Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetworniki DIY do Pianocrafta e810

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przetworniki DIY do Pianocrafta e810

Witam
    Chciałbym dobrać do PC e810 przetworniki które powoli mógłbym sobie zrobić, w miarę możliwości samodzielnie.
    Raczej chciałbym się oprzeć o jakiś gotowy projekt bo niestety sam nie potrafię wszystkiego wyliczyć itp.
    Podam trochę danych żeby nieco rozjaśnić sprawę;
    Pokój; ok 15m2
    Muzyka; Ogólnie wszystko z nastawieniem na rock
    Budżet; do 1000

PS. W tej chwili gra to z monitorami yamahy NS-333 i nie bardzo jestem zadowolony.
    Bas jest raczej pudełkowaty i dźwięk jest taki mało "przejrzysty", mimo że pozmieniałem już kable i próbowałem rożnych ustawień.
    Raczej zależy mi na jakości niż na dB

pozdrawiam

tomek0877, podaj jeszcze parametry wzmacniacza w tej wiezy

podlogowki czy wolnostojace?

na poczatek moze STXy AWX? http://stx.sote.pl/mx-140.html

Skomentuj

wg. instrukcji;
      min. moc wyjściowa RMS na kanał 55W (6 Ohm,1kHz,0,1% THD)
      max. moc wyjściowa RMS na kanał 65W (6 Ohm,1kHz, 1% THD)

z tego co zdążyłem przeczytać (na rożnych forach) do PC kolumny powinny być raczej "łatwe do napędzenia"
      Raczej skłaniałbym się ku monitorom bo pomieszczenie nie jest za duże, chociaż jakaś mniejsza podłogówka też mogła by być (monitor na podstawie zajmuje podobną ilość miejsca co podłogówka)

O tych AWX-ach też myślałem, widziałem gdzieś nawet projekt.

Jeszcze jedno pytanie;
      Jesli otwór b.reflex jest z przodu to nie ma potrzeby odstawiania kolumny od ściany? To byłaby tez zaleta

Skomentuj

Zamieszczone przez tomek0877
        Jesli otwór b.reflex jest z przodu to nie ma potrzeby odstawiania kolumny od ściany? To byłaby tez zaleta
        Tak.

Skomentuj

tomek0877, osobiscie bym radzil szukac czegos z mala cewka, lekka membrana i o dosc malej mocy...
          ale niestety nic konkretnego poza vifa XT18 mi nie przychodzi do glowy :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
            Tak.
            Nie. :wink:
            Nie chodzi jedynie o promieniowanie b-r, ale również o to, jak interferują fale w miejscu odsłuchu. Ustawiając kąt przecinania osi mamy wpływ na wyższe częstotliwości (bardziej kierunkowe), natomiast niższe częstotliwości mają większą długość fali i tu mamy wpływ tylko i wyłącznie odsuwając zestaw od ścian. Zresztą tak samo wygląda sprawa z subwooferem. Głośnik może i promieniować w podłogę w paczce zamkniętej. A i tak słyszalna różnica będzie przy odsuwaniu od ścian. :wink:

I jeszcze jedna sprawa.
            Ustawiając w rogu konstrukcję, z b-r umieszczonym z tyłu obudowy, możemy uzyskać podbicie o parę dB, gdyż pomiędzy ścianą i obudową zestawu utworzy się coś na wzór "tuby". Może i nie wykładniczej ale zawsze. :mrgreen:

Zestaw do "małej" Yamahy, do takiego pomieszczenia i do rocka:

:wink:

Skomentuj

przemo-lukas, odpowiedz brzmi tak - nie trzeba odsuwac. Jesli bym odpowiedzial nie, zaprzeczyl bym mu :)

[ Dodano: 2010-02-16, 12:00 ]
              Zamieszczone przez przemo-lukas
              natomiast niższe częstotliwości mają większą długość fali i tu mamy wpływ tylko i wyłącznie odsuwając zestaw od ścian.
              ale nie bedzie tak duzego podbicia jak ustawione kolumny blisko z br w kierunku sciany, stad tez uwazam ze nie trzeba (nie trzeba - a nie nie mozna) :wink:

