Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tawo 602 - wymiana zawartosci

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tawo 602 - wymiana zawartosci

Witam szanownych Forumowiczów. Mam kolumny tawo 602 napedzane NAD-em 370 + EMU 0404 USB + pc. Słucham spokojnej muzyki jazzowej lub lekkiego rocka z plików flac. Interesuje mnie selektywne brzmienie do słuchania w pomieszczeniu ok20m. Obecnie zestaw gra całkiem fajnie po wymianie tweeterów i zwrotnic (po sugestiach producenta:). Zastanawiałen się jakie są możliwości aby wymieniając zawartość (głośniki, zwrotnice, przegrody, wytłumienie) poprawić brzmienie zestawu. Byłbym wdzięczny za wskazówki/pomysły jakie głośniki użyc, jakie zwrotnice aby wykorzystać posiadana skrzynki. Plan jest taki aby była możliwość powortu w razie niepowodzenia. Nie określam limitu finansowego aby nie ograniczać pomysłów. Jestem w stanie rozważyć rozwiązanie które byłoby porównywalne z zakkupem nowych kolumn.

Z góry dziekuje za fachową pomoc !

skoro chcesz wymieniac i glosniki i zwrotnice to jaki jest sens zostawiania starych skrzynek?
    lepiej od podstaw zrob kolumny pod swoj styl i po problemie

Skomentuj

Ja bym radzil kupienie czegos znanego z brzeminia a nie eksperymentowanie, ktoro zajmuje wiele lat.

No i kto Ci polecil te kolumny do Twoich wymagan?

Skomentuj

Re: tawo 602 - wymiana zawartosci

Zamieszczone przez wojtek123
        Obecnie zestaw gra całkiem fajnie po wymianie tweeterów i zwrotnic (po sugestiach producenta
        Z tego co się orientuję to siedziały tam tesle,jestem ciekaw co ten producent wymyślił żeby "poprawić" w tych kolumnach dźwięk :) Możesz napisać na co wymieniłeś wysokotonówkę i zwrotnicę?

Skomentuj

marian, nie wiem dalczego ale cos mi sie kojaza kolumny co byly na audioshow - tesla + vifa

Skomentuj

Tawo 602 to tesle+ alphardy na wysokim tonie co raczej jest jakimś nie porozumieniem.

Skomentuj

Miałem kiedyś kolumny tej firmy i nic ciekawego ...jakość marna Monitorki STX ARN + PJ graja lepiej .... na Twoim miejscu zrobił bym to co mówi Paweł zrobił nowe kolumny od podstaw ... Też jak maiłem kolumny tej formy na początku chciałem wymienić wszytko i nich i zostawić stare obudowy ale to
              po 1 nie opłacalne bo nic sensownego nie dasz w te obudowy
              po 2 jakość tych skrzyń jest taka marna
              Lepiej zrób to co ja sprzedaj je jakiemuś naiwniakowi

Skomentuj

Dzieki za odpowiedzi.

Dźwięk tawo raczej nie powala, kiedyś były fajne po wymianie z małych diorek. Reszta sprzętu też była inna. Powoli odświeżam cały sprzęt, teraz przyszedł czas na kolumny. Pomyślałem że wymiana zawartości jest jakimś optimum jeśli chodzi o koszt. Najchętniej włożyłbym kompletne wyposażenie od podobnych gabarytowo kolumn lepszej klasy, chciałbym zasięgnąć Waszej porady

Skrzynki wbrew pozorom są bardzo fajnie wykonane, dlatego chcę je zostawić zamiast robić od nowa, z resztą takich bym sam nie zrobił. W tej chwili są następujące głośniki:

2x niskotonowe: ARN-226-03/4 4ohm (logo STVM lub FTVM nie wiem)
                średni: ARX-150-23/8
                wysoki: GDWK 11/100 100W 8ohm
                Zrotnice które przysłał mi producent mają napisane: A-3-8 470/2800Hz 8ohm

Wymiary zewnętrzne skrzynki: wys/szer/gł: 112/25,5/35cm
                Przegroda pozioma separująca głośnik średniotonowy na wysokości 93cm od dołu.

Jestem pewiem że wymieniając wyposażenie można wyciągnąć z tych paczek dużo więcej.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Skomentuj

Fakt głośniki trochę biedne, poza tym głośniki basowe nie nadają się do obudowy bass reflex, tylko do zamkniętej, ponieważ mają wysokie QTS 0.65
                  Ty masz te głośniki w B-R? Jaka jest objętość tej komory w której siedzą te basówki?

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18
                    Jaka jest objętość tej komory w której siedzą te basówki?
                    Licząc od wewnątrz: 108*21.5*90=208980 cm3 czyli ok 0.2 m3

Skomentuj

wojtek123, witam. má pán scheme is numerami mh+c do tej zwrotnici? A-3-8 470/2800Hz 8ohm děkuje

Skomentuj

Licząc od wewnątrz: 108*21.5*90=208980 cm3 czyli ok 0.2 m3
                        Wow 208,9 l

108*21.5*90 tutaj chyba 31 cm.

