Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitory odsłuchowe własnej konstrukcji

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

monitory odsłuchowe własnej konstrukcji

Witam! Niebawem planuje stworzenie własnych "odsłuchów" do domowego studia. Posiadam już odsłuchy KRK rp5g2. Są to odsłuchy bliskiego pola i przestała już mi wystarczać ich mała membrana (mała efektywność, małe zejście). Planuje zrobić coś na STX'ach i raczej 3 drogi i tu odrazu moje pytanie, czy to w ogóle ma sens? Czy jestem w stanie zrobić coś na STX'ach co by grało dość czysto i neutralnie (tzn. pasmo było jak najbardziej łagodne i płaskie)? Jak tylko stronka stx'a będzie działać, to napiszę o jakich modelach konkretnie myślałem.
    Wracając do 3 drogi, myślałem o takiej konstrukcji, ponieważ chyba ona zapewni czystość w każdym z pasm, prawda? Jakoś wychodzę z założenia, że woofer od niskich, średni od średnich i cyk od wysokich, a nie, że woofer i cyk muszą nadrabiać średniawę xD

P.S. dodam jeszcze, że to nie mają być kolejne małe monitorki, tylko coś z większą membraną w stylu APS, albo ADAM A7 (tylko półka cenowa nie ta :P ale podejrzewam, że i tak w większości się płaci za markę :) ). Z tego co widzę to i te droższe rozwiązania są oparte o 2 drogi. Ale czy przy tańszej konstrukcji 3 drogi nie okażą się bardziej selektywne?

Nie ten dział

Skomentuj

faktycznie, najmocniej przepraszam i proszę admina/moda o przeniesienie :oops:

Skomentuj

przeciez dziala http://www.stx.pl/
        kup gotowe 3 drogi STXa na SCX + AWX
        za te pieniadze to raczej bezkonkurencyjne rozwiazanie

Skomentuj

Niebardzo moge sobie wyobrazic Twoje studio, w ktorym za odsluch bliskiego pola posluzy wolnostojacy 3 drozny zestaw. Moim zdaniem lepiej zrobic monitory na STX AWX lub STX AWX z kopulka Seasa ( projekt na forum audiohobby ). Do tego dorzucic przyzwoity subwoofer diy.

Skomentuj

no właśnie chce odejść nie co od monitorów bliskiego pola, z racji tego, że nie bawem przeprowadzam się na większą powierzchnię :) w skrócie chciałem po prostu zrobić coś większego od małych KRK, bardziej na wzór APS'ów, ADAM'ów.

Pogromca mitów - właśnie tego AWX miałem na myśli. A który z tych dwóch będzie lepszy, AWX czy AKX? I chyba faktycznie zrezygnuje z 3 drożnego, tylko mówię, zależy mi na dobrym środku, czy AWX/AKX z dobrą kopułką wystarczą by spełnić moje oczekiwania?
            A co do subwoofera to w drodze jest na 22 SCX, muszę tylko wykończyć obudowę i zasilić to czymś sensownym.

Skomentuj

Nie wiem jak gra AKX bo go nie slyszalem. Ja mam AWX i wg mnie srednica jest bardzo dobra, co prawda nie jest to srednica na miare dobrego szerokopasmowca ale jak na zestaw 2 drozny bardzo dobra.

Skomentuj

Jesli chodzi o akx to bardzo ładnie gra na średnicy tylko z zejściem jest gorzej ale nie ma tragedii obecnie testuje awx w 15 l br i zejście jest lepsze niż w akx 23l br także osobiście polecam awx-a

Skomentuj

a do tego jakie zwrotki i kopułki? I jest duża różnica czy zastosuje się mdf czy zwykłą meblówkę? I taką małą skrzynkę też trzeba wzmacniać w środku ?

Skomentuj

http://audiohobby.pl/topic/1/4747/1
                    do Full STX AWX masz namiary na stronie STX

Skomentuj

Cris zajrzałeś na stronkę stxa w ogóle ?
                      http://stx.sote.pl/mx-140.html :evil:

Skomentuj

Nie wgłębiając się w temat (znaczy wszystkie posty), powiem że na monitor studyjny dał bym aluminiowe seasy. genialne by sie sprawdziły.

Ma być aktywny czy pasywny.

Ps. 3way na odsłuch to zdecydowanie odpada

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                          Cris zajrzałeś na stronkę stxa w ogóle ?
                          http://stx.sote.pl/mx-140.html :evil:

zaglądałem, miałem pisać, że właśnie z tego co widzę to pasmo (o ile można mu ufać) na wykresie dość płaskie i zadowalające :) za drugiego linka wielkie dzięki, zaraz zabieram się za lekturę
                          Paldo - fajnie, że w temacie ktoś nowy też się odezwał, monitory mają być na początku raczej pasywne, jak będę miał więcej czasu i pieniędzy to fajnie by było zrobić z nich aktywne i to najlepiej w Bi-amp'ie. A dlaczego mówisz, że 3 drogi odpadają? I o jakie seasy Ci chodzi (nie znam szczerze mówiąc tej firmy)? pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Cris
                            I jest duża różnica czy zastosuje się mdf czy zwykłą meblówkę?
                            tak, miedzy MDFem a plyta meblowa jest wielka roznica
                            po pierwsze - w cenie. po drugie - w technologiprodukcji

