Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w budowie subwoofera aktywnego do domu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc w budowie subwoofera aktywnego do domu.

witam! sprawa wygląda tak... na wydanie mam 1000zł. chce zrobic subwoofer aktywny ktory sprawdzi sie w kinie domowym. fajnie też jakby nie zamulał przy muzyce. pokój ma 22metry. w jaki głośnik celowac , no i jaki panel pod niego. przypominam na wydanie 1000zł. co polecacie?

te 1000zl to jest na sam glosnik i panel czy w to wliczasz obudowe i reszte drobnicy

Skomentuj

maxymalnie 1000zł moge przeznaczyc na głosnik i panel(materiałow nie wliczam.)

[ Dodano: 2010-02-17, 21:12 ]
      aha. głosnik chciałbym zakupic nowy!

Skomentuj

Dobry głośnik to: http://www.visaton.de/en/chassis_zub...iw250xs_8.html
        Nie jest taki tani, ale... zapytaj w sklepie grelton czy Ci coś obniża. Sklep jest rzetelny, jak na razie mam o nim dobre zdanie :-)
        Jeśli Ci obniża to używany panel do 300zł powinieneś znaleźć - np Irka 150W 8R, będzie trochę za słaby ale i tak dobrze powinien zagrać.
        Stosując to połączenie dostajesz suba kosztującego w sklepie 4000zł-5000zł :-P

Skomentuj

rafal20 - ja uwazam ze panel IRKA 150w 8R bedzie wystarczalny, ja mam panel IRKA 150W przy 4 ohm, i powiem ze wystacza ale jak by dostal te 150w to by byla bajka :)

Na temat Tiw'a pisalem juz nie raz, glosnik dobry lecz drogi, byc moze znajdzie sie cos jego pokroju za troche nizsza cene, mi sie nie chcialo szukac :)

Skomentuj

Ja z racji skromniejszego budżetu zamówiłem Visaton W 250 S 4 OHM. Myślę, że dobry wybór jak za tą cenę.
            Za jakiś czas będę mógł zdać relację...

Skomentuj

Na suba aktywnego, który ma grać na poziomie składają sie trzy równoznaczne elementy:
              głośnik, wzmacniacz, obudowa.
              Dlaczego obudowa, jej konstrukcja najmniej zaprząta Wasze głowy. Co z tego że głosnik będzie na poziomie, wzmacniacz bedzie wyrabiał, jak byle jaka obudowa(słaba) zabije całą dynamike basu i wprowadzi dodatkowe zniekształcenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
                powiem ze wystacza ale jak by dostal te 150w to by byla bajka
                Wg mnie bajka by była jak by zastosował panel 200-250W 8R (dobrej jakości) gdyż wtedy wykorzysta całą moc ukrytą w głośniku. Po to tyle się płaci za głośnik aby wykorzystać cały potencjał. Oczywiście przy mniejszej mocy też fajnie zagra.

Zamieszczone przez marko3T
                Dlaczego obudowa, jej konstrukcja najmniej zaprząta Wasze głowy.
                A kto tak powiedział?? Przeczytaj dokładnie cały temat. Kolega na razie się zastanawia nad: głośnik+ panel.
                Rzeczą jest oczywistą, że trzeba zrobić konkretną obudowę - odpowiednio wzmocnioną itd
                Dopiero potem będzie się myśleć nad "paką" - taka jest kolej rzeczy.
                Najpierw trzeba mieć głośnik by potem dobrać do niego obudowę, nie odwrotnie.

Skomentuj

Kwestia podejścia do budowy, ja wszystkie aspekty budowy staram sie rozpatrywać na samym poczatku, tym bardziej jeżeli chodzi o suba.

Skomentuj

panowie najpierw muszę zakupic sam głośnik a potem będę myslał nad panelem i obudową pod niego. rafal20, co do Twojej propozycji to myśle że jest to troche za wysoka cena( około 800zł). Panowie a nie lepiej wybrac jakis głosnik 4ohm, zakupic panel od irka 300W\4ohm i mieć zapas mocy? takie jest moje zdanie... co do zakupu głosnika to chciałbym zakupic sprawdzony przetwornik który nie zawiedzie, żeby posłuzył kilka lat :wink: No i dobrze bybyło zeby nie było problemów z zakupem(dostepnością)

Skomentuj

Zwróć uwage na woofery Daytona, mają duży wybór tak 4 jak i 8 ohm ceny dosyć atrakcyjne....

Skomentuj

Panowie co myślicie na temat tego VISATONA TIW 250 XS . Jest wart swojej ceny? nie ma konkurentów w cenie do 800zł?

