Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szerokopasmówka + Linia Transmisyjna - czy to się sprawdzi?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szerokopasmówka + Linia Transmisyjna - czy to się sprawdzi?

Myślałem ostatnio nad wykonaniem konstrukcji, która nie była by standardową konstrukcją typu 2- lub 3-way w obudowie BR lub zamkniętej. Dodatkowo nie interesuje mnie już zabawa w kopiowanie gotowych projektów

W związku z „propagowaniem” ostatnio na forum obudowy TL postanowiłem pójść właśnie w tym kierunku – po pierwsze jest dużo dobrych opinii na temat brzmienia głośnika w takiej aplikacji a po drugie jakoś „emocjonalnie” podoba mi się pomysł wykonania takiej kolumny (interpretujcie to jak chcecie ). Dodatkowo chciałbym tutaj zastosować jakąś papierową szerokopasmówkę (głównie pod wpływem postów i rozmowy z PogromcąMitów - pozdrawiam ).

Wstępnie pomyślałem o głośnikach Visatona. Na dół planowałem BG 20 i do niego TW 6 NG ale jako supertweeter – odcięcie na poziomie ~9kHz (oczywiście wynikało by toz pomiarów).

Tylko tutaj pojawia się wątpliwość czy szerokopasmówka dobrze się sprawdzi w linii transmisyjnej. Z tego co gdzieś przeczytałem (może nawet w temacie o TL na tym forum) średnie i wyższe tony przetwarzane przez głośnik w pracujący w TL wprowadzają dużo niepożądanych rezonansów i generalnie lepiej pracuje tutaj głośnik odcięty nisko – na poziomie 200Hz. Czy w takim razie lepiej jest dać na dół jakiś większy głośnik basowy pracujący do ~200 Hz a na górę dać szerokopasmówkę pracującą w przedziale ~200Hz w górę? Tą szerokopasmówkę lepiej radzącą sobie od BG 20 w górnym paśmie (BG ciągnie do ~10kHz a później ma straszne rezonanse) co wyeliminowało by konieczność użycia głośnika wysokotonowego.

Rozwiązanie woofer + fulrange ze słabym dołem i dobrą górą wydaje mi się dużo lepsze od rozwiązania fulrange z dobrym dołem i słabą górą + wysokotonówka. Co Wy o tym myślicie?

Oczywiście decyzji na temat głośników jeszcze nie podjąłem i te Visatony wymieniam raczej teoretycznie – dla zobrazowania problemu.

Tutaj jeszcze parametry jeśli się przydadzą:
    TW 6 NG http://www.visaton.de/en/chassis_zub...t/tw6ng_8.html
    BG 20 http://www.visaton.de/en/chassis_zub...nd/bg20_8.html

Od razu zaznaczę, że B200 to za duży koszt – a podejrzewam, że mógłby być przez kogoś zaproponowany

Budżetu ściśle nie określam ale jako, że ten projekt traktuję jako „testowo-szkoleniowy” nie chcę przeznaczać na niego dużych kwot. TW 6 NG + BG 20 to razem jakieś ~ 300 zł na dwie kolumny – powiedzmy, że mogę trochę dołożyć. Pozostałe akcesoria i obudowę liczę osobno.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie

PS: temat jest też na Akustyku – jak ktoś chętny można zajrzeć ---> http://www.akustyk.ayz.pl/forum/viewtopic.php?t=760

[ Dodano: 2010-02-03, 14:30 ]
    PS2: Pokój 20m2 (4x5)

Można , ale wolałbym osobiście zrobić jeszcze jedną modyfikację która z 2 dróg zrobiłaby 3 ;]
    Wg mnie w TL łatwiej jest wrzucić typowo niskotonowca, najlepiej aktywnie napędzanego , do tego szerokopasmowiec + wysokotonowiec, ogólnie łatwiej jest zrobić 3 drogi niż 2 lub 1 ;]
    Pomimo walki ze zwrotnicą...
    Albo niskotonowiec + mały szerokopasmowiec który poradzi sobie z górą.

Skomentuj

Fajnie, ze glebiej zainteresowales sie tematem szerokopasmowcow :) ale do rzeczy...

