Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer dwukanałowy bezpośrednio pod wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer dwukanałowy bezpośrednio pod wzmacniacz

Witam, po sukcesie zwiazanym ze zlozeniem nextonów DIY, zachecony wynikami postanowilem stworzyc tym razem cos od podstaw.

1. Problem
    Problem polega na tym, ze wzmacniacz stereo nie posiada wejscia pod subwoofer, a poziom basów w 16m2 pomieszczeniu jest niezadawalający.

2. Zagadnienia techniczne
    Z tego co wiem, to nie mozliwe jest podpiecie pasywnego suba bezposrednio pod wyjscie glosnikowe jednego kanału. Zeby to mialo sens, potrzebny jest aktywny subwoofer + sumator dwóch kanałów.

3. Innowcja
    Stworzenie subwoofera aktywnego, dwukanałowego, ktory bedzie mozna podlaczyc bezposrednio pod wyjscie B wzmaka. Jedna skrzynka, dwa nie za duze glosniki niskotonowe + dwie zwrotki.

4. Watpliwosci
    Czy jest sens takiego rozwiazania? Czy moze istnieje lepsze rozwiazanie problemu?

Pozdrawiam

Jak budujesz sub aktywny to na panelu który wstawiasz do suba powinno być wejście wysokopoziomowe i do niego podłączasz suba z kanału A na wzmacniaczu

Skomentuj

jaki masz wzmak kolego? bo istnieje coś takiego jak podłączenie trimoalne i bardzo fajnie to chodzi tylko trzeba ingerować we wzmacniacz. ale to bardzo proste i całkowicie odwracalne! wymaga też minimum elementów :mrgreen: sam tak kiedyś robiłem i mi wymiatało ale musi być dobry wzmak bo jak będzie miał słabe zasilanie to może nie wyrabiać na wyższych głośnościach. jeśli cię to interesuje to pisz! czekam :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez longer elektro
        jaki masz wzmak kolego? bo istnieje coś takiego jak podłączenie trimoalne i bardzo fajnie to chodzi tylko trzeba ingerować we wzmacniacz. ale to bardzo proste i całkowicie odwracalne! wymaga też minimum elementów :mrgreen: sam tak kiedyś robiłem i mi wymiatało ale musi być dobry wzmak bo jak będzie miał słabe zasilanie to może nie wyrabiać na wyższych głośnościach. jeśli cię to interesuje to pisz! czekam :smile:
        ingerencja w sprzet nie wchodzi w rachubę. onkyo a5vl
        obecnie posiadam jakis tam sub aktywny, ktory podlaczam pod tape out, jednak gra on za glosno w porownaniu do reszty (niestety nie ma regulacji).

Skomentuj

Zamieszczone przez NeuroPL
          obecnie posiadam jakis tam sub aktywny, ktory podlaczam pod tape out, jednak gra on za glosno w porownaniu do reszty (niestety nie ma regulacji).
          nie ma regulacji głośności w panelu suba?!

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
            nie ma regulacji głośności w panelu suba?!

a nie ma we wzmaku pre out????

Skomentuj

albo zwykłego regulowanego wyjścia na suba?
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie ma regulacji w subie, oto zdjecia:

we wzmaku nie ma pre out.

Skomentuj

nie ma regulacji w subie, oto zdjecia:
                  to nie łatwiej domontować zwykły potencjometr za 5zł zamiast się w nowego suba bawić ?

Skomentuj

longer elektro, byłeś szybszy
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nigdzie nie widzę wejścia w subie ale zakładam że jest ono na cinch. a ma kolega na zbyciu potencjometr 2 x 47-100 kilo ? bo jak tak to sprawa jest prosta.. czekam, pomogę :mrgreen:

[ Dodano: 2010-02-07, 12:07 ]
                      Zamieszczone przez lklukasz
                      longer elektro, byłeś szybszy
                      zdaża się pozdrawiam.

Skomentuj

tak, wyjscia sa wyprowadzone jako chinch, z białego connectora na mniejszej (zielonej) płytce.
                        Potencjometr jedyny jaki posiadam obecnie to jest TELPOD 2,2 kA 7-04, ktory chyba nie zadziała.
                        Mógłbym prosić o instrukcję, co gdzie i jak wlutować? :)

Skomentuj

Mógłbym prosić o instrukcję, co gdzie i jak wlutować? :)
                          za czinczem ;]

Skomentuj

co tam? lutujesz?

Skomentuj

co tam? lutujesz?
                              nie mam niestety odpowiedniego potencjometru.
                              Zastanawiam się czy nie pójść o krok dalej i nie zastosować sumatora L+P i filtra wysokich tonów a oprócz potencjometra zastosować parę kondensatorów?
                              Wychodzę z założenia, że jak już coś robić to konkretnie :)

Skomentuj

co tam? lutujesz?
                                nie mam niestety odpowiedniego potencjometru.
                                Zastanawiam się czy nie pójść o krok dalej i nie zastosować sumatora L+P i filtra wysokich tonów a oprócz potencjometra zastosować parę kondensatorów?
                                Wychodzę z założenia, że jak już coś robić to konkretnie :)
                                no pewnie że tak! jestem za!przed potkiem daj dwa razy (l,p) 47 mikro na 16v i potem potek a ze środkowych nóżek potka daj dwa kondy 47 mikro 16v i je połącz i z tego połączenia będiesz miał sume dwóch kanałów :)

Skomentuj

sumator moze byc. ale po co ci kolejny filtr dolnoprzepustowy? przeciez w subie powinien juz taki byc wbudowany

Skomentuj

Nie mam przekonania, na głosniku suba słychać wysokie tony, poza tym na PCB nie widać żadnej cewki.

Skomentuj

poza tym na PCB nie widać żadnej cewki.
                                      Mowa o filtrze aktywnym, a nie pasywnym :roll:

Skomentuj

poza tym na PCB nie widać żadnej cewki.
                                        a od kiedy filtry aktywne maja cewe?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X