki jak do tej pory. Przygrywa mi Primal Scream - We're gonna boogie z MP3 i nie czuję absolutnie żadnego niedostu brzmieniowego.

Jak chcemy porównywać sprzęt i udzielać rad na forum, to tylko i wyłącznie standaryzowane pomiary lub próby odsłuchowe w stałych warunkach na dużej (80-120) grupie ludzi, żeby podchodziło to pod warunki dla rozkładu normalnego w populacji.

Cała reszta to tylko nasza własna zabawa:)
                          Podchodząc w ten sposób do dyskusji zaraz ktoś powie że jego plastikowe kino za 600zł co ma 1000W też mu lepiej się podoba od scanów a my mu musimy uwierzyć bo nie było miarodajnego odsłuchu i nie było przy tym 100 osób???

Słuchaj nie jestem gościem który słuchał tylko swoich głośników bo zdążyłem w bardzo niewielkim odstępie czasu przejść przez Tonsile , Vify, Visatony ,swoje Seasy i odsłuchy magnezowych jak i zwykłych Exceli oraz ww SS i wiem jak rozróżnić i wydać opinię która najlepiej by wam oddała obraz tego co ja usłyszałem. Sam kiedyś miałem sceptyczne podejście dopóki moje kolumny nie zaczeły stawać twarzą w twarz z lepszym towarzystwem ukazując za co płacimy za HI-END , ale widocznie nie wszyscy mieli miarodajne porównanie dlatego ciężko przełknąć niektóre prawdy i niektóre mity.
                          Dyskusja toczy się ad persona, ale nie miałem zamiaru podważać Twoich porównań. Oczywiście nie odmawiam Ci takich a nie innych wniosków i brawo, że masz już wyrobioną opinię.
                          To w co mogę jedynie powątpiewać, to użyteczność takich wniosków, dla innych osób. I jest to wniosek w kontekście szerszym niż nasza rozmowa.

Co do hi-endu, to wierzymy chyba w innych bogów... ale forum na tym tylko skorzysta:)

Pozdrawiam:)

Skomentuj

Co do hi-endu, to wierzymy chyba w innych bogów...
                            tu się z tobą zgadzam i dlatego kończę na tym moje wypowiedzi w tej sprawie.

Skomentuj

Odpowie mi ktos na kilka pytan dotyczacych projektu zapha na tych seasach? Moge ustawic glosniki w jednej lini z zachowaniem odleglosci ? moze byc w tyle wylot pomiedzy niskotonowych a wysokim na srodku? Pozdrawiam.

Skomentuj

Kolego, szkoda, że wcześniej nie zajrzałem. Pytanie. Kupiłeś już elementy do projektu zapha?
                                Moim zdaniem lepszy jest projekt "koherentny" ten z pochyłą ścianką. Zwrotnica jest również. :mrgreen:

Skomentuj

Kupilem juz wszystko, dzisiaj powinno dojsc;p stad moje powyzsze pytania ;p . Szukalem wlasnei cos innego niz projekt zapha no ale nie znalazlem. Ale mysle ze bede zadowolony :)Pozdrawiam

Skomentuj

zwrotka do seasy od TONY GEE

TU JEST ZWROTKA OD TONY GEE

ROBIL JU NA ZAPROŠENIE PRO MĚ.

Skomentuj

Widac ze zwrotka bedzie duzo drozsza niz w projekcie zapha. Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-02-12, 22:55 ]
                                      Jeszcze mam pytanie, czy seas 27tbfc/g w projekcie zapha jest podlaczony normalnie czy biegunowosc jest odwrocona? Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X