Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DUŻY sub z DUŻYM głośnikiem i DUŻYM wykopem (jaki głośnik)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DUŻY sub z DUŻYM głośnikiem i DUŻYM wykopem (jaki głośnik)

Od nawna noszę się z zamiarem zrobienia dużego Suba, tak żeby babcia piętro niżej miała problem ze swoją porcelaną. Na początku w rachubę wchodził tylko jeden głosnik, który ujrzałem w sklepie. Był to Alphard SW 1203. POszukałem na forum i znalazłem niezbyt przychylne opinie na jego temat. POdobnie miała się sprawa z serią LW i EW. Czyżby pozostawał tylko CW 1202 ze stajni Alpharda?? A może lepiej zainwestować w głośnik innej firmy? NIe mam zamiaru korzystać z gotowych konstrukcji, chce zrobić coś swojego, ale mam właśnie problem z głosnikiem.

Konfiguracja ma być mniej więcej taka:
    pokój - jakieś 20 m2
    wzmak - 100 W sinus (ok 240 zł, wejście prawy lewy kanał, wbudowany sumator, regulawana szerokość filtru dolnoprzepustowego)
    Do tego wszystkiego kolumny Tonsila ZGC 30 8ohm (20 cm tonsil zastąpiony EW 80)

Mam zamiar przeznaczyć na głosnik coś w granicach 200 zł.

Z góry dzięki za pomoc

porzycz ubijarke to gleby od roboli z ulicy, i postaw na podlodze, ...... masakryczie szybki bit...

Skomentuj

Za 200 zł to se możesz kolce kupić pod suba...A te 100W to poświęć na żarówke energooszczędną.Jak chcesz pohulać to szykuj min.1000zł i ze 300W RMS!A Alfredy to ty w spokoju zostaw,i tak są już w stresie po naszym forum.
      PZDR

Skomentuj

A Alfredy to ty w spokoju zostaw,i tak są już w stresie po naszym forum.
        PZDR
        hehehehe

Skomentuj

Beyma 18G400, napewno cię zadowoli, hehe

Skomentuj

Uuu, widze ze bardzo kochasz babcie!!:) Jak chcesz sobie naprawde posluchac muzyki to ja ci proponuje odluz sobie te 200 zl, + 240 na wzmak, sprzedaj te zgc i kup sobie jakies kolumny, np Audio Mega brx 250 albo stx a 125!! Wtedy babcia cie napewno uslyszy nawet bez suba!! O ile masz to czym zasilic to bedziesz mial dobry kickbass i rozdudnisz chate!!

Jesli naprawde uparles sie na suba to chociaz jakiegos STX gdn 30/200/8 albo
            25/150(!) -
            O ile te 100W RMS masz na sam wzmak do suba!!

A jak zalezy ci tylko na zniszczeniu porcelany to rzeczywiscie wez sobie ubijarke od roboli, zadziala :))))!!!!

Pozdrawiam!!!!!

Skomentuj

A na poważnie mając zł na głośnik kup ARN312 tesli.Piękny głośniczek o nienagannych parametrach!.za 250 złożysz wzmacniacz na TDA7294 i już masz suba z filtrem.ZG zostaw i nic nie sprzedawaj.

P.S to forum zeszło na psy.Zachowujecie się gorzej niż tragicznie.Jakbyście mieli tyle kasy że wam z portfela wychodzą.Olewacie ludzi "gorszych" od siebie?.To jest właśnie jednym powodem dlaczego przestałem tutaj pisać.Na starym forum miałem zapisane 800 postów a teraz??....wchodzę tylko zobaczyć co silę dzieje i czasem na coś odpowiem :/.

Skomentuj

Popieram w 100%. Każdy kupuje to na co go stać.
                Niektóży poza tym co posiadają nie widzą nic! Wszystko inne jest be: alferd jest be, stx jest be, beyma jest be, tonsil jest be. Wszyscy wiedzą o kogo mi chodzi.

Skomentuj

Czołem.
                  ALTON
                  mysle ze forum powstało po to by pomagac w dalszym pogłebianiu zainteresowania/pasji .

