Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia mutant...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynia mutant...

Witam wszystkich przy okazji mojego pierwszego postu Michau jestem :)
    Czytałem trochę forum ale dopiero dzisiaj się zarejestrowałem bo z racji tego że się strasznie nudzę zrobiłbym jakąś konstrukcje bo od dawna nic nie robiłem no i chciałbym przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac popytać specjalistów o parę kwestii.
    Po 1 tu jest profesjonalny rysunek mojego wymysłu: http://img52.imageshack.us/img52/645...yniamutant.jpg jak się pewnie niektórzy domyślają czerwone to głośnik a zielone to membrany bierne :)
    No więc najpierw chcę poznać wasze zdanie na ten temat :) No i czy ktoś sie kiedyś z takim czymś spotkał??
    Następna kwestia to jako 'silnik' tej maszyny chciałbym użyć głośnika WESTRA SW 200 1304 podobno to konstrukcja czeska chociaż siedziała w niemieckiej kolumnie a słyszałem też że to Tonsil na eksport :) Nie wnikając nie znam żadnych parametró głośnika po za tym że jest identyczny jak Tonsil GDN 20/80 np. 4ohm i nie mam pojęcia jaką skrzynie zrobić musze polegać na waszym doświadczeniu:)
    No to na początek chyba tyle
    pozdr

masz jakiekolwiek doswiadczenie w konstrukcjach audio ? ...
    jezeli nie ...to wybij sobie to z głowy na poczatek bo bedzie marnowaniem pieniazkow, czasu, materialu ....

zeby robić tego typu konstrukcje to juz naprawdę trzeba wiedzieć co się robi, jakie zjawiska fizyczne zachodzą, posiadac jakis system pomiarowy, i przede wszystkim potrafić się nim posługiwać i wyciagać odpowiednie wnioski z pomiarów ;p

zobacz w podpis Pawła S ....tam są wskazówki dla "początkujacych" ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez michallodz
      WESTRA SW 200 1304 podobno to konstrukcja czeska chociaż siedziała w niemieckiej kolumnie a słyszałem też że to Tonsil na eksport
      westra to eksportowa marka tonsila i tesli. szukaj danych wsrod tych 2 marek

michallodz, to co pokazales to obudowa pasmowo-przepustowa (band-pass 6th order) 6-tego rzedu tylko ze z membranami biernymi zamiast tuneli b-r
      jest to obudowa bardzo trudna do poprawnego zaprojektowania i niestety samo teoretyczne liczenie nic tu nie pomoze
      trzeba by zrobic dziesiatki skrzynek testowych zeby to pozadnie zagralo... nie wspominajac juz o dostrajaniu membran biernych

tak wiec na poczatek lepiej zrob cos klasycznego

Skomentuj

:) no coz sprzetu pomiarowego nie posiadam a wspolprace z politechnika juz zakonczylem wiec tez odpada :P
        to byla taka moja mala fanaberia :P
        A moze ktos zna te glosniki i robil cos znimi?

Skomentuj

najlepiej daj fotke to sie zobaczy czy to tonsil czy tesla

Skomentuj

Proszę o to parametry głośnika

Westra SW-200-1304**
            Technische Daten:
            Belastbarkeit: 80 W-RMS / 160 W-Max
            Impedanz: 4 Ohm
            Schalldruck: 88 dB
            Frequenzbereich: 35-2000 Hz
            Resonanzfrequenz fs: 35 Hz
            Gesamtgüte Qts: 0,52
            Äquivalentvolumes Vas: 40 l
            Schwingspulendurchmesser: 38 mm
            Maße:
            Außendurchmesser: 205 mm
            Einbaudurchmesser: 175 mm
            Magnetdurchmesser: 89 mm
            Einbautiefe (incl. Korbrand): 93,5 mm
            Korbrandhöhe: 10,5 mm
            Gewicht: 1,25 kg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...335de4dbc.html

Skomentuj

Obawiam sie ze ze zdjecia niewiele bedzie iwdac bo membrana i orny resor byly wymieniane a ze aktualnie w sklepiej byly tylko takie lakierowane wyglada to srednio :) chyab ze chodzi o magnes to jutro cos zrobie bo telefonem to niewiele widac

Skomentuj

michallodz, czyli masz zupelnie inny glosnik teraz :P

Skomentuj

Wiem :) Do tej pory to byly takie kolumny: http://wegavision.pytalhost.com/schn...Seite%2032.jpg ale z racji swoich ogromnych wymiarów skrzynie oddam ale glosniki sobie zostawie bo ladnie grały. Myslisz ze warto zmierzyc pojemnosc skrzyn w jakich byly oryginalnie???? :)

Skomentuj

nie bardzo wiem po co skoro teraz to juz inne glosniki :P

po wysokotonowce widze ze to byly tonsile

Skomentuj

Tak z ciekawosci bo temat i tak juz jest zakonczony co trzeba miec zeby pomierzyc takei kolumny glosniki?:) wiem wiem pewnie was to simeszy no ale coz rejestracja jest dostepna dla wszystkich to musicie cierpiec :P

Skomentuj

najtaniej i najprosciej - Speaker workshop + JIG + preamp + mikrofon + wiedza i praktyka :P

Skomentuj

Wszystko rozumiem ale JIG pierwsze słyszę :P to chyba nie od JIGSAWa

Skomentuj

http://diyaudio.pl/portal.php?show=30

Skomentuj

Aha no to nie bedzie problem jesli musze tylko pokopac zebyz nalesc te wszystkie elementy bo dawno juz do mojego 'warsztatu' nie zagladalem :)
                              A ten mikrofon tomusi być jakis konkretny?
                              I jak jzu bede mial to wsyztsko zakaldajac ze bede wiedzial jak tego uzyc co konkretnie moge pomierzyc?:) moge sprawdzic parametry glosnika o ktorym nic nie wiem?

Skomentuj

A ten mikrofon tomusi być jakis konkretny?
                                moze byc dowolny byle bys znal jego charakterystyke. lub zeby byl idealnie liniowy

I jak jzu bede mial to wsyztsko zakaldajac ze bede wiedzial jak tego uzyc co konkretnie moge pomierzyc?:) moge sprawdzic parametry glosnika o ktorym nic nie wiem?
                                poczytaj pozaostale arty na stronie glownej to sie dowiesz co do czego jest potrzebne

Skomentuj

Czaruję...
                                X