Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomóżcie przy budowie suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomóżcie przy budowie suba

Planuje zakupić wzmacniacz 70W + ten głośnik KLIK

Mam problem z obliczeniem wymiarów skrzyni. Wiem że są do tego programy ale coś mi nie idzie;/

Może mi ktoś obliczyć te wymiary? a może ktoś robił subwoofer na tym głośniku?

Drugi problem - lepsza skrzynia zamknięta czy br? jeśli zamknięta to tylna ścianka pod skosem czy prosto? wygłuszać gąbką czy napchać waty?
    Jeśli br to rurka jakiej średnicy? Jaka długa? koło głośnika czy z tyłu?

I proszę nie piszcie mi że google nie boli bo to wiem i szukałem.

Z góry dziękuje za odpowiedź;]

na tym forum jest opisane jak się używa winISD
    ja bym ten głośnik wsadził do obudowy BR ma on qts 0.3 czyli jak najbardziej się nadaje
    średnica otworu to tak z 7 cm żeby nie świszczało a długość sobie w winisd obliczysz pod konkretne strojenie

Skomentuj

kombinowałem już w tym winISD kilka razy, wprowadziłem dane które trzeba było wprowadzić i jakieś błędy były i nic z tego nie wyszło;/ spróbuję znowu

Skomentuj

Balik7, masz tutoriala na stronie głównej.
        Zamiast tego STXa kup znacznie lepszego 22 140 8 scx.
        Jest o nim sporo na forum, więc nawet nie musiałbyś niczego symulować w winisd.

Skomentuj

tyle że ten wzmak jest pod głośnik 4 Ohm

Skomentuj

z 8R głośnikiem też będzie współpracował.

Poza tym jeszcze go nie kupiłeś. a tak przy okazji - co to za wzmacniacz konkretnie ?

Skomentuj

Też zastanawiałem się nad tym głośnikiem i zacząłem symulację.
              Ja chyba zamontuję go w obudowę 32L strojoną na 50Hz. Wydaje mi się to optymalne ale niech może jeszcze ktoś się wypowie.

Obudowa 32L
              Tunel BR 14cm średnica (wg zaleceń Pawła S. średnica tunelu o jeden mniejsza czyli 6,8cm)

Przy tych parametrach wykres w WinISD alpha wychodzi mniej więcej tak:

Tylko tyle, że ja chcę go do samochodu.

Skomentuj

ten http://allegro.pl/item907790470_wzma..._domowego.html

Skomentuj

zybibrave Buda za duża i strojenie za wysokie. Wsadź go w ok. 25-27l i zestrój na ok 35 Hz (gdzieś widziałem ze już takie próby były i gra to bardzo dobrze)
                  Chodzi mi oczywiście o 22-140-8 SCX

Skomentuj

50Hz? ten głośnik ma FS 37Hz więc to by było niepoważne dawać mu 50Hz

Skomentuj

Optymalnie jest 25-30l i strojenie 40hz +- parę hz.

Skomentuj

ten wzmak może być?

Skomentuj

Od biedy, ale poszukałbym czegoś mocniejszego przy 8R.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                            50Hz? ten głośnik ma FS 37Hz więc to by było niepoważne dawać mu 50Hz
                            Tej częstotliwości sobie nie wymyśliłem z kosmosu. Zacząłem czytać tutorial na temat obliczania obudowy i wg niego wychodzi objętość 25l i strojenie 48Hz (wg tabelki QB3 po prawej stronie) i tym się zasugerowałem. Nie podobał mi się trochę wykres i zacząłem kombinować. Zdaję sobie sprawę, że nie do końca należy ufać obliczeniom, ale nie miałem tego głośnika i go nie słyszałem więc to wydawał mi się najlepszy wybór.

Skomentuj

czyli co? nie robić na tym wzmaku i głośniku?

[ Dodano: 2010-02-14, 09:22 ]
                              BTW: co sądzicie o tym głośniku? http://allegro.pl/item907225857.html

Skomentuj

Czaruję...
                              X