Moja praca wymusza na mnie kontakt z ogromna liczba ludzi a to uczy cierpliwosci/pokory do pogladów odmiennych i czesto sprzecznych z ogólnie przyjntymi.
                  Czasami sa to ludzie smieszni czasami przemili ale i sa agresywni( bo trzeba za wczasu naskoczyć ).Są tez tacy co w progu daja do zrozumienia ze sa WIELCY badz posiadają majatki/kase/interesy w ich rozumieniu przewyższajace zyski/dochody rozmówcy i "ządają" z tego powodu "szacunku ( bo to w ich mniemaniu świadczy o ich poziomie IQ , zaradności, znajomosci zycia itp ).
                  Jestem pewien ze są WIĘKSZOŚCIĄ ludzie z natury mili, którzy chca się po prostu pochwalic czymś co jest dla nich czymś wielkim bo osiagneli to kosztem wyżeczeń, poswięcenia i czasu . A to cenie/cenicie.
                  Jesli ktoś "napisał swoje piersze zdanie w pierwszym zeszycie od polskiego" - wykonał swoje piersze monitorki to jest człowiekiem wielkim w swoim dokonaniu i chce się pochwalic "mamie".
                  Jesli ktoś nie miał kasy ( jest nas wiekszosć nie tylko na forach - takie zycie ) i z braku kasy nie kupował głosników a czytał , bawił sie kompem.Czas mijał i gosc dochodził do wniosku , ze nie kupi alpharda/stx i ze skoro juz tyle składa kase na zestaw to poczyta jeszcze i byc moze dojdzie do nastepnych wniosków.
                  Bywało tez tak, ze ludzi łajano na forum za to ze nie składają własnych a kopiują cudze juz dopracowane ( bo wielokrotnie powielany).
                  GOŚCIU składa dalej i dochodzi do wniosku ze w wysokotonowych wystarczy dodać "tylko 75zł" a przeskok jest taki ze w midbasach trza by 200zł i staje przed dylematem co dalej ( wiedze po roku ma, opinie zna, cudze bedy juz oczytał, odsłuchał juz sprzęt w sklepach całego miasta i sni o swoim DIY .
                  SKRAJNIE odkładał kase ( 20 ZŁ /miech ) i nastały 2gie swieta więc mama złozyła się z babcią i zadała pytanie "chcesz to za 70zł czy wolisz 50 zł na głosniki , bo wiecej nie dam !!!!!)
                  GOŚCIU JEST DUMNY Z SIEBIE ZE SKŁADAŁ KASE . ŻE UDAŁO MU SIE WYTRWAC I JEJ NIE ROZPIE..... . MA SWOJE 13TOMSILA + peerless ;-P.
                  Pokazuje swoje osiągnięcia tam gdzie wiedza co to jest bo dla jego kolegów czy stx czy audax to to samo - byle by z kolumny dmuchało po nogach .

Zaraz się odezwa ze ci co składają na stx`ach to gorsi ----NIE .
                  INNY GOSC składa swoje pierwsze i juz przy nich przez 2/3 roku grzebie poprawiajac to co juz było poprawione 5razy .
                  Ja nawet rozbierałem stare telewizory by z foliowych kondów uzbierac 2x 7uf .
                  Zdobywa wiedze teoret i praktyczną . Eksperymentuje , popełnia " nieprzemyslane błedy " - co by było gdyby tak dac inny kabel moze zwykły od starej suszarki bo ma większą średnice itp.

Panowie troszke samokrytyki bo nie wiem jak mnie i jak was widą inni z forum .
                  Ja moze jestem oceniany jako stary mondrala i filozof bo nie raz "wyprostowałem" i nie raz "sprzeczałem " się o sprawy techniczne .
                  kasy jest zawsze mało . Nie wszyscy ida ta samą drogą po wiedze i własny zestaw . Rózne sa potrzeby i upodobania . Są tacy co wypowiedzą sie raz/miesiac a sa tacy co mają potrzebe byc i zyc na forum (gośc chce napisac choć jedno zdanie, nie wniesie nic ale jest i czuje się potrzebny. I ok. Jest inny niz ja czy ty .
                  Co z tego ze JESTEM JAKI JESTEM .
                  On ma czerwone czoło :-D a ja łyse;-)
                  Troszku pokory dla siebie i innych .
                  TYCZY SIĘ WSZYSTKICH. TYM BARDZIEJ DO TYCH CO JUZ NA FORUM KILKA LAT SIEDZA I PRZECZYTALI JUZ NIE JEDEN POST NA TYM I NA POPRZEDNICH FORACH.

