Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamontowanie zwrotnicy do fabrycznych kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamontowanie zwrotnicy do fabrycznych kolumn

Witam.
    Posiadam w domu 2 kolumny 3 drożne (tak pisze w instrukcji), 2x 16cm(jeden z kopułką, drugi płaski) i 1x gwizdek. Wiem, że kolumny nie posiadają zwrotnic, i teraz moje pytanie czy da rade wyliczyć zwrotnice nie znając parametrów tych głośników? Dodam, że gwizdki chciałbym wymienić na coś innego, bo jedynie do nich mam tu zastrzeżenia.

Tu macie kartę katalogową kolumn sony ss-s9: http://www.nodevice.com/images/sm/bi..._26/7417_1.jpg

Kolumny 6 ohm, około 120 rms.
    Zamontowany jedynie filtr bez zwrotnicy.

Teraz pytanie, czy wymiana wysokotonówek oraz ich dopasowanie do tego zestawu to prosta sprawa czy bardziej złożona i skomplikowana?

Tak samo zwrotnice, do wysokotonówek będę miał parametry, ale co z tymi 16stkami? Można dobrać cięcia intuicyjnie?

Zamieszczone przez tony_tr
    Wiem, że kolumny nie posiadają zwrotnic
    no to sie mylisz. juz jeden prosty filtr (kondensator) jest zwrotnica :P

czy da rade wyliczyć zwrotnice nie znając parametrów tych głośników?
    primo - zwrotnic sie NIE LICZY!
    secundo - bez pomiarow sie nie obejdzie

Teraz pytanie, czy wymiana wysokotonówek oraz ich dopasowanie do tego zestawu to prosta sprawa czy bardziej złożona i skomplikowana?
    to zalezy dla kogo. dla doswiadczonej osoby to zaden problem. dla ciebie to jednak juz bardziej zlozona sprawa :P

Można dobrać cięcia intuicyjnie?
    pewnie ze mozna. mozesz nawet wyliczac. ale to i tak nie da gwarancji ze to dobrze zagra

przypadkiem ten drugi glosnik to nie jest membrana bierna?

Skomentuj

gdybys zaczął od przeczytania różnych artykułów na forum to wiedział byś co to jest zwrotnica, i jak się ją tworzy.
      zwrotnicy się nie liczy, ale trzeba ją skonstruować pod konkretnie podany model głosników, więc w twoim wypadku mija się to z celem, ponieważ konstruowanie zwrotnicy od podstaw to bardzo pracochłonne i czasochłonne zajęcie, do którego ptzreba dobrej wiedzy umiejętności i sprzętu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        no to sie mylisz. juz jeden prosty filtr (kondensator) jest zwrotnica :P
        Wiem, ale miałem namyśli zrobienie czegoś bardziej złożonego niż tylko jeden kądzik:)

to zalezy dla kogo. dla doswiadczonej osoby to zaden problem. dla ciebie to jednak juz bardziej zlozona sprawa :P
        Mam nadzieję, że ktoś doświadczony mi pomoże:)

przypadkiem ten drugi glosnik to nie jest membrana bierna?
        Nie.

Reasumując warto coś robić czy nie? Po prostu chcę by lepiej to grało... co nie znaczy, że teraz jest kaszana.

Skomentuj

Re: Zamontowanie zwrotnicy do fabrycznych kolumn

Witam.
          teraz moje pytanie czy da rade wyliczyć zwrotnice nie znając parametrów tych głośników?
          Wyliczać zwrotnice z kalkulatorów potrafi ten kolega: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16462

Sprzedaj te kolumny i zrób nowe na sprawdzonych głosnikach, które mają zwrotkę, takie zabawy jakie chcesz urządzać są pozbawione sensu, jeżeli już coś robić to z głową :) i z dbałością o własny portfel

Skomentuj

Kolumny ogólnie są spoko... chciałbym po prostu na nich więcej osiągnąć

Skomentuj

Czym je napędzasz ? Miałeś styczność z jakimiś innym kolumnami kupnymi bądź DIY ?

Skomentuj

No miałem, wzmacniacz na stk, około 100 rms'u na kanał. Chciałem zaczerpnąć rady czy da się coś polepszyć czy nie... to parametry tych dwóch 16stek są aż tak ważne, że bez nich nic nie można zrobić?

Skomentuj

Mam nadzieję, że ktoś doświadczony mi pomoże:)
                  niestety ta pomoc nie ograniczy sie do porad na forum :???:

Reasumując warto coś robić czy nie?
                  jezeli masz kogos doswiadczonego w poblizu i masz kase to warto

Zamieszczone przez adambb
                  Sprzedaj te kolumny i zrób nowe na sprawdzonych głosnikach
                  zdziwilbys sie jak potrafia zagrac basem niektore fabryczne wieze...
                  za ta kase jaka dostanie za te kolumny nic nie zrobi. szczegolnie ze wieza ma pewnie korektory na stale ktore deformuja strasznie dzwiek :???:

to parametry tych dwóch 16stek są aż tak ważne, że bez nich nic nie można zrobić?
                  parametry nic nas nie obchodza. i tak osoba ktora by musiala robic zwrotnice bedzie je mierzyla...

Skomentuj

Jeśli chodzi o equalizer (3 pasmowy low, mid, high) to można go wyłączyć. Bas jaki generują te kolumny jest wg mnie na przyzwoitym poziomie, schodzi dość nisko (o ile można użyć takiego określenia przy 16cm głośnikach)
                    Pawel S., więc jaki plan działania byś zaproponował? Cel, dobranie nowych wysokotonówek oraz zaimplementowanie zwrotnic. ?? Jak zacząć, do kogo się zwrócić...

Skomentuj

popytaj piku16 lub rfck
                      oni cos tam dzialaja a na nadmiar zlecen raczej nie powinni jeszcze narzekac

no i podaj jaki budzet masz na wymiane wysokotonowek?
                      do budzetu musisz doliczyc jeszcze wysylke przynajmniej jednej kolumny do nich na pomiary (w obie strony) + ewentualnie "na piwo" za robote
                      no i oczywiscie koszt nowych zwrotnic

Skomentuj

Czaruję...
                      X