MDF to "sprasowany pył"
                            a plyta meblowa to posklejane kawalki drewna oblozone sklejka ;]

jezeli miales na mysli plyte wiorowa to roznica bedzie tylko w obrobce i w cenie. na brzmieniu nic to nie zmieni

Skomentuj

Zamieszczone przez Cris
                              Paldo - fajnie, że w temacie ktoś nowy też się odezwał, monitory mają być na początku raczej pasywne, jak będę miał więcej czasu i pieniędzy to fajnie by było zrobić z nich aktywne i to najlepiej w Bi-amp'ie. A dlaczego mówisz, że 3 drogi odpadają? I o jakie seasy Ci chodzi (nie znam szczerze mówiąc tej firmy)? pozdrawia
                              Zacznijmy od tego, jaki budżet? Bo seasy to wyższa półka niż stx (choc teraz stx sie rozwija), ale jeśli idzie o sam wysokotonowy alu to ei ejst wcale taki drogi (np tbcf). Jak nie znasz seasów to przeszukaj temat, są dosć poularne

Jak chcesz potem zmieniać na aktywne, to nie zapomnij zrobic miejsca na wzmacniacz.

Czemu nie 3way? - to proste, nie nadają się na odsłuch studyjny bliskiego pola. Widziałęś kiedyś w studiu 3-drogi? Takie kolumny sa dobre aby usiąść nas kanapie 5m od kolumn i na tym słuchać, a nie do odsłuchu bliskiego pola

Skomentuj

budżet zależy od tego, czy zdecyduje się KRK sprzedać. Ale chyba jednak nie, bo wydaje mi się, że zrobił bym głupotę, a tak to bym miał zawsze drugą parę odsłuchów do porównania mixu :) Myślę, że tak z 500 zł na same przetworniki bym ukulał. Tylko zaznaczam, że budową będę mógł się zająć dopiero za jakiś czas (po przeprowadzce), ale jak tylko wskrzeszę to nie zapomnę pochwalić się na forum :P
                                W sumie widziałem tylko jedną parę odsłuchów, gdzie były więcej niż 2 drogi. Były to jakieś ADAMy, które były 4 drożne :)
                                Pozdrawiam

Skomentuj

A na ile wyceniasz gotowa (na panelu) elektronike do takiego monitora? Bi-amp z aktywnym podzialem 2WAY. Oczywiscie mozna dac 3Way jako calosc i wtedy dolny podzial zrobic pasywny a tylko gorny aktywny. Koncowki mocy na TDa7294 czyli do 70W.

Skomentuj

Zamieszczone przez Cris
                                    W sumie widziałem tylko jedną parę odsłuchów, gdzie były więcej niż 2 drogi. Były to jakieś ADAMy, które były 4 drożne :)
                                    Tak, tylko że takie coś zrobić to nie takie proste i nie z tym budżetem. 4way może być, ale wtedy masz małe głosniki, które są blisko siebie, więc można się tak bawić. Już nie wspominając o podziale aktywnym itd itp. Ale jak zrobisz 3way na głośnikach 20cmbas,10cm śrdniak i kopułka, to już wtedy nie wyjdzie to dobrze. Nie wspominając że masz o klase niżej sprzęt w tym samym budżecie, bo 3głosniki + zwrotnica do nich zawsze wyjdzie dużo drożej niż tej samej klasy 2way.

Co do podziału aktywnego, to wychodzi drogo, więc w tym budzecie nie ma co o tym mysleć. Myślałem że wyskoczysz z dwa razy większym budzetem na głośniki tak apropo

Dał bym stx-a (awx) i na góre seasa 27 tbcf/g. Nie wiem czy się zmieścisz i nie chce mi się tego przeliczać, ale może pomyśl o kep-ie zamiast wspomnianego stx-a. A chyba najlepiej by się sprawdził vistaon al170 (czy jakos tak on miał). Trochę dołozysz do budżetu i będą monitory naprawdę z prawdziwego zdarzenia.

Co do twoich monitorów to nawet bym się nie zastanawiał i je sprzedał. Chyba lepiej mieć jedne na prawdę porządne niż dwa średnie komplety A takie seryjne monitory zawsze możesz kupić jak by co, więc to nie problem.

Skomentuj

nom, tylko gorzej by było jakbym je sprzedał i by się okazało, że nowe nie spełniają moich oczekiwań ;] Jakby nie patrzeć te krk kosztowały mnie prawie 1,5k no i smutno by było jakbym zrobił coś gorszego xD

Skomentuj

Po dluzszym namyslie uwazam, ze nie ma sensu niczego robic. Masz bardzo dobre monitory, jedynie dokup do tego studyjny subwoofer.

Jako alternatywny odsluch mozesz zrobic male monitory na szerokopasmowkach. Cos jak Avantone Mix Cubes.
                                        http://www.musictoolz.pl/oferta/avantone/mixcubes.php

Skomentuj

Czaruję...
                                        X