Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy to dobry pomysł na uzupełnienie basu? Proszę o pomoc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy to dobry pomysł na uzupełnienie basu? Proszę o pomoc.

Witam.
    Posiadam wzmacniacz SONY STR-DG510 podłączony do pc kablem coaxialnym. Podpięte mam do niego 2 kolumny ALTON 70W(wymienione niskotonowe na STX 25/100/8sc, średnio tonowe po regeneracji, wysoko tonowe oryginalne). Głównie słucham elektro, hardstyle, oraz polski hip-hop. Mam pokój 8m x 3,5m x 2,4m (dł. x szer. x wys.) i brakuje mi basu..

Mam do wydania max 400pln i myślałem nad podłączeniem szeregowym dwóch subwooferów samochodowych, lecz mój wzmacniacz ma tylko 100w na kanał,a moc takich skrzyń jest zazwyczaj za duża.. Może zrobić 2 skrzynie i wsadzić tam jakieś STX'y? Które dawały by rade>? Może macie jakieś lepsze pomysły>? Zaznaczam ze wolałbym sub. pasywny ze względu na ograniczone fundusze.. :(

Z góry dziekuję za poświęcenie czasu na ten temat i pozdrawiam :thx:

Podpięte mam do niego 2 kolumny ALTON 70W(wymienione niskotonowe na STX 25/100/8sc, średnio tonowe po regeneracji, wysoko tonowe oryginalne).
    To jest problem braku basu + ew ustawienie kolumn w domu + ew może zbyt wielkie wymagania ?

Zamieszczone przez drag91
    Mam do wydania max 400pln
    Za tyle to kupisz tylko suba VK...

myślałem nad podłączeniem szeregowym dwóch subwooferów samochodowych, lecz mój wzmacniacz ma tylko 100w na kanał,a moc takich skrzyń jest zazwyczaj za duża..
    100w na jednym obciążonym kanale, przy wielu kanałach spada, ale nawet mimo to ampli nie nadaje się do napędzania suba...
    Szczególnie takiego na głośnikach samochodowych.

Może zrobić 2 skrzynie i wsadzić tam jakieś STX'y? Które dawały by rade>? Może macie jakieś lepsze pomysły>? Zaznaczam ze wolałbym sub. pasywny ze względu na ograniczone fundusze.. :(
    Sub pasywny odpada - z tego ampli nie napędzisz niczego co sensownie uzupełniłoby dołem altony, aktywny też odpada bo koszta wyszłyby sporo wyższe.

Są dwie drogi:
    -masz całkiem niezłe ampli, sprzedaj altony na allegro i zrób/kup coś innego = lepszego.

-kup używanego hollywoda (ostatnio za 200zł wyrwałem impact-a 480 który w środku aż tak biedny nie jest i ma około 2 x 150w) , do tego prosty preamp do suba i 15 calowy stx 8R, w mostku 300w zadowoli go wystarczająco ;]

Skomentuj

a możesz zrobić rysunek w paincie jak stoją kolumny i meble ? mniej więcej , widok z góry :) . bo brak basu ma wiele przyczyn... np. : złe ustawienie kolumn , brak fazy akustycznej no i jeszcze pewnie litraż obudowy może nie pasować do nowych stx-ów nie mówiąc już o tym że mogą być nie wygrzane.... :mrgreen:

Skomentuj

Za 400 zł sensownym wyborem będzie jedynie DIY .
        Wzmacniacz np. mostek na TDA7294 + STX GDN 22-140 SCX .

Skomentuj

Wave01, jako uzupełnienie do dwóch 10 calowców... ;]
          Chyba żartujesz.

Skomentuj

Altony same z siebie nie mają za wiele basu, czy tam są oryginalne Tonsile czy nie.
            Oliwy do ognia dolewa jeszcze sam amplituner.
            Jak chcesz więcej basu to zacznij od wymiany tych kolumn, a w między czasie możesz również zaopatrzyć się w jakiś zwykły stereofoniczny wzmacniacz - to znacznie lepsze wyjście niżeli amplituner, z którego wykorzystujemy tylko dwa kanały...

Skomentuj

To było by najlepsze rozwiązanie, za 1000 złotych złożysz ciekawy zestaw .
              Altony to stara, i nie najlepsza konstrukcja ..

