Muszę Was troszke rozczarować,do spokojnego użytkowania starcza i 50W.Ja przez dłuższy czas napędzałem swojego suba podobną mocą i nie było tak źle,graty brzęczały.To wszystko zależy od słuchacza,ja tak stroje suba aby tylko towarzyszył reszcie,broń boże żeby sie wychylał nad podłogówki.I niziutko tne i nie używam regulacji barwy ani żadnych korektorów.Myślę że to też ma duży wpływ na zapotrzebowanie mocy.Bo jak podłogówki podbijemy na niskich to szybko się okaże że sub musi dużo głośniej grać aby dawał jakiś efekt.Spotkałem się już z opiniami że do suba to trzeba dużej mocy ale nie do końca się z tym moge zgodzić.A szczególnie w muzie w domowym zaciszu.Co do tda w mostku to licz na jakies 160-180W RMS przy sztywnym zasilaczu.
PZDR
Umberto, popieram.
Djsmol, Jaki dokładnie masz ten wzmacniacz z ledami?
Jesli jest to ten co myslę (duza wieza z szufladą - symbolu nie pamietam) to trafo masz tam 120W (2x24V)
Tak się składa ze jeden kanał w takim wzmacnaiczu oddaje chyba więcej niż 30W a juz na pewno na obcązeniu 4 ohm. Może sie okazać ze wzmacniacz który chcesz kupic bedzie grał ciszej niż to co masz w tej chwili (trafo tylko 100W i scalak który ma ciut mniejsza moc niż konstrukcja dyskretna)
Nie rozmumiem jednego skoro w tej chwili dysponujesz mocą któa cie zadowala to po co więcej?
Powiem inaczej. Nawet na Alphardzie 25 cm (lw100c41) trafie 120 W i TDA7294 mozna zrobić niezłe zamieszaniew pokoju 20 m2. No ale skoro zalezy Ci na tym zeby babcia pietro niżej wykorkowała to rzeczywiście potrzbujesz DUZO mocy, DUZEGo głosnika i DUZO kasy.
Tak, to jest ten wzmacniacz. Ale może zamiast zachwycać się tym wzmacniaczem powróćmy do postawionego w poscie pytania, oraz o różnicę pomiędzy poszczególnymi mocami (RMS, muzyczna itd).
Z drugiej strony podziękowania dla wszystkich, którzy chcą pomóc mi pomóc. :)
Skomentuj