Skomentuj

No jasne :oops: a więc komora ma 60l dla dwóch głośników niskotonowych z b-r.

Zwrotnica to model A-3 wersja 8ohm ze stronki http://www.janbo.com.pl/zwrot_tr.html, nie mam schematu ale jak bede rozbieral to moge narysowac i spisac parametry te ktore sa opisane.

Skomentuj

Zwrotnice to sie projektuje do konkretnych glosnikow i na zasadzie pomiarow. Janbo robi zwrotnice na oko, nigdy nie zamieszczali zadnych pomiarow.

Jesli nie masz pomiarow glosnikow z dedykowana zwrotka to lepiej sobie daruj. Mamy caly dzial o zaprojektowanych zwrotkach i tam mozesz cos sobie wybrac.

Skomentuj

A czy jest mozliwość zakupu całego zestawu trójdrożnego ze zwrotnicą zestrojoną do konktretnych głośników ? Chodzi mi o zestaw do kolumn o podobnej wielkości. Myślałem też aby wymienić głośniki na lepszej jakości a następnie bawić się w strojenie zwrotnicy lub dobranie gotowej najbardziej odpowiedniej, ale to nie gwarantuje efektów jak piszecie może potrwać lata. Domyślam się że dokładne parametry urządzeń w markowych kolumnach objęte są tajemnicą handlową. Zastanawiam się czy jest możliwość zakupu elementów np. z serwisu firmowego. ... to brzmi z kolei drogo. Takie rzeczy mi chodzą po głowie, otworzyłem ten topic aby zasięgnąć Waszych porad/pomysłów. Do tej pory wymiana zwrotnic i tweeterów dała znakomite efekty, idąc dalej tym tropem ... nie wiem. Być może jestem w błędzie.

Skomentuj

A czy jest mozliwość zakupu całego zestawu trójdrożnego ze zwrotnicą zestrojoną do konktretnych głośników ?
                                tak
                                http://www.stx.pl/fx-200-diy.html
                                tylko obudowe zrob sam

Skomentuj

Dzięki za link. Wygląda rzeczywiście rozsądnie. Musiałbym zrezygnować z jednego otworu na głośnik niskotonowy. Mam pytanie czy ktoś miał doświadczenia z rozwiązaniami STX ? Googlam właśnie coś na ten temat. Tweeter w zasadzie nie rożni się od tego który mam w tej chwili. Jak się to ma do głośników klasy Soud-speak, Seas lub innych, porócz oczywiście ceny.

Zastanawiam się jaka jest jeszcze alternatywa. Będę wdzięczny za każdy link lub sugestię.

Skomentuj

zwrotnice tesli lub tvm
                                    http://www.wrzuta.pl/othe...o_tesli_tvm.zip
                                    http://files.filefront.co...;/fileinfo.html
                                    Tu może coś znajdziesz do swoich głośników.

Skomentuj

Musiałbym zrezygnować z jednego otworu na głośnik niskotonowy
                                      raczej zbudowac nowa obudowe ;]
                                      czy ktoś miał doświadczenia z rozwiązaniami STX
                                      wiele osob
                                      Tweeter w zasadzie nie rożni się od tego który mam w tej chwili
                                      a co masz? i jak to oceniasz? bo po wygladzie nic nie powiesz :P
                                      Jak się to ma do głośników klasy Soud-speak, Seas lub innych, porócz oczywiście ceny.
                                      jak merc do fiata :P
                                      STX to mloda firma ktora sie mocno rozwija
                                      za te pieniadze nic lepszego nie zrobisz. no ale do seas'a lub innych firm to im jeszcze troszeczke brakuje
                                      Zastanawiam się jaka jest jeszcze alternatywa. Będę wdzięczny za każdy link lub sugestię.
                                      a jaki budzet?

Skomentuj

Wysoki mam jak napisalem: GDWK 11/100 100W 8ohm Na ucho oceniam go bardzo pozytywnie w porownaniu z poprzednim alphardem. Ale domyślam się że isnieją jednak dużo lepsze których jeszcze nie słyszałem.

Obudowę znienię jeśli uznam że dźwięk mi odpowiada nie będzie powrotu. Tawo zrobione są z MDF-u na obrabiarkach cyfrowych, naprawdę wyglądają świetnie z bliska. Może inne modele były gorsze.

Budżet to temat jeszcze nie określony. Do wyboru mam wymianę całych paczek, a nie będę zmieniał na podobne więc okolice 3-4 tys (+-). Jeśli zainwestowałbym to w same wyposażenie to dostanę zawartość lepszej klasy bez przepłacania za marketing i stolarstwo.

Z góry dziękuję za Waszą pomoc !

Skomentuj

Czaruję...
                                        X