Mysle ze LUKASZ, Dexter, rk, Yoshi_80 nie raz siwieli czytając ODMIENNOSCI innych

Skomentuj

Chyba jestem tępy bo nie za bardzo kumam o co w Twoim poście chodzi.
                    Ale skoro dyskusja zeszła na boczny tor to i ja ośmiele się napisać kilka słów.
                    Jesli ktos pisze ze chce duzo mocy (juz pomijam fakt ze zabiera sie z motyką na słońce bo 3 razy słowo "DUZE" jakie uzył w tytule odnaczają także DUZA kase, o której zdaje się zapomniał) tylko po to aby wywołac zawał serca u babci pietro niżej jest trochę pozbawionym rozumu człowiekiem.
                    Gdybys w pierwszym zdaniu drogi kolego napisał ze chcesz miec taki sprzet bo lubisz niski bas który rozrywa Ci wątrobę to bym jeszcze przemilczał. Ale ty wolałes od razu sie "przedstawić".
                    Sam takze mieszkam w bloku i lubię duzo niskiego basu który jednak dawkuję z umiarem bo nademną i podemną mieszkają ludzie którzy niekoniecznie muszą dzielić moje pasje.
                    Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez adam
                      Niektóży poza tym co posiadają nie widzą nic! Wszystko inne jest be: alferd jest be, stx jest be, beyma jest be, tonsil jest be. Wszyscy wiedzą o kogo mi chodzi.
                      Może sie wysłowisz do końca?
                      PZDR

Skomentuj

srednio 1 na 100 osob ktore chca DUUZEGO basu mocy itp chce tego na prawde i buduje taki porzadny zestaw - reszta to sezonowcy i szpanerzy

Skomentuj

Adam, ja mam Alfreda i dlatego mówie ze jest ble. Wiem ze ten post nie dotyczy mnie ale przynajmniej ja nigdy nie mówiłem zle o rzeczach których nie widziałem i nie słyszałem.

Skomentuj

Qrna!To jest obłęd normalnie!Jak wy chcecie osiągnąć dobrą efektywność w niskich rejestrach na głośniku za 200zł??Mówie cały czas o subie,subie który jest nim nie tylko z nazwy czyli zakres od 40-50Hz w dół.Co,może CW tu zachula?Nic tu nie zachula poniżej 600-1000zł!Owszem każdy niemal zejdzie do tych powiedzmy 30Hz tylko z jaką efektywnością?No i jaki trzeba piec aby zdołał sie przez ściany przebić.Im niższe pasmo tym wieksze zapotrzebowanie na moc,to nie każdy głośnik jest w stanie znieść,albo sie spali albo membrane wypluje.Dlatego w tym układzie aby było DUŻO i GŁOŚNO należy szukać głośnika o efektywności powyżej 90dB i dodatkowo zaaplikować go w odpowiednią obudowę aby wspomóc go w efektywnym przetwarzaniu niskiego pasma.A jeśli chodzi TYLKO o głośność to już inna para kaloszy.Tu świetnie zagra niezbyt droga Beyma z kapitalnym kick basem który przy niższej mocy napewno dalej sie poniesie.I porcelana zabrzęczy na pewno.Ale to już nie będzie prawdziwy sub!Mylne pojęcia.A suby na Alfredach to są dobre do kina a nie do nagłosnień dla sąsiadów.
                            PZDR

Skomentuj

bez kitu ja wogule nie wiem o co chodzi...niektore posty powinny byc usowane albo przeniesione na off topis...

PS w sumie to moj tez z tego tematu...

