Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX27/150/4SW NOWE WYDANIE!!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX27/150/4SW NOWE WYDANIE!!!!

no więc tak głośnik ma bardzo dobre parametry!! QTS dość wysoki na granicy zamkniętej i Bass reflex. ale jak w przypadku alfredów dawał bym je do zamkniętej to stx'a dał bym raczej do Bass reflex'a. membrana jest nadal dość lekka. wzrost QTS spowodowany jest prawdopodobnie zmianą cewki na dłuzszą i zawieszenia na takie o większej podatności. a teraz najwarzniejsze jak gra?? no więc gra naprawde dobrze. ze względu na niskie FS (22-23Hz) i duzy spl (88-89dB) gra naprawde nieźłe a w tej cenie praktycznie niema konkurencji. wada w postaci małego X-max została całkowicie wyeliminowana. mimo że symulacja w bass reflex pokazuje podbicie na charakterystyce i impuls niejest za świetny to jednak głośnik w odsłuchu sprawuje się świetnie!! juz przy zwyczajnym TDA7294 jest naprawde głośno a jak dać mu to co lubi najbardzie - waty to gra poprostu miodzio. nie porównuje go oczywiście z peelessami czy Vifami ale na tle Alfreda wypada rewelacyjnie. zawieszenie nie furkocze wytrzymuje duzo większe moce. to juz się robi klasa tonsil - tesla!! a nie totalny Lo-end !! głośnik polecam albo do subwooferów albo kolumn 3 droznych!!.
    Załączone pliki

czy mozesz podac jakie parametry deklaruje producent?? jaka jest rozbieznosc ??

czy na stronie STX jest dalej stary model tego glosnika???

Skomentuj

niewiem co deklaruje producent.... ten głośnik to niejest w 100% nowa seria oddałem stary do regeracji i zrobili go w nowym wykonaniu. w orginalnych Qts moze być troche mniejsze. ale Fs iVas będą te same. mechanicznie i elektrycznie ten głośnik jest identyczny z nową serią. ale nowa ma chyba troche inne nabiegunniki. jednym słowem jest bardzo dobrze a moze być jeszcze lepiej !!

Skomentuj

Fajnie. Sound wave czy mógłbyś przeżucić te dane przez ciebie zmierzone do tematu "Parametry głośnikó zmierzone" bo czasami ktoś czegoś szuka i sam rozumiesz

Skomentuj

to juz z prośbą do moderatorów

Skomentuj

Odblokowałem temat , możesz dać wpis.

Skomentuj

Sound Wave: w jakiej budzie byś widział dwa takie glosniki?

Skomentuj

teoretycznie to on sie nadaje do zamknietej (EBP=42).

Skomentuj

ale chodzi mi o objetość

Skomentuj

teoria czasami rozmija się z praktyką.... ja go wstawiłem narazie do bass reflex 70litrów (bo taką miałem....) ale widze go w troche mniejszej 60litów i strojenie na jakieś 30Hz w tym wypadku F3 jest na poziomie 27Hz według symulacji.... jak w praktyce nie mierzyłem ale gra lepiej niz CW w closed także niejest źłe F3 - 35Hz... jak to wygląda w praktyce to niewiem.... jeszcze niechciało mi się tego rozbrajać żeby dokonać pomiarów charakterystyk.... ale na słuch jest naprawde nieźle. myśle że dwa takie głośniki to juz przesada.... jak znajde czas żeby sklecić obudowe zaprojektowaną właśnie pod ten głośnik to powiem coś więcej. Mimo to nawet w tej troche za duzej paczce radzi sobie bardzo dobrze. sprawdzałem strojenia od 20 do 40Hz i w okolicach 30 jest najlepiej. mozna by się nawet pokusić o mniejszą obudowe w granicach 40-50 litrów ale to juz zamkniętą.

Skomentuj

Ciekawe tylko na ile ten twoj system pomiarowy dobrze mierzy. Bo cos duze Re wyszlo a to bardzo wazny parametr. Przeliczjac parametry z mniejszym Re mamy nizsze Qts.

Praktycznie patrzac na nowe glosniki STX-a jest tak ze czym wiekszy glosnik tym ma wieksze Qts.

Skomentuj

fakt 3,9 ohma to nie tak duzo ale fakt tego pomiaru troche niejestem pewien... mierzyłem zwykłym miernikiem. co do reszty to przy 10 pomiarach rozbierzności były znikome. troche tylko zmieniły się parametry po wygrzaniu. jak by wierzyć temu co pokazuje SW to żeczywiście Qts wychodzi mniejszy w okolicach 0,45

Skomentuj

Pomiar wydaje się być dobry , na wykresie gołym okiem widać ,że impedancja w najniższych miejscach ma ponad 4 ohmy

Skomentuj

Ja to jestem ciekaw ile sobie za niego krzykną skoro taki lepsiejszy.Bo nie wierze że cena zostanie stara.
                            PZDR

Skomentuj

uwazaj bo się zdziwisz :P.... ps głośnik sprawuje się super :) to podobny chicior STX'a jak 23/120/4SC (ale i tak wole stare 23 to juz kult.....)

Skomentuj

Jak sie tylko pokażą to go kupie i zawalcze z nim,słowo!
                                PZDR

Skomentuj

Czaruję...
                                X