Powtorze raz jeszcze, bo moze nie wszyscy czytali. Linia transmisyjna stwarza najlepsze warunki pracy dla glosnikow niskotonowych, sredniotonowych-szerokopasmowych oraz wysokotonowych. Nie ma takiej mozliwosci zeby mala obudowa zamknieta dla szerokopasmowca czy sredniotonowca wytlumila prace tylnej strony membrany. Materialu jest zbyt malo i dzwiek odbity od scianek powraca na membrane co ma wplyw na ogolne brzmienie. W LT dzwiek tylnej stron membrany jest stopniowo wygaszany w tunelu przez material tlumiacy. Nie zostaje wygaszony calkowicie ale na tyle duzo aby nie powracal na glosnik. Do tego w LT nie ma sprezyny powietrznej, ktora hamuje ruchy glosnika, co niestety rowniez wplywa na jakosc tonow niskich jak i srednich.

Nie chce mi sie juz rozwijac tematu, bo mozna o tym poczyta na necie. Zachecam do przeczytania testu Nautilusa, gdzie jest sporo opisane na temat LT.

http://audio.com.pl/pdf/testy/zespol...20NAUTILUS.pdf

Skomentuj

Jeżeli ten BG20 faktycznie ma takie parametry jak podaje visaton to może sie całkiem fajnie spisywać. Niski rezonans, spory SPL , Qts też mieszczący sie w zdrowym rozsądku, 4mm skoku , nawet jak to jest p-p to i tak całkiem nieźle bo przy takim SPL nie trzeba wiele odkręcać gały. Nawet dałoby sie go pożenić z jakaś kopułką.

W zsadzie będzie to typowa 2 drozna konstrukcja z ciekawszym zakresem srednich tonów bo na pełne pasmo to on sie niebardzo nadaje

Skomentuj

Moje zdanie znasz. Wyciąć trąbkę dla BG20 i podział w okolicach 5kHz.

Skomentuj

Pogromca mitow, a co szkodzi dać niskotonowca w TL , a szerokopasmowca i wysokotonowca w OB ? :P

Skomentuj

Yoshi_80, no właśnie chciałem do niego (BG 20) dołączyć TW 6 NG http://www.visaton.de/en/chassis_zub...t/tw6ng_8.html i podział zrobić możliwie wysoko.

Zamieszczone przez Yoshi_80
              W zsadzie będzie to typowa 2 drozna konstrukcja z ciekawszym zakresem srednich tonów bo na pełne pasmo to on sie niebardzo nadaje
              Dlatego nie wiem, czy nie lepiej bylo by zrobić to tak jak napisałem wyżej, dołem woofer w TL a powyżej szerokopasmówka z lepsza od BG 20 górą.

Idąc tym tropem trafiłem na takie szerokopasmówki
              FR 10 HM http://www.visaton.de/en/chassis_zub.../fr10hm_8.html
              BG 13 P http://www.visaton.de/en/chassis_zub...d/bg13p_8.html
              FRS 8 http://www.visaton.de/en/chassis_zub...nd/frs8_8.html
              Ten FRS wydaje się być najsensowniejszy tylko SPL ma strasznie marny bo 82dB
              W sumie te głośniczki są dosyć tanie więc chyba można by spróbować.

Tylko tutaj znowu pojawia się pytanie co na dół - oczywiście też coś nie za drogiego :razz: Pewnie coś z polskiej produkcji... A właśnie, co to są za głośniki STX'a z seri SC ale ta stara seria z żółtym metalowym koszem? Słuchał tego ktoś? Kiszka czy zważywszy na niziutką cenę można kupić na próbę? Chodzi mi o te GDN 25 i 30

Nie na temat...
              A propos STX'ów, ostatnio mierzyłem TSy dla GDN 27-150-8-SS. Głośnik, przyznaję, gra marnie ale jeśli chodzi o parametry to nieźle je trzymał (sprawdzałem na dwóch egzemplarzach). Fs było ~5 Hz wyżej od deklarowanego a Qts ~0,05-0,10 wyżej. Tak więc ogólnie przyjęty pogląd o parametrach z kosmosu staje pod znakiem zapytania :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                A propos STX'ów, ostatnio mierzyłem TSy dla GDN 27-150-8-SS. Głośnik, przyznaję, gra marnie ale jeśli chodzi o parametry to nieźle je trzymał (sprawdzałem na dwóch egzemplarzach). Fs było ~5 Hz wyżej od deklarowanego a Qts ~0,05-0,10 wyżej. Tak więc ogólnie przyjęty pogląd o parametrach z kosmosu staje pod znakiem zapytania :razz:
                mulator. Do kina ok, ale na pewno nie do muzyki w połączeniu z szerokopasmówką ;]
                Zamieszczone przez dabyl
                co to są za głośniki STX'a z seri SC ale ta stara seria z żółtym metalowym koszem? Słuchał tego ktoś? Kiszka czy zważywszy na niziutką cenę można kupić na próbę? Chodzi mi o te GDN 25 i 30
                Taka niby tania alternatywa dla głośników tonsila, rewelacją to one nie są ;]
                Ja szukałbym czegoś z lekką , celulozową membraną.