[ Dodano: 2010-02-23, 23:51 ]
                        stoje przed jego zakupem

Skomentuj

Dobry wybór ale drogi, sprawdzi jeszcze Mivoc HCM12T, za 5 stówek można było nowy kupić a głośnik naprawdę wysokiej klasy.

Skomentuj

Zamieszczone przez 1grzecho
                            Panowie co myślicie na temat tego VISATONA TIW 250 XS . Jest wart swojej ceny? nie ma konkurentów w cenie do 800zł?
                            1grzecho, ja mam ten glosnik i tez duzo sie zastanawialem nad jego kupnem, nie zaluje.

Glosnik naprawde bardzo dobrze wykonany, wielki magnes robi wrazenie jak i jego zawieszenie.

Martwilem sie ze na slabym wzmacniaczu (90w/8ohm) glosnik nie bedzie za ciekawie gral, i bardzo sie mylilem, przy takiej mocy wystarczy by napedzic sensownie pokoj wielkosci ok 20-25m2.

Zejscie, jakosc jest naprawde na dobrym poziomie.

Jeden minus to Cena 800zl, byc moze sa podobne glosniki w takiej lub troche nizszej cenie, ale jak bym mial tak wybierac i szukac, to w koncu nic bym nie kupil

Skomentuj

dziękuje wszystkim za pomoc, głosnik zakupiony VISATON TIW 250 XS. Subwoofer można obejrzeć w dziale wasze konstrukcje.
                              dzięki i pozdrawiam

Skomentuj

Witam,

Bez sensu zakłada nowy temat dlatego dołączam się do tego tematu.

Ta sama kwota 1000zł ( głośnik + panel ) różnicę stanowi metraż pokoju.. ma TYLKO 12m

Czy w takim metrażu głośnik ten zagra dobrze ?

Czy lepszym wyborem do mojego pokoju byłby jego młodszy brat TIW200 ??

Sub stosowany byłby tylko do Kina.

Skomentuj

Żółwik, Żółwik, tobie wystarczy 8". Dobrym głośnikiem jest mds08. Aktualnie jest robione zamówienie na niego i będzie najprawdopodobniej dostępny w dobrej cenie.

[ Dodano: 2010-05-09, 17:24 ]
                                  Zamieszczone przez Żółwik
                                  Sub stosowany byłby tylko do Kina.
                                  o ale nie wiem jak on się w kinie sprawuje...
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, z tego co wiem to użytkownik raffal81, ma go własnie w takim metrażu i sprawuje mu się podobniez swietnie w 11metrach. ja mam go w 22metrach i jest bosko :mrgreen: także polecam. jedyny minus tego głosnika to cena-jest holernie drogi

Skomentuj

Dobre komponenty są drogie.... i trzeba się z tym liczyć.... a cackać się w półśrodki nie lubię.

No cóż postawię więc na TIWA250XS..... jeżeli będzie się "dusił" w moich 12m to wygonię rodziców z 25m i się przeniosę

Skomentuj

Żółwik,
                                        Powiem tak, duzo osob mowi ze 8 '' wystarczy do takich 12m2, mi tez sie wydawalo ze to by bylo optymalne, ale po zmianie na 10'' roznica jest naprawde spora, glosnik sie nie meczy, lzej mu sie pracuje w niektorych czestotliwosciach, membrana nie musi latac jak szmata, gdy glosnik ma zagrac nizsza czestotliwosc.

Duzo bylo tematow odnosnie niskich fal i ich dlugosci, ze takie male pomieszczenie to nie uslyszymy niskiego zejscia, moze o bardzo niskie bedzie trudno, ale jest na tyle niskie ze poczujemy mrowienie na plecach :) wszystko zalezy od akustyki pomieszczenia, u mnie akurat jest tak ze tam gdzie siedze basu jest wystarczajaco, w innym miejscu brak a jeszcze w innym jest ponadto.

Warto jest miec troche zapasu mocy by w przypadku braku mozliwosci ustawienia optyamlnie subwoofera, moc sie cieszyc jego graniem :)

Gdy mialem 20 centymetrowego TONSILA, to wychodzilem z siebie, gdy w miejscu gdzie teraz siedze nie bylo go wcale slychac, teraz nie mam tego problemu robie troche glosniej subwoofer i mam zapas mocy ) a gdy mi odbije i chce przy ulubionym utworze poczuc dreszcz na plecach odkrecam bardzo glosno ))

ja bede mimo wszystko polecal 10 cali, wszystko rozbija sie o wlasne zapotrzebowania, jedni sluchaja cicho muzyki, delektuja sie nia, inni chca poszalec niczym na dyskotece, ale kto nie powiedzial ze nie mozna delektowac sie muzyka przy duzej glosnosci )) gdy temu towarzyszy jeszcze jakosc )

Skomentuj

Czaruję...
                                        X