Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy to dobry pomysł na uzupełnienie basu? Proszę o pomoc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moje zdanie jest takie ze nie oplaca sie pakowac w kupowanie tych wszystkich altusow, altonow itp mozesz sie rozczarowac.

Chcesz wydawac 300zl na altusy itp przeznacz to lepiej na stworzenie czegos, jest sporo projektow na forum ktore sa znacznie lepszym rozwiazaniem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Wave01
      Zamieszczone przez mbar
      Nie przesadzaj raffal81 z tym brakiem basu w ogólności w Altonach, ok?
      Jeśli te kolumny są ustawione frontami do siebie (głośniki "patrzą" na siebie), to raczej to jest przyczyną.
      Sądzę że autor nie, przesadza . Altony nie dość że mają mało basu, to jeszcze jest wysoki, pukający .
      Nie no nie mogę się z tym zgodzić. Mam Altony 110 i ani nie mają mało basu, ani nie jest on wysoki i pukający. Powtarzacie bzdury z audiostereo :)
      Oczywiście nie twierdzę, że Altony to cudowne kolumny, ale nie potępiajcie ich w czambuł, bo na to nie zasługują. Jakbyście sami je złożyli, to byłoby tylko och i ach jakie wspaniałe!

Skomentuj

A czytając ten temat udało Ci się natknąć na informację, że w tych Altonach nie siedzą Tonsile, do których buda była pierwotnie projektowana, a STX-y?
        Akurat miałem 25-100-8-SC u siebie i muszę stwierdzić, że głośnik wyrzuca z siebie tak mało basu, iż idzie się tylko zapłakać.

drag1, próbowałeś zatkać otwory stratne (tudzież bassreflexy)?? Spróbuj, w zamkniętej powinien pójść lepiej.

Skomentuj

Ja na Twoim miejscu tez sprzedałbym kolumny lub je przerobił na lepsze. Przeróbka miałaby na celu wymiane głośników basowych na jakieś lepsze, oraz zmiana pudełka na przystępniejsze rozmiarami itd. Zamówienie gotowych płyt na kolumny to cena do max 350zl z poskładaniem. Stare pudła możesz wystawić na allegro i moze ktoś kupi. Jako nowe basy uzyłbym STXa 22. Teraz niech wypowiedzą się Ci ktorzy go maja, jak gra w stosuunku do basów kolumn Tonsila. A jeżeli ampa byś miał lepszego to możesz włozyc STXa 27 ale on ma moc 300W wiec nie wiem czym to wystrerujesz. Dochodzi do tego zmiana zwrotnicy jeszcze.
          Pierwsza propozycja do zbudowania czegoś samemu jest chyba lepsza. Monitorki na STX 14scx i pj(chyba) a suba jednego na samochodowcu http://www.stx.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html i do tego jak najtaniej mostek TDA i kazdego tadzika do osobnej cewki. Buda myśle ze okolo 45L 35Hz. Z samej mocy tego głośnika wyciągniesz sporo SPL wiec wydaje mi się ze stare altonoSTXy odpadną na starcie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez krasz1
            A czytając ten temat udało Ci się natknąć na informację, że w tych Altonach nie siedzą Tonsile, do których buda była pierwotnie projektowana, a STX-y?
            Akurat miałem 25-100-8-SC u siebie i muszę stwierdzić, że głośnik wyrzuca z siebie tak mało basu, iż idzie się tylko zapłakać.
            Tak, oczywiście widziałem i zgadzam się, że problem dotyczy tego egzemplarza. Ale to posłużyło od razu do wypowiedzi "(wszystkie) Altony są be, bo mają mało basu", co w ogólności jest nieprawdą.