Skąd to uparcie na głośniki visatona ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                  Idąc tym tropem trafiłem na takie szerokopasmówki
                  ....i nic godnego uwagi Jak ma być mały szerokopasmowiec i w miarę tani to pewnie nada sie jakiś 3 calowy tang band + np GDN20/40 Tonsila. Cena mniej więcej taka sama jak pierwowzoru, ale końcowa efektywność zestawu może być niższa.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                    Pogromca mitow, a co szkodzi dać niskotonowca w TL , a szerokopasmowca i wysokotonowca w OB ? :P
                    Absolutnie nic nie szkodzi, powiedzialbym nawet, ze takie rozwiazanie jest swietne :) No w koncu jestem fanatyk OB i TL :]

[ Dodano: 2010-02-03, 19:11 ]
                    Aha i jeszcze bym dodal jedna rzecz. Moim zdaniem warto rozwazyc stosowanie glosnikow estradowych. Cos na wzor jak to robi WLM. Taki dobry 25-30cm na basie w TL z niskim qts to bas naprawde najwyzszych lotow.

Skomentuj

Z niskotonowych tonsila 20/60 moze byc ciekawą opcja do TL'ki.

dabyl, czy 2 drożna na szerokopasmowcu i wysokotonówce czy na basowym i dobrym szerokopasmowcu to już kwestia wyboru koncepcji obie mogą ładnie zagrać.

Za pierwszą opcją jest niewątpliwie prostszy dobór głośników. Dajesze tego BG20 i jakiś wysoki czy ten TW6 czy inny, nawet kopułkowy i masz w sumie ciekawy zestaw.

Druga opcja wymaga dobrania dobrzej szerokopasmówki żeby ci całe pasmo obsłużyła tu jakiś wspomniany 3 calowy tang-band , góa 4 cale, fostex , co do visatona to te małe FRS mnie nie przekonują. Zaletą jest niewątpliwie większa elastyczność w budowie sekcji basowej.

Też sie zastanawiałem nad taką konstrukcją ale dokłądajac do mojego b200 jakiś fajny basik pokroju AL200 (gdyby nie ta jego niepasująca kolorem membrana bo brzmieniowo seria AL na basie jest genialna).

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN
                        GDN20/40 Tonsila
                        to już bym wolał 20 60 ew sporo fajnych tesli jest.

Ostatnio po moich rozmyślaniach nad arn116 w tl doszedłem do wniosku że sensowniej będzie zrobić podłogówki ze środkiem na ww tesli, podpieranej z góry wstęgą, a od dołu jakimś 6,5 calowcem w TL.

Skomentuj

mulator. Do kina ok, ale na pewno nie do muzyki w połączeniu z szerokopasmówką ;]
                          Napisałem przecież że gra marnie, nie chcę go wykorzystywac do tej TL'ki
                          Skąd to uparcie na głośniki visatona ?
                          Nie, nie upieram się, tylko byłem na stronie Greltona i tam je przy okazji znalazłem

Z tego co piszecie wynika, że i jedna i druga opcja mają swoje za i przeciw i ciężko zdecydować co jest lepsze - to mi robi w głowie jeszcze większy mętlik Wydaje mi się, że na razie zostanę przy opcji BG 20 + TW 6 (choć wcześniej lepsza wydawała mi sie ta z wooferem + fulrange) - jak cos z tego wyjdzie sensownego to pewnie spróbuję też tego drugiego rozwiązania, heh.

