Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino koncepcja 5+2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pegelmesser
    Glosnik wysokotonowy mam zamiar dac na dole, czy jest to dobra koncepcja?
    Dużo to raczej nie zmieni, ale może faze skasztanić , ale kto by się tym w tyłach do kina przejmował :P

Skomentuj

lLe w sumie polaryzacja fali dzwiekowej zostanie zachowana (czego nie mozna bedzie powiedziec o centralu, ktory na 99% będzie na leząco). No i zakładamy że kolumna to punktowe źródło dźwieku hehe.

Skomentuj

pegelmesser, najpierw to wsadz je w jakas testowa bude (jedna b-r druga mala zamknieta) i zobacz czy wogole w efektowych porzebujesz basu
        bo jak nie bedzie slychac roznicy to dawaj jak najmniejsze obudowy jakie sie da :P
        Zamieszczone przez takero
        Dużo to raczej nie zmieni, ale może faze skasztanić , ale kto by się tym w tyłach do kina przejmował
        dlatego mi sie marzy male kino omnipolarne :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          pegelmesser, najpierw to wsadz je w jakas testowa bude (jedna b-r druga mala zamknieta) i zobacz czy wogole w efektowych porzebujesz basu
          bo jak nie bedzie slychac roznicy to dawaj jak najmniejsze obudowy jakie sie da :P
          Pewnie bez takich testów się nei obejdzie.
          No i warto zaznaczyc ze suby pewnie beda odciete na około 80Hz.

Skomentuj

No i warto zaznaczyc ze suby pewnie beda odciete na około 80Hz.
            czyli spokojnie można zrezygnować z BR i
            dawaj jak najmniejsze obudowy jakie sie da :P

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
              czyli spokojnie można zrezygnować z BR i
              Ale wtedy trzeba miec glosnik co w closed sobie lepiej radzi niz GDN-14-100-8-SCX
              Z drugiej strony obudowa 5litrow a 8 litrow to gabarytowo niewielka roznica...
              A mniej niz 5 litrow sie nie da chocby ze wzgledu na wymiary frontu.

Skomentuj

Ale wtedy trzeba miec glosnik co w closed sobie lepiej radzi niz GDN-14-100-8-SCX
                owszem, gdyby miał zagrać pełnym pasmem a będzie filtrowany od 80Hz.

Skomentuj

ale musi przynajmniej "pukac" w tej obudowie. a tego to nie wiem (sprawdzalem go w 15 litrach)

Skomentuj

A w closed gra od 100Hz albo i wiecej...

Skomentuj

pegelmesser, po co je filtrować skoro filtrować będą się de facto same ?
                      Jakim ampli to chcesz napędzać ?

Skomentuj

Jakim ampli to chcesz napędzać ?
                        Pewnie coś z Onkyo, może TX-SR607B lub wyższy.

Filtrowac po to zeby niepotrzebnie nie puszcac na nie sygnal ktorego nie przetworza juz tak dobrze. Zreszta to normalne w kinie ze sie filtruje jesli jest sub ktory ma zebrac cały bas.
                        To taka dobra zasada.

Skomentuj

Zreszta to normalne w kinie ze sie filtruje jesli jest sub ktory ma zebrac cały bas.
                          To taka dobra zasada.
                          Można sobie ustawić jak się chce, ja osobiście lubię gdy wszystkie kolumny grają pełnym pasmem, bez jakiegokolwiek ogranicznia od dołu - lepiej się zgrywają. Filtrowanie zaczęło się gdy zaczęły się uKina.
                          Pytałem o ampli bo ciekaw byłem gdzie można sobie ustalić tak konkretnie na te 80hz subsonic.
                          Zwykle po prostu ustawiasz rozmiar kolumn na small i tyle.

Skomentuj

w drozszych masz kilka czestotliwosci do wyboru

a odcinac bas w satelitkach mozna po to zeby wzmacniacz sie nie zagotowal. wlaczylem raz u kolegi na nowym kinie (ampli pionka) sygnal testowy 30Hz. z glosnikow nic nie slychac a wentylator zaczal strasznie szumiec :lol:

Skomentuj

Tak robia amatorzy, normalnie mozna ustawic kazda kolumne na inne odciecie w niektorych ampli.
                              ja osobiście lubię gdy wszystkie kolumny grają pełnym pasmem, bez jakiegokolwiek ogranicznia od dołu - lepiej się zgrywają.
                              Moze zapomnailes puscic tego odfiltrowanego z nich basu na suba?
                              No i wtedy trzeba ciac suba na 50-60Hz...

Skomentuj

Tak robia amatorzy, normalnie mozna ustawic kazda kolumne na inne odciecie w niektorych ampli.
                                Po co ? Bo dla mnie to sprzyja temu by sub się nie zgrał z resztą.

a odcinac bas w satelitkach mozna po to zeby wzmacniacz sie nie zagotowal. wlaczylem raz u kolegi na nowym kinie (ampli pionka) sygnal testowy 30Hz. z glosnikow nic nie slychac a wentylator zaczal strasznie szumiec :lol:
                                nc ;]

Moze zapomnailes puscic tego odfiltrowanego z nich basu na suba?
                                No i wtedy trzeba ciac suba na 50-60Hz...
                                O niczym nie zapomniałem

Skomentuj

Po co ? Bo dla mnie to sprzyja temu by sub się nie zgrał z resztą.
                                  To jest ogolnie sprawa bardzo trudna i zalezy nie tlyko od czestotliwoci odciecia ale takze i fazy, nachylenia charaterystyk i parametrów czasowo-fazowo-impulsowych (nie tylko kolumn, takze filtrow w ampli) oraz wpływu samego pomieszczenia nie wspominajac o właściwościach osobniczych (gust, widzimisie, "bo tak", bo kolega tak ma, bo tak napisali "na internecie") itp.

A wisiec beda chyba bardziej jak ta po prawej niz po lewej.
                                  (dla informacji te mają wymiary 20x20x34)

[ Dodano: 2010-06-17, 11:18 ]
                                  Zastanawiam się czy aby nie zrobić GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-250-8-AWX . Jest do tego jakas sensowana zwrotnica? I czy warto "marnować" tak dobrą wysokotonówke z tym niskosredniotonowcem? Zalezy mi na stosunkowo dobrej jakosci przy niewygorowanych kosztach.
                                  Obudowy nie wiecej jak 8-10 litrów.

Skomentuj

Zdecydowales sie juz na konkretny uklad glosników?

Skomentuj

Zamieszczone przez gregin
                                      Zdecydowales sie juz na konkretny uklad glosników?
                                      Co rozumiesz po pojeciem układ?
                                      Ma byc 5+2 gdzie fronty będa wygladac mniej wiecej tak:

A reszta standardowo. Jeszcze mysle czy central dac na MB zamiast BR zeby wizualnie było estetyczniej.

No i pytanie jakie glosniki zastosowac nadal aktulane.

Skomentuj

mi się wydaje że nie ma sensu pakować awx tym bardziej na tył
                                        nie słyszałem PJ ale do filmów detalicznej kopułki raczej nie potrzebujesz :) a kasy trochę zaoszczędzisz, kwestia tego jak bardzo ci na kinie zależy

Skomentuj

Kino jak wiemy nie tylko stosuje sie do kina wiec... Moze faktycznie zrobie po taniosci z PJ-ką.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X