Skomentuj

mbar: Altony jak je postawisz obok dobrych kolumn 2-way, nawet na 13cm midwooferach przestają być jakkolwiek basiaste. Polskie kolumny górują jedynie SPLem.
              Inna sprawa, że za 300 zł ciężko zrobić coś dobrego, bo o kolumnach PJce nie da się powiedzieć, żeby grały...
              Autor tematu nie ma łatwego zadania: albo ładuje się w półśrodki jakimi są Altusy, monitorki na STXach, zostaje przy swoich Altonach (z których nie jest zadowolony) albo dodaje budżetu do powiedzmy 700-800 zł i tworzy kolumny które go zadowolą.
              Zawsze też można spróbować zdobyć skądś oryginalne Tonsile do Altonów i przez pewien czas cieszyć się dźwiękiem dopóki nie usłyszy się czegoś lepszego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                mbar: Altony jak je postawisz obok dobrych kolumn 2-way, nawet na 13cm midwooferach przestają być jakkolwiek basiaste. Polskie kolumny górują jedynie SPLem.
                Ten temat można ciągnąć dalej: stawiając te dobre 2way'e 13 cm obok jeszcze lepszych 3w z 20cm wooferami, te 13 przestaną być basiaste... Tylko kasa, misiu, kasa nie ta.
                Przypominam, że nie twierdzę, iż Altony to cuda, tylko wkvrwia mnie uogólnianie "jest be, bo jest be i już, wszyscy o tym wiedzą przecież".

Skomentuj

Ale 13cm to nie 25 cm czy 30 cm jak w Altonach - to ma po prostu naświetlić problem - że duży głośnik niezawsze może więcej . A dobre 13cm to chociażby Tonsile GDN 13/50/9, które można czasem można dostać nawet za 50 zł :P

Skomentuj

Lepiej bym tego nie ujął :wink:

Skomentuj

Czyli mam rozumieć, żeby sprzedać altony, niekupować altusów140 i zrobic kolumny diy i to będzie najlepsze rozwiązanie? Wolałbym kupić coś gotowego , np. Jamo S718 ale to bym musial zbierac kase jeszcze jakis czas i byłbym bez muzyki z 3miesiace... ;/

Skomentuj

Myślisz, że na forum DIY uzyskasz inną odpowiedź? :shock:

Skomentuj

Chciałeś kupować Altus 140 ? Czyż te kolumny są jeszcze gorsze od tych, które teraz posiadasz .
                          Pomyśl nad Polaris 200, bardzo dobre kolumny podłogowe .

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
                            Moje zdanie jest takie ze nie oplaca sie pakowac w kupowanie tych wszystkich altusow, altonow itp mozesz sie rozczarowac.

Chcesz wydawac 300zl na altusy itp przeznacz to lepiej na stworzenie czegos, jest sporo projektow na forum ktore sa znacznie lepszym rozwiazaniem :)
                            Monitorki na 15 stxach ?
                            W tej cenie - 300zł , jeśli za tyle uda się kupić te altusy nie można kupić, a zrobić przede wszystkim niczego grającego równie głośno i jako takim dołem, a altusy 300 dół mają fajny.
                            Wyjątkiem może być arz w hornie ;]

Skomentuj

A w podobnej cenie można spoko dostać New Mildtony, choć pewnie bez drobnej renowacji się nie obejdzie.

Skomentuj

Takero, hmmm nie wiem ja wychodze z takiego zalozenia, ze jak robic cos to dobrze, 300zl ? no ok zawsze to 300zl plus minus nie czarujmy sie mozna sobie dozbierac bo to nie sa jakies nie wiadomo jakie duze kwoty.

Do tego dochodzi zagracony pokoj, monitory zaawsze maja ten plus ze znajdzie sie na nie wiecej miejsca w takim pokoju niz jakies kolumny wlasnie pokroju altusow czy podobnych :)

To taka moja sugestia tylko :)

Ja mam gdzies w piwnicy altusy czy altony, dlatego sa w piwnicy ze nie robilo na mnie wrazenia sluchanie tych pudelek )) Dobra kopulka i tani STX na dol, zagra za pewne lepiej :))))

A mowiac o basie pisalem ze to pojecie wzgledne :)) bo niektorzy lubia przesadzac

Skomentuj

Czaruję...
                                X