Skomentuj

Ustawiając w rogu konstrukcję, z b-r umieszczonym z tyłu obudowy, możemy uzyskać podbicie o parę dB, gdyż pomiędzy ścianą i obudową zestawu utworzy się coś na wzór "tuby". Może i nie wykładniczej ale zawsze. :mrgreen:
                Tak, tylko, że to podbicie nie zawsze ma przyjemny charakter Z "room gain" trzeba uważac, bo czasem pojawiają się nieciekawe dudnienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                  I jeszcze jedna sprawa.
                  Faktycznie jest coś takiego, gdy stoją przy ścianie ok 10 cm (na podłodze) basu jest dużo ale ten bas "jest taki nijaki" (nie wiem jak to określić) :), jest wolny i "mało ostry" nie słyszę czy to gitara basowa czy jakiś przester, przykrywa cały obraz dźwięku i tylko na to w tym momencie zwracam uwagę. Natomiast odstawione albo podniesione na wys 50 do 70cm tracą go zupełnie.
                  Myślałem już nawet nad jakimiś aktywnymi podstawkami, ktoś kiedyś już gdzieś ten pomysł poruszał ale chyba nic z tego nie wyszło bo nie znalazłem opinii na ten temat.

Ogólnie krytyczne uwagi które wyżej napisałem (dot. NS-333) objawiają się przy "szybszych" rodzajach muzyki, jakby kolumny się gubiły i stawały się nie precyzyjne. Słuchając "wolnych" utworów np. początek Fury In The Slaughterhouse - Every Generation Got Its Own Disease albo Do You Remember - Collinsa niczego im nie brakuje (wg. mnie) brzmi super. Taki dźwięk chciałbym uzyskać słuchając też czegoś szybszego.

Ogólnie jest trochę projektów, zarówno na AWX jak i na Vifie/GDN do przejrzenia może coś uda mi się wybrać, bo elektroniki puki co nie chciałbym się pozbywać.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                    ...Tak, tylko, że to podbicie nie zawsze ma przyjemny charakter ...
                    A w którym miejscu napisałem, że ma? :wink:
                    Tasior lakonicznym "tak" wytłumaczyłeś całą złożoność tematu. Ja też potraktowałem to po macoszemu, ale nakreśliłem problem. Może okazać się, że konstrukcja z b-r z przodu "zagada" dopiero kiedy odsuniemy ją od ścian. :wink:

Skomentuj

tomek0877, myślę, że receptą na dobry szybki bas będzie obudowa typu closed. na Tl chyab nei starczy miejsca.

przemo-lukas, ja tylko chciałem uzupełnić, żeby ktoś kiedyś czytając ten temat nie pomyślał, że to taki cudowny sposób na zwiększenie basu. Audio to sztuka kompromisów

Skomentuj

na Tl chyab nei starczy miejsca
                        a co to Tl?

Skomentuj

linia transmisyjna

Skomentuj

myślę, że receptą na dobry szybki bas będzie obudowa typu closed
                            napędzi mi to mój wzmacniacz?
                            Bo z tego co czytam to tego typu obudowy preferują mocniejszy sprzęt.

na Tl chyab nei starczy miejsca.
                            i chyba też za skomplikowane (jak dla mnie) :roll:

Skomentuj

Bo z tego co czytam to tego typu obudowy preferują mocniejszy sprzęt
                              a od kiedy to obudowa wymaga mocy?
                              typ obudowy nie ma nic wspolnego z zapotrzebowaniem na moc. to zalezy tylko od glosnika

Skomentuj

Czyli tego GDN-a + Vifa zrobić w zamkniętej obudowie?

Skomentuj

mozesz - nikt ci tego nie zabroni
                                  ale z b-r bedziesz mial wiecej basu

Skomentuj

Czaruję...
                                  X