Skomentuj

Tak szczeże mówišc umberto, masz rację; tylko że jest taki mały detal że grubo ponad większoœć użytkowników forum (w tym mnie) nie stać na taki głoœnik z przedziału 600-1000 zł tak więc trzeba znaleŸć coœ tańszego a zarazem jeszcze nieco "subliwego" pozatym masz rację w kwestii tej ludzkiej bezmyœlnoœci szerzšcej się na forum coraz bardziej...
                                Pozdro !

Skomentuj

DObra. Trochę się zagalopowałem. Może zacznijmy od kwestii mocy wzmacniacza. Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu.

POsiadam wzmacniacz Diory 2*30W 8Ohm sinusa(podkreślam to słowo). Na tym wzmacniaczu jest prosty miernik mocy wyjściowej w postaci 5-ciu diód. Zapiąłem pod niego te ZGC z 20 cm głosnikiem niskotonowym na EW80. Jest jeszcze dosyć spory zapas mocy.

Zapiąłem Altony 80 z EW 100 (25 cm średnicy) i nadal jest jeszcze zapas mocy (5 dioda lekko mruga w najgłośniejszych momentach, a głosniki wypruwają już flaki)

Teraz ten wzmacniacz, który chcę kupić sprawdziłem sobie dzisiaj. Ma 100 watowe trafo i jest zbudowany na TDA 7294, czyli grubo licząc ok 50W sinusa . Jeżeli 30W rozrywa 25 cm to 50 W sinusa napewno starczy na 30 cm głosnik SW1203, który ma na dodatek dosyc duzy magnes. MOże reszta na forum mówi o mocy muzycznej, która jest na (w moim odzczuciu) ok. 2 razy większa??

Jak się mylę, to proszę sprostować

P.S. 2*500 W sinusa starczy, żeby nagłośnić w całości małą dyskotekę (to po co tyle mocy na jeden głośnik?)

Skomentuj

Jak ty mierzysz to tak 25cm styka 30W a dla 30cm 50W to rzycze ci powodzenia z DIY. Czlowieku seria SW jest cholernie malo efektywna jak mu zapodasz 150W sin to moze cos uslyszysz w miare normalnego ale jak ty mu chcesz dac 50W to dokup sobie drugiego SW i se sluchawki zrob. A to ze ma na dodatek duzy magnes to juz nie wiem w ogole o co ci z tym chodzi moze myslisz ze jak ma duzy magnes to mniej mocy mu potrzeba <lol> ten glosnik ma moze z 85dB efektywnosci. Alphardy potrzebuja naprawde mocnych wzmakow ale jak ty masz 50Wsin to moze se kup Beyme 8BR40 moze jakos zagra z tak "monstrualnym" wzmakiem.
                                    Pozdro

Skomentuj

Moja praca wymusza na mnie kontakt z ogromna liczba ludzi a to uczy cierpliwosci/pokory do pogladów odmiennych i czesto sprzecznych z ogólnie przyjntymi.
                                      Czasami sa to ludzie smieszni czasami przemili ale i sa agresywni( bo trzeba za wczasu naskoczyć ).Są tez tacy co w progu daja do zrozumienia ze sa WIELCY badz posiadają majatki/kase/interesy w ich rozumieniu przewyższajace zyski/dochody rozmówcy i "ządają" z tego powodu "szacunku
                                      psychologiem jesteś?

Skomentuj

Spoko. A gdyby 2 TDA w mostku. Wtedy (tak mówił kumpel) moc teoretycznie powinna wzrosnąć czterokrotnie. W praktyce by to wyglądało tak, że trafo 350-400W i jakieś 200W mocy na wyjściu?

Albo z innej beczki. Róznice miedzy mocami :sinus, RMS, muzyczna, P.M.P.O

Sinus - moc, jaką mogę zmierzyć na wyjściu za pomocą miernika, watomierza
                                        RMS - tego nie wiem
                                        muzyczna - subiektywne odczucie głośności (jak dla mnie zazwyczaj 2*moc sinusoidalna)
                                        P.M.P.O - moc którą piszą na tanich głośnikach, moc chwilowa szczytowa (czyli głośnik 20 cm a an nim napis 300W z napisem u dołu P.M.P.O). Jak się mylę proszę spostować.

Pozdro.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X