Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Phase resonse

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Phase resonse

Witam. bawilem ise dzis troszke z x-over Pro i symulowalem sobie zwrotnice do 2x-stx 30-400-8 + d800ti. PO kilku tutorialach staralem ise aby pasmo bylo w miare rowne, przeciecie filtrow wypadlo na - 6db, impedancja byla rowna i nie spadala gwaltownie ponizzej znamionowej ale nie rozumiem jednego wykresu phase resonse. Wiem ze to przesuniecie fazowe ale nie wiem jak powinien wygladac prawidlowy wykres, kiedy jest dobrze a kiedy zle. Moglby to ktos wytlumaczyc lopatologicznie ?? Pozdrawiam

wiem, ze stx wypuscil schemat do takiej nadstawki ale to tak tylko dla zabawy i proby zrozumienia robie :). Przy zmianie polaryzacji drivera robi sie dolek w miejscu podzialu. Pozdrawiam

Nie ma czegoś takiego jak wzorcowy przebieg fazowy. Wynika to ze zjawiska jakim jest faza sygnału zależna od chwili obserwacji a wiec od odległosci w jakiej mierzysz. Przebieg fazowy z 1m bedzie inny niż 95 cm .

W przebiegu fazowym wazne jest aby łaczone ze soba głośniki w miejscu wspólnego obszaru pracu miały zbliżony przebieg fazy, co po zsumowaniu pracy obu głośników da wypadkowy sygnał na prawidłowym poziomie (zgodne fazy=zgodne sygnały).

Skomentuj

Tak wygladaja przebiegi po zmianie polaryzacji drivera, impedancja i droup delay nie zmienily sie ( przynajmniej na moje oko). Ktory przebieg fazowy wyglada lepiej ?? Jesli ten z odwroconym driverem to jak poradzic sobie z tym dolkiem w miejscu cięcia ??

I czy wgl ten program jest cos wart ;>

Skomentuj

Odwracanie polaryzacji nie ma wpływu na GD i impedancje bo one zależa od ninncyh parametrów. Polaryzacja ma wplyw wyłacznie na fazę sygnału.

Dołek masz dlatego, że są filtry dwóch róznych rzędów 2 i 3. Co symulator pokazał, roznica jest nieco ponad 90st na miejscu podziału. Kazdy rzad fitlru to zmiana fazy w górę lub dół o 90 stopni zaleznie od tego czy filtr jest GP czy DP.

Niestety tym programem mozesz sie tylko pobawić zeby poznać pewne zależnosci w fitlrach ale dobrze działającej zwrotnicy w nim nie zaprojektujesz. Dlatego teraz ci nic dobrego nie wychodzi bo ten program liczy fazy elektryczne a nie akustyczne. Aby liczyć te drugie musiałby miec zaimportowaną ch-ke fazową głośnika.

Skomentuj

Czaruję...
        X