Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odcięcie niskich tonów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odcięcie niskich tonów

Witam. Jaka jest najlepsza metoda zrobienia mini-zwrotnicy odcinającej niskie tony?

Jedyne co znalazłem to włączenie w szereg z głośnikiem kondensatora elektrolitycznego rzędu 220uF. Czy to dobry sposób? Jeśli tak, to jaki kondensator zastosować i czy ma znaczenie na jakie jest napięcie? A jeśli nie, jak to zrobić porządnie? Aha i w przypadku tego elektrolita ma znaczenie polaryzacja?

Dzięki z góry.

opisz coś więcej bo nie bardzo rozumiem.
    Jaki to ma być głośnik?
    Przy jakiej częstotliwości odcięcie?
    I w ogóle po co to?
    Zamieszczone przez Jarosław
    kondensatora elektrolitycznego rzędu 220uF
    :shock:
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kondensator MKT (nie masz określonej polaryzacji). Wujek Google ma w swoich zbiorach parę ciekawych stron na temat zwrotnic m.in. jak obliczyć kondensator.

Skomentuj

Przy takiej pojemnosci MKT bedzie kosztowal majatek. Kup elektrolita bipolarnego specjalnego do zwrotnic na 100V. Od pojemnosci i impedancji kolumn bedzie zalezala czestotliwosc odciecia, czym wieksza pojemnosc i impedancja tym nizsza czestotliwosc odciecia. Dla poprawy wlasciwosci na wyzszych czestotliwosciach mozesz dolaczyc rownolegle do tego elektrolita jakis lepszy kondensator foliowy (MKT, MKP itp) o pojemnosci 1-10 uF.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
          opisz coś więcej bo nie bardzo rozumiem.
          Jaki to ma być głośnik?
          Przy jakiej częstotliwości odcięcie?
          I w ogóle po co to?
          Mam małe głośniki które charczą przy większej ilości basu (od tego mam subwoofer), a do wysokich i średnich tonów w zupełności wystarczają.

Skomentuj

Jarosław, a czym to wszystko napędzasz?
            ampli czy wzmak stereo?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

pewnie standard mlodych - podlaczyl pod wzmacniacz stereo 2 male kolumny pelnopasmowe i 2 pasywne suby na wielkich glosnikach :P

Skomentuj

A nie lepiej potencjometrem skrecic troche basu )))

Skomentuj

Czaruję...
                X