Skomentuj

Za moje altony dostane pewnie z 200zl max, a do 1000zl to jeszcze dużo brakuje, zrobiłęm ten rysunek

A = Alton(stoją one na podłodze)
                siedze na tej czarnej plamie pomiedzy nimi.

Skomentuj

to masz przerąbane z ustawieniem.... mogę ci jedynie zasugerować zamianę plusa z minusem w jednej kolumnie obojętnie której i wtedy zobacz . czasami faza akustyczna nie idzie w parze z elektryczną i daje efekt zmniejszonego basu. napisz co się zmieniło :mrgreen:

Skomentuj

Teraz zauważylem ze na rysunku brakuje szafki , stoji ona pomiędzy biurkiem a kanapa 1 tak ze mieści mi się butelka wody pomiędzy biurko. :roll: Dodam że alton stoi tak jakby w biurku...

Skomentuj

Teraz zauważylem ze na rysunku brakuje szafki , stoji ona pomiędzy biurkiem a kanapa 1 tak ze mieści mi się butelka wody pomiędzy biurko. :roll: Dodam że alton stoi tak jakby w biurku...
                      to już mniej ważny szczegół :) sprawdzałeś to co napisałem?

Skomentuj

Tak własnie teraz sprawdzałem, i po zmianie +z- w jednej z kolumn, całość gra gorzej. Próbowałem wszystkich kombinacji i najlepiej jest gdy jest +z+ i -z-

Skomentuj

Ja nie chce nic mowic ale z tego co pamietam ALTONY nie graly zbytnio basem, mialy tam jakis KICK ale co do basu to mimo wszystko bylo kiepsko.

W takim pomieszczeniu zagraconym, przydalo by sie zrobic cos ala monitorki, ktore graly by za pewne lepiej niz te altony, nawet na STX do tego suba jakiegos na 8''.

WIem ze finansowo to wiecej wyjdzie, ale nie myslales nad wlasnie monitorami, pozniej bys sobie ewentualnie suba dokupil, czy odkupil jakiegos od forumowiczow za pewne jakis by sie trafil :)))

Ja mialem tez problem kiedys z ustawieniem glosnikow i niestety w twoim przypadku z takimi krowami to masz utrudnione zadanie.

Skomentuj

W takim pomieszczeniu zagraconym, przydalo by sie zrobic cos ala monitorki, ktore graly by za pewne lepiej niz te altony, nawet na STX
                            drag91, jeśli nie musi to być koniecznie DIY w Twoim wykonaniu to mam na zbyciu właśnie monitorki na STX w rozsądniej cenie :wink: Jeśli był byś zainteresowany to pisz na PW - podeślę zdjęcia - wykonanie w okolicy ciemnego (ale nie aż tak bardzo) brązu

Skomentuj

Nie przesadzaj raffal81 z tym brakiem basu w ogólności w Altonach, ok?
                              Jeśli te kolumny są ustawione frontami do siebie (głośniki "patrzą" na siebie), to raczej to jest przyczyną.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar
                                Jeśli te kolumny są ustawione frontami do siebie (głośniki "patrzą" na siebie), to raczej to jest przyczyną.
                                Sądzę że autor nie, przesadza . Altony nie dość że mają mało basu, to jeszcze jest wysoki, pukający .

Najlepszym rozwiązaniem był by zakup nowych kolumn - lub jeżeli nie masz na to ochoty rozstawienie ich . Spróbuj po rozstawiać po rogach, w ten sposób można uzyskać do + 12 dB w zakresie niskich tonów .

Skomentuj

Nikt nie przesadza - to fakt, jak zresztą w przypadku większości ówczesnych, polskich sprzętów...

Skomentuj

A co wy na to jakbym kupił Altusy 140, bo znajomy ma i byc moze uda mi się je kupić za jakies 300pln? Lepiej by się sprawowały?

Skomentuj

A co wy na to jakbym kupił Altusy 140, bo znajomy ma i byc moze uda mi się je kupić za jakies 300pln? Lepiej by się sprawowały?
                                      skoro to znajomy to możesz je od niego "wypożyczyć" na jeden dzień odsłuchu i wtedy sam się przekonasz. prawda? :mrgreen:

Skomentuj

wlasnie niebardzo bo to przez kolege zalatwiam ale odsluch moglbym zrobic u tego goscia co je ma w domu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X