Mam jeszcze pytanie co do samej obudowy TL. Poczytałem juz trochę o tym ale zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Może to głupie pytanie i odpowiedź jest oczywista ale czy podczas dostrajania obudowy mierzymy przebieg impedancji czy w jakiś sposób robimy pomiary częstotliwości - np w polu bliskim czy coś w tym stylu? Pomiar częstotliwości tych rzędów jest raczej mało realny w warunkach domowych i sensownym wydają się pomiary impedancji ale chciałem się upewnić stąd to pytanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                            Wydaje mi się, że na razie zostanę przy opcji BG 20 + TW 6
                            za 300zł lepsze połączenia można zrobić...

[ Dodano: 2010-02-03, 20:46 ]
                            wolałbym już jak co kupić głośniki na kopię WLMów la scala ;]
                            Idea ta sama.

Skomentuj

za 300zł lepsze połączenia można zrobić...
                              Jakie na przykład?

Idea ta sama.
                              No właśnie idea nie ta sama bo bo ja postawiłem dwa założenia: linia transmisyjna i głośnik szerokopasmowy wspomagany dołem lub górą. Poza tym nie chcę kopiować gotowych konstrukcji - pisałem już o tym.

Raz wchodzicie na ambicję i piszecie, że same klony - zero DIY a jak chcę spróbować coś zrobić samemu (no prawie bo z Waszą pomocą ) to polecacie klona - zdecydujcie się :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                                Jakie na przykład?
                                za 300zł ? Eksperyment ?
                                Prosta sprawa - fajne szerokopasmówki można trafić "telewizorowe", mają wysoki spl zwykle i można trafić na takie o naprawdę bardzo interesującej średnicy. Są też tanie...
                                Do tego tak jak napisałem - jakąś teslę 6,5-8' na dół w tl i cokolwiek na górę, wybór jest spory, a w wypadku wielu szerokopasmowców dodatkowy głośnik na górę nie będzie niezbędny.
                                Spokojnie zmieściłbym się w 200zł.

Skomentuj

A wiesz, że na początku też myślałem o jakimś "telewizorowym papierzaku"? Jest tego trochę na allegro i ceny dochodza do całych 10 zł tak więc wydatek akceptowalny

A z tych średniej wielkości tesli do wsparcia dołu co byś polecił? Wiem, że masz tego trochę na stanie - proponujesz coś ciekawego?

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                                    A z tych średniej wielkości tesli do wsparcia dołu co byś polecił? Wiem, że masz tego trochę na stanie - proponujesz coś ciekawego?
                                    5614 to bardzo ciekawy, ale bardzo niedoceniany glośnik , choć w tl spisują się też fajnie głośniki z wysokim qts np 5688. Z 8 calówek to arn 200 09 8 ciekawy... Tylko że obudowa nabiera sporych rozmiarów
                                    Ogólnie nielakierowane tesle grają fajnie.

[ Dodano: 2010-02-03, 21:53 ]
                                    Zamieszczone przez dabyl
                                    A wiesz, że na początku też myślałem o jakimś "telewizorowym papierzaku"? Jest tego trochę na allegro i ceny dochodza do całych 10 zł tak więc wydatek akceptowalny
                                    Przewertowałem większość dostepnych ;]

Skomentuj

to już bym wolał 20 60
                                      Tak właśnie miałem napisać Bo GDN20/80 to już chyba za drogo wyjdzie.

A ja chyba raczej nie BG20 ma szanse fajnie zagrać w tl no i pewnie lepszą średnice ma od W170S

Zamieszczone przez dabyl
                                      choć wcześniej lepsza wydawała mi sie ta z wooferem + fulrange
                                      IMO takie połączenie zagra bardziej jak "szerokopasmówka", niż szerokopasmowiec + wysokotonówka która w tym przypadku zamaskuje największe niedoskonałości fullrange

Skomentuj

Tak właśnie miałem napisać Bo GDN20/80 to już chyba za drogo wyjdzie.
                                        20 80 2 bo chyba o nim mowa nie za bardzo mi pasuje tu :P
                                        Wolę kosztem fs-u oddając nieco zejścia dostać nieco lekkiej membrany :P

IMO takie połączenie zagra bardziej jak "szerokopasmówka", niż szerokopasmowiec + wysokotonówka która w tym przypadku zamaskuje największe niedoskonałości fullrange
                                        To zależy od szerokopasmówki, są takie które są lepsze i gorsze na górze, ale większość szerokopasmówek które grają naprawdę dobrze dołem to zwykle już nie szerokopasmówki

Skomentuj

Czaruję...
                                        X